Dierenzegening 1 oktober

Zondag 1 oktober tussen 14 u en 16 u je huisdier gaan laten zegenen in de St-Gangulfuskerk. De misdienaars, de pastorale eenheid en minderbroeder pater Frans nodigen jullie uit voor de dierenzegening naar aanleiding van het feest van Sint-Franciscus.

Sint Franciscus staat bekend als dierenvriend en als degene die dankbaar zijn vreugde uitzong om de mooie gave van Gods schepping waarin wij mogen leven. In deze tijden van ecologische zorg om de schepping past het daarom zeker om met jong en oud deze heilige te vieren.
Paus Franciscus wijst er herhaaldelijk op dat het zorgzaam omspringen met de natuur hand in hand gaat met het zorgen voor elkaar.

“Voor mij is Sint-Franciscus het voorbeeld bij uitstek van zorg voor de kwetsbare en van een vreugdevol en authentiek beleefde integrale ecologie. Hij was een mysticus en een pelgrim die in eenvoud leefde en in een wonderlijke harmonie met God, met anderen, met de natuur en met zichzelf. Hij toont ons precies hoe onverbreekbaar de band is tussen bekommering om de natuur, rechtvaardigheid voor de armen, engagement in de samenleving en innerlijke vrede.”

Paus Franciscus in Encycliek Laudato si’

Pater Frans zal tussen 14u en 16u de dieren zegenen in de Sint-Gangulfuskerk. Alle dieren zijn welkom!

Ook stad zet diertjes centraal met sensibiliseringscampagne rond hondenpoep

Zaterdag vond op de Kazernevest in Sint-Truiden een sensibiliseringsactie plaats in het kader van hondenpoep. Hondeneigenaars konden er op de foto met hun viervoeter en ontvingen een fotokader en hondenpoepzakjes. De campagne komt er aan de vooravond van de Week van de Handhaving die loopt van  2 t.e.m. 8 oktober 2023. Tijdens die week vragen we extra aandacht voor sluikstort en zwerfvuil.

“Vandaag willen we in de eerste plaats een positieve campagne voeren en alle honden en hun baasjes met een cadeautje en een boodschap belonen. Hondenpoep is één van de grootste ergernissen bij de burger en het is bovendien ook gevaarlijk. Hondenpoep kan ziektes verspreiden. Daarom voeren we het hele jaar door controles. De locatie is niet toevallig. We hebben van de burgermeldingen uit het meldsysteem een analyse gemaakt. Daaruit is duidelijk gebleken dat er een aantal probleemzones zijn in onze stad. De Kazernevest is er één van. We kregen opvallend meer meldingen van deze locatie daarom rollen we vandaag onze actie hier uit.”

Ingrid Kempeneers, burgemeester

Het lokaal bestuur Sint-Truiden zet het hele jaar door in op sensibilisering en controle. Wie betrapt wordt op het niet oprapen van hondenpoep of wie geen hondenpoepzakje bij de hand heeft tijdens een wandeling met de hond, riskeert een boete.

Nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van al het nieuws, events en gezelligheid in Sint-Truiden? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief en ontvang wekelijks de interessantste scoops!