Sint-Truiden heeft nog steeds geen goedgekeurde begroting. Deze zou normaal besproken worden op de extra gemeenteraad van 21 februari 2022.
Nadat de gouverneur het meerjarenplan van Stad Sint-Truiden had vernietigd, meldde plaatsvervangend burgemeester Ingrid Kempeneers dat de vernietiging was gestoeld op een ontbrekende bijlage. Zij benadrukte in verschillende media dat alle raadsleden zo snel mogelijk de nodige documenten zouden krijgen zodat op een extra gemeenteraad het meerjarenplan gestemd kon worden.
Het meerjarenplan was vernietigd na een klacht van Vooruit. Op de gemeenteraad van 21 december werd een aanpassing van het meerjarenplan neergelegd. Vooruit vond dat in deze aanpassing onvoldoende duidelijkheid was over de herkomst van een inkomen van 16 miljoen euro uit de verkoop van eigendommen. Omdat een gedetailleerde lijst van eigendommen die verkocht zouden worden ontbrak, diende Vooruit een klacht in bij de gouverneur. Deze keurde de klacht goed en vernietigde de aanpassing op het meerjarenplan.
Lees ook: Technische discussie of structureel probleem? Gouverneur vernietigt Truiense begroting.
Technische fout
Een nieuw meerjarenplan met de nodige bijlagen zou worden voorgelegd ter stemming op 21 februari. Op het laatste moment werd dit agendapunt echter teruggetrokken. Volgens schepen Jo François had de financiële dienst een fout in de cijfers ontdekt. Op de vraag van oppositiepartij Vooruit om uitleg te krijgen van de financieel directeur kwam een negatief antwoord. Het probleem zou te recent zijn vastgesteld waardoor ook de verantwoordelijke schepen niet op de hoogte was van het probleem.
De meerderheidspartijen bevestigden wel via monde van gemeenteraadsvoorzitter Stippelmans dat voor de reguliere uitgaven van Stad Sint-Truiden (lonen van medewerkers etc) er geen problemen zijn. Deze kunnen gewoon uitbetaald worden. Grote bestellingen en uitbestedingen worden echter uitgesteld.
Onze redactie vroeg een reactie aan schepen van financiën Jo François. Hij meldt ons dat het probleem puur van technische aard is. Het zou gaan over een formulefout in een Excel bestand. Specifiek gaat het om een fout in de lijst van te verkopen patrimonium. De lijst waar zowel gouverneur als oppositie duidelijkheid om vroegen.
Problemen met de stadskas
Volgens François is er de laatste jaren veel veranderd in onze stad. Dit heeft een bepaald prijskaartje gehad. Daarom wil het stadsbestuur patrimonium verkopen om grote projecten te bekostigen. Op deze manier moet het stadsbestuur ook geen extra leningen aangaan.
Hij juicht de kritische blik van de oppositie toe maar vindt het wel spijtig dat daardoor deze verkopen worden uitgesteld.
Ondertussen is het vertrouwen van de oppositie in de cijfers van de stadskas spoorloos. Ludwig Vandenhove, die tijdelijk het roer overneemt van Gert Stas, spreekt van slordigheid. In HBVL benadrukt hij dat er zo snel mogelijkheid duidelijkheid en transparantie moet komen over de begroting. Vooral als het over de verkoop van eigendommen gaat.
Oppositielid Peter Van Dam vraagt zich ondertussen af of er nog andere fouten in de begroting zitten.