Harde woorden in de Truiense gemeenteraad over… een doodlopende straat?

De eerste gemeenteraad van het verkiezingsjaar 2024 stelde niet teleur wat betreft zijn Fawlty Towers gehalte. De grootste discussiepunten van de avond gingen over drinkbekers en een illegale poort.

De nieuwe gemeenteraadsvoorzitter Marc Bels had nog maar net plaatsgenomen of Vooruit stak al van wal met klachten over het sneeuwbeleid van het bestuur. De oppositiepartij is van mening dat het stadsbestuur van Sint-Truiden onvoldoende was voorbereid en de sneeuw te lang bleef liggen. Vooruit houdt bovendien vol dat het stadsbestuur materiaal zou hebben verkocht en strooizout tekort had. Dit werd tijdens de gemeenteraad nogmaals ontkend door zowel Ingrid Kempeneers als Johan Mas. Beiden verwezen ook naar de uitzonderlijke situatie rond de sneeuwval en de spijtige toon van Vooruit in dit debat. Sint-Truiden is, aldus de twee bestuursleden een uitgestrekte gemeente met een uitgestrekt wegennet. Ze benadrukten beiden het harde werk van de stadsdiensten.

Gemeenteraadsvoorzitter Marc Bels sloot het debat snel af en verwees naar een aankomende raadscommissie.

Bekers en VIP

Een ander twistpunt ontstond rond de herbruikbare bekers van STVV.
De club voerde onlangs ter navolging van nieuwe wetgeving het gebruik van herbruikbare bekers in. Op deze bekers zijn zowel het logo van STVV als dat van Stad Sint-Truiden te zien. Via schepen Hilde Vautmans werd er een samenwerking opgezet waarbij Truiense verenigingen de bekers van STVV mogen lenen voor massa-evenementen. De verenigingen moeten dan wel instaan voor de reiniging van de bekers en ontbrekende of beschadigde bekers vergoeden.
In ruil voor deze tegemoetkoming naar verenigingen mag STVV zijn bekers afwassen in de GAZO. Vooruit vond dit een slechte deal omdat de energiekosten voor de afwas van de rekening van Stad Sint-Truiden zullen gaan. Het onderwerp werd uitgesteld omdat schepen Vautmans niet aanwezig was om haar dossier te verdedigen. Vautmans nam immers deel aan een debat over het boerenprotest in het VRT-actuaprogramma De Afspraak. Iets waarover ze op de opiniepagina van Vooruit harde steken kreeg.

STVV kwam tijdens de gemeenteraad nog op een andere manier ter sprake.
Stad Sint-Truiden heeft op Stayen een skybox ter beschikking. Deze kwam al meermaals in opspraak vanwege de omstreden samenwerking die Sint-Truiden sloot met STVV. In de deal is immers een hospitality voordeel opgenomen dat STVV standaard in elk groot sponsorcontract heeft opgenomen. Volgens de deal worden er bij elke thuiswedstrijd van STVV 12 plaatsen voorbehouden in een skybox voor Stad Sint-Truiden. Bovendien wordt er 6 keer per seizoen een diner georganiseerd voor 12 personen. De identiteit van deze personen werd niet opgenomen in het contract. Officieel mag de skybox dus door elk gemeenteraadslid gebruikt worden, maar de box moet vooral dienen als netwerklocatie, aldus zei het Truiense bestuur bij de afsluiting van de sponsordeal.
Vooruit meent echter dat de skybox niet correct gebruikt wordt en wilde een lijst van alle gebruikers. Het feit dat het Truiense stadsbestuur over een skybox beschikt en alle mandatarissen (ook alle gemeenteraadsleden) een abonnement bij STVV cadeau krijgen bij aantreden, is namelijk een doorn in het oog van vele Truienaren.
De vraag over de box werd echter gesteld door raadslid Eddy Elherbouti, een gemeenteraadslid dat erom bekend staat bij evenementen (al dan niet georganiseerd door Stad Sint-Truiden) geregeld de VIP te bezoeken. Verschillende raadsleden van Open VLD Sint-Truiden, waaronder schepen Johan Mas, reageerden dan ook neerbuigend op de vraag. Zij verweten Elherbouti namelijk dat hij tijdens voetbalwedstrijden elke skybox zou afgaan en dat hij ook bij de derby tegen KRC Genk op 28 januari in de skybox van Stad Sint-Truiden zou hebben gezeten, samen met schepen Johan Mas. Alleen raadslid Luc Withofs durfde toegeven dat hij regelmatig in de skybox zit. Voor de rest werd er niet geantwoord op de vraag.

