Een typisch Truiens gebakje, de kattenkop

In de rubriek Trusaurus bespreken we wekelijks een Truiens woord of gezegde. Deze week geven we je een recept mee van een lekker Truiens gebakje!

Een Kattenkop of nè kàttekop, is een typisch Truiens gebakje gemaakt van korstdeeg en een appel. De appel wordt uitgehold en gevuld met suiker en een beetje stroop. daarna wordt hij omwikkeld met korstdeeg.

Verhaal achter het gebakje

Het gebakje is echt folklore in onze streek. Het zou tot stand zijn gekomen doordat een Truiense bakker deegoverschotten had. Hij wou zijn dochter verrassen. En omdat zij zo dol op katten was, maakte hij haar een gebakje in de vorm van een kattenkop.
Uiteraard was de kern van het gebakje een appel! Samen met de peer de vrucht die onze streek Haspengouw vorm gaf.

Het Truiens dialect is een echte (tussen) taal met zijn eigen grammatica, spelling en woordenboek.
Deze Trusaurus uitgebracht onder de naam ‘Sintruinse Diksjónèèr’ kan je verkrijgen bij de Toeristische dienst van Sint-Truiden of via ‘t Neigemenneke, de vereniging die zich richt op Platsintruins.
Natuurlijk is de appel ook niet ver zoekt als je even rondkijkt in onze streek. Op de lokale toeristische dienst kan je ook heel wat streekproducten vinden op basis van appels en peren.

Wil je een echte kattekop proeven? Bij Ijssalon Venise op de Grote Markt kan je dit gebakje bestellen of bij verschillende bakkers in onze streek zoals Bakkerij Dirix.