Analyse: De gewillige bruid of breuk met het verleden? Wat de veranderingen bij Trupark ons vertellen over de politieke toestand van onze stad.

Partners

Op donderdag 1 februari besliste de Truiense meerderheid om de raad van bestuur van Trupark op te schorten. De beslissing is de zoveelste in een lange rij aan maatregelen die het stadsbestuur uitvoert om te tonen dat ze breken met het bestuur onder Veerle Heeren. Een manier om toenadering te zoeken tot Vooruit of een manier om als bestuur een streep te trekken onder het verleden?

“Zoveel vergaderen? Dat kan niet,” reageerde burgemeester Ingrid Kempeneers fors in de media op de hoeveelheid vergaderingen die de raad van bestuur van Trupark vorig jaar uitvoerde. De hoeveelheid zitpenningen die de raadsleden en bestuursleden ontvingen werden namelijk begin januari gelekt in de media. De drie bestuurders Bert Stippelmans (CD&V), Serge Gumienny (Open VLD) en Veerle Heeren (CD&V), kregen elk tussen de €4.903,5 en € 4.767,17 netto kregen voor de 33 vergaderingen. Vervolgens waren het twee Vooruit-mandatarissen die het meeste aan zitpenningen uitgekeerd kregen als raadsleden (€ 633,24 netto). Deze cijfers zijn een totaal voor het jaar 2023.
Alle traditionele partijen in de Truiense gemeenteraad hebben dus goed verdiend aan de 33 vergaderingen. Alleen N-VA ontspringt deels de dans. Schepen van Financiën Günther Dauw, die ook als bestuurslid fungeerde, weigerde namelijk een zitpenning te ontvangen. In tegenstelling tot de burgemeester verdedigde de schepen ook het aantal vergaderingen van het lokale parkeerbedrijf. Hij haalde onder meer de aankoop van een ondergrondse parking en de verandering van parkeermeters aan als een van de redenen waarom er op korte tijd veel overlegd moest worden. Echter stelt schepen Dauw, net als de Truiense oppositie, dat het tijd wordt om de autonome gemeentebedrijven van onze stad weer in te kantelen in de stadsadministratie.

AGB’s waren in het verleden nuttig doordat de stad BTW-kosten kon recupereren. Maar door een verandering in de wetgeving is dit niet meer mogelijk. Voor mij wordt het dus stilletjes tijd dat die autonome gemeentebedrijven weer in de stadsadministratie worden opgenomen. Maar die oefening moet wel zorgvuldig en niet overhaast gebeuren.”

Günther Dauw, schepen financiën

De lokale CD&V-afdeling leek via het medialek genoeg munitie te hebben om één van hun brutussen uit hun rangen te bannen. Oud-gemeenteraadsvoorzitter Bert Stippelmans kondigde zijn ontslag aan en stapte uit de lokale politiek om aan de slag te gaan bij de Gezinsbond. Exit Stippelmans, enter Marc Bels, een politicus met een lange staat van dienst die ook meer respect geniet binnen oppositiekringen.
Stippelmans zelf hield vol dat zijn vertrek puur een persoonlijke beslissing was.

AGB’s stelselmatig weer in Truiense administratie opgenomen

De Truiense gemeenteraad zal nu de functie van raad van bestuur van Trupark op zich nemen. Het schepencollege zal de rol van directiecomité op zich nemen, en een nieuwe directeur, dat kan ook wel even wachten. Het is immers burgemeester Kempeneers die de bevoegdheid mobiliteit heeft en die kan ze nu, naar eigen zeggen, ten volle uitvoeren. Iets wat niet mogelijk was toen er een aparte raad van bestuur en een op zichzelf staand directiecomité was. Een uitspraak die nogmaals doet vermoeden dat de aanwezigheid van Stippelmans en Heeren toch voor problemen zorgden binnen het bestuur.
Toch ontkent Kempeneers dat de beslissing is genomen om de oppositie te sussen.

“Ik wil toch even duidelijk zijn. Dat we deze beslissing nu nemen heeft helemaal niks te maken met uitspraken van de oppositie. Het voorstel om de gemeenteraad en het schepencollege meer zeggenschap te geven in Trupark heb ik één jaar geleden al op tafel gezet. Gezien het feit dat het bestuur van Trupark momenteel zo goed als uitgehold is door onder andere het ontslag van Bert Stippelmans, leek het ons nu het uitgekiende moment om deze stap te zetten. We gaan geen directiecomité in stand houden omdat een enkeling wil blijven zetelen.”

Ingrid Kempeneers, burgemeester

Over een echte inkanteling van Trupark in de Truiense stadsadministratie kunnen we nog niet spreken. Dit is juridisch en financieel gezien namelijk complex. Maar dat de intentie er is om verschillende autonome gemeentebedrijven weer onder de vleugel van de stadsadministratie te brengen is duidelijk. Volgens Kempeneers zelf is het bestuur daar al enige tijd mee bezig. Zo werden de raad van bestuur en het directiecomité van PATRI en AGOST al vervangen door de gemeenteraad en het schepencollege. In beide gevallen gebeurde dit volgens Kempeneers omdat de voornaamste taak van de autonome gemeentebedrijven achterhaald was.

