cdn_helper

cdn_helper

Ex-medewerkers Europarlementslid Hilde Vautmans beschuldigen politica van een toxische werksfeer en misbruik van Europees geld

Partners

cdn_helper cdn_helper cdn_helper cdn_helper

Ex-medewerkers van Europees parlementslid Hilde Vautmans hebben de politica beschuldigd van het misbruiken van Europese middelen en het creëren van een toxische werksfeer. Dat werd vandaag bekend na een artikel in Knack. Open VLD heeft ondertussen hun vertrouwen bevestigd in Vautmans die hun Europese lijst trekt.

Zo’n tien voormalig medewerkers gingen in gesprek met Knack. Vautmans wordt door haar medewerkers niet alleen beschuldigd van het creëren van een toxische werksfeer maar ze verwijten haar ook dat ze de regels overtrad inzake Europees fractiegeld en medewerkers. Vautmans zelf reageerde vandaag gelaten op de beschuldigingen.

“Ik betreur dat ik me niet kan verweren tegen anonieme getuigen terwijl het EU-parlement diverse mogelijkheden aanbiedt om een formele klacht in te dienen.
Ik ga me nu terug opladen voor de laatste weken van de campagne waar we klaarstaan met een sterk programma. Hopelijk kan het nu over de inhoud en de inzet gaan van deze verkiezingen.”

Hilde Vautmans, schepen Sint-Truiden en Europarlementslid

Medewerkers lokaal inzetten

Politici die in een bovenlokaal mandaat zitten en medewerkers ter beschikking krijgen, mogen deze niet inzetten voor lokale campagnes of doeleinden. Medewerkers van Europese parlementsleden mogen bijvoorbeeld hun medewerkers die ze hebben via hun Europees mandaat niet inzetten om taken uit te voeren voor hun lokaal mandaat. Dat zou exact zijn wat Vautmans heeft gedaan.
Haar voormalig medewerkers getuigen in Knack dat ze een stagiaire zou hebben ingezet om te werken rond de Truiense horecagids. Onze redactie vernam via anonieme bronnen dat Europese medewerkers ook zouden zijn ingezet voor de fotocampagne Loyaal Lokaal. Hiervoor hebben we echter geen bevestiging ontvangen.
Vautmans zou volgens de ex-medewerkers in Knack ook een medewerker lokaal hebben die op de loonlijst van het Europees parlement staat maar nog nooit voor dit niveau taken heeft volbracht.
De voormalig medewerkers klagen ook de toxische werksfeer aan op het kabinet van Vautmans. Ze zouden openlijk zijn vernederd via onder andere whatsapp. En moesten zelf instaan voor het bekostigen van hun werktelefoontjes. Thans heeft het Europees parlement hier wel budgetten voor voorzien van zo’n 4.950 euro per maand.

Op het kabinet van Vautmans heerst een groot verloop aan personeel. De afgelopen 9 jaar zouden er al zo’n 12 medewerkers al zijn opgestapt.

Misbruik Europees geld

De medewerkers beschuldigen Vautmans ook van het misbruiken van het geld van de Europese fractie. Zo zou ze veel opdrachten hebben bezorgd aan huidige of voormalige Open VLD kandidaten maar zou ze ook fractiegeld hebben gebruikt voor het voeren van campagne. Op verschillende evenementen zou ze VIP-tafels hebben betaald met Europees geld. Een medewerker getuigt in Knack dat Vautmans op deze manier VIP-tafels van +/- 6500 euro per tafel zou hebben betaald op paardenevenementen. De aankoop van de tafels zou dan worden gekaderd als deel van ‘Europese debatten’. Maar dat zou een dekmantel zijn.
Vautmans is ook onderwerp in de recente audit die werd uitgevoerd rond het aankoopbeleid in onze stad.

Stoppen met oude politieke cultuur

Vautmans zelf noemt de aanval een beschadigingsoperatie vlak voor de verkiezingen. Volgens haar zou er geen enkel bewijs zijn dat de Europese fondsen op verkeerde wijze zijn gebruikt.

“Dit lijkt op een beschadigingsoperatie vlak voor de verkiezingen. De besteding van de Europese middelen waarover sprake is, is steeds gebeurd volgens de strikte regels die gecontroleerd worden door verschillende instanties. Dit wordt overigens nog eens bevestigd door de betrokken autoriteiten. Alle documenten zijn raadpleegbaar voor inzage. Wat de anonieme aantijgingen betreft van ex-medewerkers, ben ik erg aangedaan.”

Hilde Vautmans, schepen Sint-Truiden en Europarlementslid

Voorzitter Open VLD nationaal Tom Ongena meldde in de 7de dag dat hij en zijn partij Vautmans nog steeds steunen en haar lijsttrekkerschap voor de Europese verkiezingen niet in vraag trekken. (Bron: VRT)

Lokaal zijn de reacties minder mild. Roosmarijn Beckers van Vlaams Belang Sint-Truiden verwijt de traditionele partijen de anti-politiek in onze stad te voeden. Ze verwijst hierbij naar de herhaaldelijke schandalen die uitkomen. Ze zegt de oude politieke cultuur in onze stad, waar vriendjespolitiek als normaal wordt aanzien, meer dan beu te zijn.

“Belastinggeld gebruiken om bevriende blauwe fabriekjes werk te bezorgen mag dan misschien niet strikt verboden zijn, het illustreert perfect de oude politieke cultuur van ons-kent-ons waar het Vlaams Belang zich sterk tegen verzet. Als bovendien de aantijgingen kloppen, en mevr. Vautmans belastinggeld gebruikt heeft om viptafels te kopen op paardenevenementen en daar leugenachtig over communiceert dan spreken we wel over fraude.”

