Geen mondmaskers meer in de klas? ACOD Limburg reageert voorzichtig

Vandaag maakte Vlaams Minister van Onderwijs Ben Weyts bekend dat mondmaskers tijdens het komende schooljaar gedeeltelijk uit de klas gaan verdwijnen. ACOD Limburg reageert terughoudend op het plan.

Het mondmasker zou niet meer gedragen moeten worden in het lager onderwijs. Leerlingen van het secundair onderwijs mogen het mondmasker in hun boekentas laten wanneer ze in de klas zitten. Dat wel alleen als ze op hun stoel blijven zitten. Wanneer ze zich door de school verplaatsen geldt de mondmaskerplicht wel. Op de speelplaats mag het af.
Leerkrachten hoeven geen mondmasker op te doen tijdens het lesgeven tenzij ze zich verplaatsen doorheen de klas. Ook in de gangen en wanneer zij geen afstand meer kunnen houden van andere volwassenen moeten ze het masker weer op doen.

ACOD reageert terughoudend

ACOD reageert voorzichtig op de beslissing. Zij menen dat het dragen van een mondmasker op school geen zwart-witverhaal is. Elke school is namelijk anders qua leerlingenpopulatie, de maten waarin gebouwen geventileerd kunnen worden etc. Bovendien is de periode na de zomervakantie een schakelmoment waarbij veel mensen terugkomen van vakantie. Een niet te onderschatten gevaar door het opduiken van steeds meer COVID varianten.
De onderwijsvakbond pleit dan ook voor een analyse door de preventieadviseur.


Wel is de organisatie tevreden over de nadruk die de minister legt op de luchtventilatie en de CO2 meting. Iets waar ACOD verschillende keren voor heeft gepleit.
Bekijk hieronder de reactie van Yves Vannijlen, ACOD Onderwijs Limburg over de beslissingen van de onderwijsminister.

Nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van al het nieuws, events en gezelligheid in Sint-Truiden? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief en ontvang wekelijks de interessantste scoops!

Nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van al het nieuws, events en gezelligheid in Sint-Truiden? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief en ontvang wekelijks de interessantste scoops!