Dan toch openluchtfitness? Sporten in open lucht dankzij vzw Habbekrats en Truiense jeugddienst

De voorbije twee jaar zijn steeds meer mensen gaan sporten in openlucht. Ook openluchtfitnessparken wonnen merkbaar aan populariteit. Afgelopen woensdag opende het lokaal bestuur van Sint-Truiden in het sportpark Haspengouw ter hoogte van de uitvalsbasis van vzw Habbekrats een eerste openluchtfitness.

Via de qr-code op het toestel leer je hoe je de verschillende onderdelen optimaal kunt gebruiken. Tijdens de opening gaven twee kinesitherapeuten een demonstratie waarin ze de jongeren toonden hoe ze op een veilige en verantwoorde manier de verschillende spiergroepen kunnen trainen. De openluchtfitness zal vanaf 24 maart gratis en op elk moment toegankelijk zijn voor alle inwoners en bezoekers van Sint-Truiden. Het project werd gefinancierd door vzw Habbekrats en de Truiense jeugddienst. Hiervoor haalde de jongerenwelzijnsvereniging een subsidie binnen van 6.000 euro bij de Nike Foundation. Daarnaast kreeg de jeugddienst via het programma ‘unlock your energy’ van de Koning Boudewijnstichting een toelage toegekend van 8.000 euro.

‘Met deze jongerenfitness speelt het lokaal bestuur in op een concrete vraag van de jongeren. Club K, de nieuwe kinderraad, vond dat we meer moesten inzetten op sport- en spelinfrastructuur voor oudere kinderen en jongeren. Ook vanuit de jeugdraad en de begeleiding van Habbekrats kregen we het signaal dat er een sterke nood is aan meer openluchtactiviteiten en een beter en ruimer aanbod voor jongeren ouder dan 16 jaar.’

Nina Kvikvinia, schepen van jeugd

Dagelijks spant vzw Habbekrats zich in om het emotioneel welbevinden bij maatschappelijk kwetsbare jongeren te verhogen. De openluchtfitness sluit daar perfect bij aan. Dat doet het ook bij de visie van de Truiense jeugddienst, die steeds projecten lanceert om jongeren in onze stad een toffe tijd te bezorgen.

‘Lichaamsbeweging heeft zonder enige twijfel een positieve invloed, vooral als het gaat om zelfvertrouwen en gevoel van eigenwaarde. Sporten geeft energie, heeft een gunstig effect op je stemming, zorgt ervoor dat je lichaam efficiënter omgaat met angst, stress en depressies en verhoogt zo de mentale veerkracht.’

Stijn Vanoirbeek, schepen van sport

Op de gemeenteraad van 3 mei lanceerde Eddy Elherbouti het voorstel om in Sint-Truiden een openluchtfitness te plaatsen. Het stadsbestuur meldde toen dat ze al de eerste stappen hadden gezet voor het realiseren van het voorstel.

Nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van al het nieuws, events en gezelligheid in Sint-Truiden? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief en ontvang wekelijks de interessantste scoops!

Nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van al het nieuws, events en gezelligheid in Sint-Truiden? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief en ontvang wekelijks de interessantste scoops!