“Bij AGOST was de opdracht om panden aan te kopen en vervolgens te verkopen, volbracht. Het enige wat nog overbleef was beheer. Hetzelfde zien we bij Trupark. De grote aankopen en veranderingen zoals de ondergrondse parking etc. zijn rond. Voor het beheer van het parkeren in onze stad is het gewoon logischer dat het schepencollege, waar ikzelf deel van uitmaak met mijn bevoegdheid mobiliteit, de touwtjes in handen neemt. Het kantoor van Trupark blijft uiteraard nog open om de burgers te bedienen. Ook de werknemers die werknemers die er actief zijn blijven.”

Ingrid Kempeneers, burgemeester

Breuk met verleden?

Ook al stelt Kempeneers dat de beslissing rond Trupark niets te maken heeft met de oppositie, is het toch opvallend dat deze beslissing (on)rechtstreeks verder de positie van Veerle Heeren binnen de Truiense politieke kringen afbreekt. In de wandelgangen van de Truiense politiek wordt immers beweerd dat de vraag over de skybox van Stad Sint-Truiden op de eerste gemeenteraad van het jaar een direct gevolg was van het feit dat Veerle Heeren geregeld in die skybox wordt gezien. Een feit dat de oppositie natuurlijk niet kan laten liggen en iets waar CD&V Sint-Truiden liever niet mee te koop loopt. De partij doet er immers alles aan om de connecties tussen hen en mandatarissen als Stippelmans en Heeren te verbreken. Het feit dat ze voor de gemeenteraadsverkiezingen met een lijst willen komen die meer dan 25 nieuwe namen telt, onderstreept dit ook.

De stappen die de Truiense meerderheid de laatste maanden heeft gezet om de breuklijn met het verleden duidelijk te maken, zijn opvallend. Niet langer laten ze zich associëren met het bestuur dat voor schulden zorgde, maar met de jonge ploeg die de fouten van het verleden wil oplossen. Dit zien we niet alleen in de houding van CD&V Sint-Truiden en hun stille interne hervormingen, maar ook bij de Truiense N-VA, die steeds meer benadrukt dat zij de junior partner zijn in dit bestuur en eerder de stem van de oplossing zijn. Of deze houding het gevolg is van een wil om oppositiepartij Vooruit te paaien of een vorm van stemzetting is voor de verkiezingscampagne, is niet duidelijk. Al weten we wel dat met een steeds sterker wordend gevoel van anti-politiek in onze stad en een meer zichtbare aanwezigheid van extremen zoals Vlaams Belang in onze stad, iedereen zich beter kan opstellen als gewillige bruid in plaats van overwinnaar.

Lees ook

Truienaar is kandidaat voorzitter Open VLD

Truienaar Maxime Natus is kandidaat voorzitter bij Open VLD. De jonge Truienaar is momenteel actief als lid van de studiedienst van de partij.

Onderzoek naar voormalig Truiens schepen Jelle Engelbosch afgerond en geseponeerd

Na een uitgebreid onderzoek van meer dan anderhalf jaar heeft het parket besloten om geen vervolging in te stellen tegen Jelle Engelbosch met betrekking...

Cinema Cameo komt terug

Na de sluiting van Cinema Cameo komt Trudo Carlier met leuk nieuws: de cinema zal opnieuw zijn deuren openen, en dat in samenwerking met...

Instagram

Goed nieuws voor de Truiense filmliefhebbers!🎥

Cinema Cameo gaat weer open en dat in samenwerking met de Lumière Group. Deze baten
Breaking! Cinema Cameo zal opnieuw openen! 🎥

Cinema Cameo zal rond kerst of begin 2025 opnieuw openen. Dat maakten ze vandaag
Truiense handelaar denkt aan verdere stappen tegen stadsbestuur na weigering evenement in Minderbroederskerk.⛪️

Peter Landerloos, eigenaar van Hooch Sint-Truiden, denkt aan
Marleen Thys, gemeenteraadslid voor Vooruit, stopt met de lokale politiek. 📰

Marleen Thys, Truiens gemeenteraadslid, stopt met de gemeentelijke politiek. Dat
Vandaag 4 juli gaan de Parkies van start met L’Adele. 🎤

Ga jij kijken naar een van de voorstellingen in ‘t
Nieuw speelpleintje geopend aan de Burcht van Brustem! 🦄

Aan de Burcht van Brustem werd vandaag een nieuw speelpleintje geopend! Het
Maison Folie, de nieuwe zomerbar aan het Truiense Speelhof, is open! 😎☀️

De zomerbar biedt een mooie rustplek in het midden
𝗧𝗿𝘂𝗶𝗲𝗻𝘀𝗲 𝘃𝗲𝗿𝗸𝗶𝗲𝘇𝗶𝗻𝗴𝘀𝗸𝗼𝗼𝗿𝘁𝘀 𝗻𝗲𝗲𝗺𝘁 𝘁𝗼𝗲.🌡

Ludwig Vandenhove, voormalig burgemeester en parlementslid, maakte bekend dat hij lijsttrekker is voor de lokale verkiezingen van
Truienaar opgepakt op de Grote Markt na conflict over onbetaalde rekening. ⛓️‍💥

Een 29-jarige man werd op woensdag 26 juni opgepakt

Advertentie

Nieuwsbrief