Illegale poort

De meeste controverse ontstond tijdens de gemeenteraad echter tijdens een debat over een illegale poort die zo’n 4 jaar geleden zou zijn geplaatst.
Op een ruilverkavelingsweg tussen Groot-Gelmen en Brustem heeft fruitteler Raf Gielen zo’n 4 jaar geleden een illegale poort gezet. De fruitteler is eigenaar van de meeste gronden rond de weg, maar niet van het stuk grond waar de doodlopende weg op ligt. De boer ging over tot het bouwen van de poort omdat er constant vuilnis werd gestort op zijn gronden. Verschillende keren belde hij de politie, maar omdat dit volgens de fruitteler niets opleverde, liet hij een poort bouwen aan het begin van de weg. Hij sprak een paar jaar geleden nog zelfs over de problemen die hij ervaarden met het sluikstorten en mensen die kersen kwamen stelen tijdens het oogstseizoen.
Dat het protest tegen de poort nu pas komt noemen de mensen uit de omgeving rond de plantages vreemd.

@ Foto SB


Oppositielid Ludwig Vandenhove verweet het stadsbestuur cowboytoestanden omdat zij niet onmiddellijk overgingen tot zware sancties aan het adres van de fruitteler. Ook verwijt hij de gemeente dat zij de fruitteler voorrang zouden geven bij de openbare verkoop van de grond. Vooruit Sint-Truiden voert al 6 jaar lang een strijd tegen de openbare verkoop van het Truiense patrimonium. Thans gaat het ook vaak om landbouwgronden ver buiten de stad waar de gemeente praktisch gezien weinig invulling aan kan geven. In het verleden meenden zij tevens dat het stadsbestuur onvoldoende reclame maakten voor hun openbare verkopen. Bij het lanceren van de nieuwe website maakte het stadsbestuur dan ook ruimte voor een pagina met al het vastgoed dat te koop staat alsook een nieuwsbrief waar geïnteresseerden zich op kunnen inschrijven.

Schepenen Günther Dauw en Mieke Claes reageerden scherp op Vandenhove en stelden dat zij liever samen met de burgers naar oplossingen zoeken, in plaats van direct tot sancties over te gaan.

“Bij het uitvoeren van een ander onderzoek stelden we deze situatie vast. We hebben de intentie om het stuk grond in eigendom van de gemeente te verkopen via openbare verkoop. Iedereen zal de kans krijgen om te bieden maar wij zoeken samen met de boer liever eerst naar een oplossing. Als iemand anders de grond koopt, moet die natuurlijk wel tot aan zijn eigendom geraken. Wij gaan bemiddelen om een oplossing te zoeken.”

Günther Dauw en Mieke Claes, schepenen

De gemeenteraad eindigde met een dankwoord aan de terugkerende gemeenteraadsvoorzitter Marc Bels. Hij kreeg het compliment dat er eindelijk op serene wijze kan gedebatteerd worden in de Truiense gemeenteraad.

Nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van al het nieuws, events en gezelligheid in Sint-Truiden? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief en ontvang wekelijks de interessantste scoops!

Nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van al het nieuws, events en gezelligheid in Sint-Truiden? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief en ontvang wekelijks de interessantste scoops!