Burcht van Brustem uit de stellingen

Partners

Brustem ontwaakte dit weekend met een burcht.. die niet meer in de steigers stond.

Het dossier van de burcht lag al 40 jaar te wachten op een oplossing. Vorig jaar werden de plannen bekend gemaakt om met de restauratie van start te gaan. De burcht zelf blijft in zijn huidige staat staan maar oa het metselwerk etc wordt gerestaureerd zodat het stuk erfgoed niet verder verkommerd.

Lees ook: Start restauratie Burcht van Brustem

Het stabiliseren van de burcht en het wegnemen van de stellingen maakt deel uit van een totaalrestauratie met een prijskaartje van 1.200.000 euro. Dit bedrag wordt voor 80% gesubsidieerd door de Vlaamse overheid. De volledige plannen van de herbestemming kan hier lezen.
Het is namelijk niet alleen de burcht die een facelift krijgt maar ook het gebied errond. Zo zal er aandacht zijn voor inheemse bomen en de picknickweide.

Tijdens de restauratie aan de ruïne wordt de verzwakte middenkern verstevigd door middel van injecties van mortelspecies. De plantengroei en de vogelnesten worden zorgvuldig verwijderd. Loszittende stenen worden opnieuw bevestigd en het verweerde voegwerk wordt hersteld. Alle puin in de binnencirkel wordt weggenomen. Bovenaan worden de muurresten afgedicht met slabben om vochtinsijpeling in het onderliggend muurwerk te voorkomen.
Om de bezoeker dichter bij de ruïne van de burcht te brengen, worden er trappen en een brug gebouwd. De trappen zijn elementen uit prefabbeton die de helling van de heuvel
volgen. De brug zelf bestaat uit een metalen rooster die aan de zijde van de kerk steunt op de restanten van het historisch bruggenhoofd en aan de kant van de torenruïne op twee nieuwe betonnen steunen. De trappen en de brug vormen samen de vaste verbinding over de walgracht, als barrière tussen de voormotte en de motte, tussen het opperhof en het neerhof. De trappen leiden uiteindelijk naar de voet van de ruïne waar er een wandelpad gecreëerd wordt.

Uit brochure over restauratie en herbestemming burcht van Brustem.


Momenteel worden de stenen van de oude brug vrijgemaakt. Bedoeling is om op termijn de trappen en de brug opnieuw aan te leggen. Inwoners van Brustem moeten ook niet schrikken als er bomen worden gerooid. Uitheemse soorten zullen worden verwijderd tvv inheemse hoogstambomen.

Lees ook

Truienaar is kandidaat voorzitter Open VLD

Truienaar Maxime Natus is kandidaat voorzitter bij Open VLD. De jonge Truienaar is momenteel actief als lid van de studiedienst van de partij.

Onderzoek naar voormalig Truiens schepen Jelle Engelbosch afgerond en geseponeerd

Na een uitgebreid onderzoek van meer dan anderhalf jaar heeft het parket besloten om geen vervolging in te stellen tegen Jelle Engelbosch met betrekking...

Cinema Cameo komt terug

Na de sluiting van Cinema Cameo komt Trudo Carlier met leuk nieuws: de cinema zal opnieuw zijn deuren openen, en dat in samenwerking met...

Instagram

Goed nieuws voor de Truiense filmliefhebbers!🎥

Cinema Cameo gaat weer open en dat in samenwerking met de Lumière Group. Deze baten
Breaking! Cinema Cameo zal opnieuw openen! 🎥

Cinema Cameo zal rond kerst of begin 2025 opnieuw openen. Dat maakten ze vandaag
Truiense handelaar denkt aan verdere stappen tegen stadsbestuur na weigering evenement in Minderbroederskerk.⛪️

Peter Landerloos, eigenaar van Hooch Sint-Truiden, denkt aan
Marleen Thys, gemeenteraadslid voor Vooruit, stopt met de lokale politiek. 📰

Marleen Thys, Truiens gemeenteraadslid, stopt met de gemeentelijke politiek. Dat
Vandaag 4 juli gaan de Parkies van start met L’Adele. 🎤

Ga jij kijken naar een van de voorstellingen in ‘t
Nieuw speelpleintje geopend aan de Burcht van Brustem! 🦄

Aan de Burcht van Brustem werd vandaag een nieuw speelpleintje geopend! Het
Maison Folie, de nieuwe zomerbar aan het Truiense Speelhof, is open! 😎☀️

De zomerbar biedt een mooie rustplek in het midden
𝗧𝗿𝘂𝗶𝗲𝗻𝘀𝗲 𝘃𝗲𝗿𝗸𝗶𝗲𝘇𝗶𝗻𝗴𝘀𝗸𝗼𝗼𝗿𝘁𝘀 𝗻𝗲𝗲𝗺𝘁 𝘁𝗼𝗲.🌡

Ludwig Vandenhove, voormalig burgemeester en parlementslid, maakte bekend dat hij lijsttrekker is voor de lokale verkiezingen van
Truienaar opgepakt op de Grote Markt na conflict over onbetaalde rekening. ⛓️‍💥

Een 29-jarige man werd op woensdag 26 juni opgepakt

Advertentie

Nieuwsbrief