Roosmarijn Beckers, Vlaams Belang Sint-Truiden

Gert Stas van Vooruit Sint-Truiden reageerde kort aan onze redactie. Hij meent dat er steeds correct moet worden omgegaan met belastingsgeld.

“Als dit alles waar is, is dat een deontologisch probleem. De besteding van ons belastinggeld moet correct gebeuren, op elk niveau.”

Gert Stas, Vooruit Sint-Truiden

Peter van Dam, gemeenteraadslid voor Groen Sint-Truiden, spreekt van een volledige normvervaging. Hij pleit om de volgende legislatuur politici naar voren te schuiven met een smetteloos blazoen. Ons bestuur moet volgens hem af van beroepspolitici die de voeling met de dagelijkse realiteit waar mensen in leven kwijt zijn. Bovendien is het gemeenteraadslid hard over het cumuleren van mandaten.

Als je 2 top jobs wil combineren denk ik ook dat er iets niet juist is. Ofwel zeg je dat de rest van de bevolking, inclusief uw partij genoten, niet bekwaam zijn. Ofwel wil je , ten koste van alles, uw eigen zakken vullen.

Peter van Dam, gemeenteraadslid Groen

Van de Truiense meerderheidspartijen wou alleen N-VA Sint-Truiden een reactie geven. Lijsttrekker Günther Dauw zegt het dossier rond Vautmans niet te kennen maar een correcte omgang met overheidsgeld en -personeel is voor hen belangrijk.

“Respectvol met personeel omgaan is voor N-VA cruciaal, net als correct en transparant omgaan met overheidsgeld. Dat is de lijn waar wij uitdrukkelijk voor staan en die wij hier lokaal consequent toepassen. We kennen het dossier tegen collega Vautmans natuurlijk niet omdat het ons lokale niveau overstijgt, maar als blijkt dat er misbruiken of wantoestanden zijn, dan kan dat uiteraard niet door beugel.”

Günther Dauw, schepen Sint-Truiden

Naar aanleiding van het artikel in Knack ontving onze redactie ook verschillende anonieme getuigenissen. Ze stellen dat ook op lokaal niveau er een moeilijke samenwerking zou bestaan tussen leden van de administratie, mandatarissen en Hilde Vautmans. Zo zou Vautmans verschillende keren lokale ambtenaren hebben bedreigd met ontslag als ze haar visie niet volgden. Vautmans ontkent deze beschuldigingen.


Lees ook

Stadsbeiaardier Noël Reynders gehuldigd

Noël Reynders laat al sinds 1967 de klokken van het belfort over de stad luiden. Als blijk van waardering voor zijn buitengewone en jarenlange...

“Breek uit en wees jezelf” Sint-Truiden trapt campagne voor inclusie en...

Op 17 mei is het Internationale Dag Tegen Holebifobie, Transfobie en Interseksefobie (IDAHOT). Wereldwijd werpen mensen een licht op de sociale onwenselijkheid van discriminatie en...

Stadsbestuur stelt maatregelen voor na recentste audit over belangenvermenging en fouten...

In de raadscommissie van dinsdag 14 mei 2024 stelde het Truiense stadsbestuur zijn actieplan voor om belangenvermening (de schijn van en feitelijke) te voorkomen....

De handbal dames van Sint-Truiden wonnen vandaag de titel van Belgisch kampioen.

Proficiat dames!!!

#welldone #kampioen
Haspengouw (s)maakt! 🍎🍐

Jaarlijks organiseert Visit Sint-Truiden streekproductenmarktjes op verschillende plaatsen in Sint-Truiden. Je kan er niet alleen verschillende streekproducten proeven
Het Truiense stadsbestuur heeft zijn actiepunten voorgesteld ter navolging van het recentste onderzoek van Audit Vlaanderen. 📰

Het stadsbestuur zal inzetten
Ooooooh, Rrrrrené!!!! 🥖🍷🧀

Het stuk ‘Allo, Allo,’ van Theater De Roxy is een groot succes!
Al voor de première waren zo goed
Matte Smets is door supportersgroep Victoria uitgeroepen tot Mister STVV! 🏆

Proficiat Matte!

Foto: @stvv_official

#stvv #kanaries #misterstvv #sinttruiden #sintruinbegot
Ex-medewerkers zorgen voor ophef rond Europarlementslid Hilde Vautmans❗️

In Knack getuigen verschillende voormalig medewerkers van Vautmans over de toxische werksfeer op
Fijne moederdag aan alle mama’s. ❤️ Hoe hebben jullie deze speciale dag gevierd?

#mama #plusmama #bijmoeder #grootmoeder #pleegmoeder #pleegmama #moederdag
Wow!

Terwijl het zomerweer in onze streek is, kwam gisterenavond plots iets moois uit het noorden. 🤩
Heb jij gisteren het noorderlicht
Autisme Leeft zoekt vrijwilligers! 🤩

Autisme Leeft is een organisatie die zich inzet voor het organiseren van een veilige en leuke
keyboard_arrow_left keyboard_arrow_right Volg ons op instagram
cdn_helper cdn_helper cdn_helper cdn_helper cdn_helper cdn_helper cdn_helper cdn_helper cdn_helper

Advertentie

cdn_helper cdn_helper cdn_helper cdn_helper

Nieuwsbrief