ICT-aanbesteding Sint-Truiden vernietigd door Raad van State na vermoedelijke onregelmatigheden

Partners

In 2021 besloot Sint-Truiden haar ICT-diensten uit te besteden. Voor de taak werd een overheidsopdracht uitgeschreven waarop drie bedrijven reageerden. Een van de bedrijven, Appsys, vond dat er niet correct werd omgegaan met de beslissing van de opdracht en trok naar de Raad van State. Deze gaf het bedrijf gelijk en vernietigde op 17 mei de beslissing van het stadsbestuur.

Het Truiense stadsbestuur besloot in 2021 bepaalde IT-opdrachten uit te besteden. Het ging onder meer over het behoud en beheer van de netwerkinfrastructuur, een helpdesk voor de gebruikers van het netwerk van de stad, en de levering van software en laptops aan stadspersoneel. Dit gebeurde allemaal te midden van de coronacrisis, toen thuiswerken de norm werd en de stedelijke IT-dienst onder zware druk kwam te staan.

Het stadsbestuur schreef een overheidsopdracht uit waarbij twee grote kanshebbers uit de bus kwamen: namelijk Appsys ICT Group en Trius NV. Uiteindelijk werd het contract aan Trius NV toegekend omdat deze een hogere score op zijn offerte kreeg dan Appsys ICT Group. Thans had Appsys een goedkopere offerte ingediend van 1.379.136,45 euro ten opzichte van de offerte van Trius NV van 2.336.450 euro. Een openbaar bestuur en andere overheden zijn verplicht om voor de goedkoopste partner te kiezen bij een overheidsopdracht, maar randvoorwaarden kunnen hierin het verschil maken. Overheden kunnen immers beslissen om niet alleen naar prijs te kijken, maar ook naar bijvoorbeeld bepaalde duurzame maatregelen die de bedrijven toepassen. In dit geval was de manier waarop de werking zou worden aangepakt een van de criteria in de offerte.

Appsys rook onraad

Appsys vermoedde manipulatie van de beoordelingscriteria en de scores en stapte naar de Raad van State. Volgens het bedrijf had Sint-Truiden beoordelingsmethodes gebruikt die niet van tevoren beschreven stonden in de opdracht, waardoor de score van Trius hoger was. De Raad van State gaf Appsys gelijk en stelde dat het gelijkheidsbeginsel was geschonden. Zij vernietigden de beslissing van de stad Sint-Truiden en besloten dat de stad de juridische kosten nu moet dragen.

Appsys kan nu een schadeclaim indienen die doorgaans wordt geraamd op tien procent van het offertebedrag, wat neerkomt op bijna 138.000 euro.

Stadsbestuur reageert

Ondertussen heeft het Truiens stadsbestuur gereageerd op het nieuws. Zij waren niet direct bereikbaar voor commentaar omdat zij het dossier waren aan het bespreken en verdere stappen gingen uitstippelen. Wel druppelde via verschillende media reacties binnen van het bestuur waarin ze verwezen naar het feit dat dit contract werd afgesloten onder de voormalig financieel directeur Luc Vandyck. Op VRT meldt schepen Günther Dauw dat hij met spoed een vergadering bijeen heeft geroepen om de situatie te bespreken. Dauw benadrukt dat het huidige bestuur heeft gebroken met het verleden en ze na het verwijderen van Vandyck ook een nieuwe weg zijn ingeslagen waarbij bijsturingen van Audit Vlaanderen onmiddellijk werden toegepast. Bij VRT stelt Dauw dat dit het zoveelste lijk uit het verleden is dat weer uit de kast komt gevallen maar hij vooralsnog geen indicaties heeft van enige manipulaties. Het stadsbestuur zal nu verder bekijken of de samenwerking met Trius kan verlengd worden maar voor Dauw lijkt dit onwaarschijnlijk gezien de totstandkoming van het contract nu in vraag wordt getrokken. (Bron VRT)

Later op de dag reageerde het stadsbestuur in een gezamenlijke communicatie dat zij kennis nemen van de beslissing van de Raad van State. Hierin benadrukken ze dat de betrokken partijen inzake de overheidsopdracht het bestuur reeds hebben verlaten maar de huidige meerderheid zal het dossier verder opvolgen en onderzoeken. Het Truiense bestuur benadrukt dat zij voorlopig geen indicaties vinden van enige manipulatie en benadrukken dat zij de afgelopen twee jaar hebben gewerkt aan het optimaliseren van haar inkoopproces. Dit omvatte het verduidelijken van rollen en verantwoordelijkheden, het invoeren van interne controles, en het versterken van de functiescheiding door aanpassingen in de organisatiestructuur.

Oppositie: “Weer een rondje zwartepieten!”

Oppositiepartij Vooruit laat een diepe zucht bij het, volgens hen, zoveelste schandaal dat naar buiten komt. Vooral het vingerwijzen van de meerderheid kan bij hen niet op begrip rekenen.

“Wij hebben als oppositiepartij al in 2018 een dossier ingediend bij Audit Vlaanderen omdat wij vragen hadden bij het aankoopbeleid van de stad Sint-Truiden. Je kunt als gemeenteraadslid ervoor kiezen om braaf op je stoel te blijven zitten en je zitpenning te krijgen, of je kunt je werk doen, je dossiers opvolgen en vragen stellen aan je schepenen. Wanneer gaan de leden van dit bestuur eindelijk verantwoordelijkheid nemen?”

Gert Stas, fractieleider Vooruit Sint-Truiden

De reactie van Stas kadert in het feit dat de Truiense meerderheid vaak aanhaalt dat bepaalde leden van het bestuur niet in het bestuur zaten toen bepaalde situaties zich voordeden, zoals dit dossier uit 2021. Schepen Günther Dauw voelt zich niet aangesproken door de harde woorden van het oppositielid en benadrukt dat het dossier niet alleen voor zijn toetreding tot het bestuur werd behandeld, maar ook dat dit geregeld werd door ambtenaren, waaronder voormalig Financieel Directeur Luc Vandyck, die momenteel niet meer actief zijn bij de stad Sint-Truiden.

“In dossiers van overheidsopdrachten krijgt een schepencollege alleen een zogenaamde gunningsbeslissing te zien. Hierin krijgen we de scores en de uitleg bij het toekennen van de scores per ingediende offerte. Het zijn de technische diensten die deze opdrachten uitschrijven en evalueren. Als beleidsmaker moet je ook op de kennis van je gespecialiseerde diensten kunnen rekenen, anders krijg je nooit iets gedaan.”

Günther Dauw, lijsttrekker N-VA Sint-Truiden en schepen van Financiën

Dauw verwijst ook naar het feit dat wanneer zulke dossiers aan het licht komen, het steeds om dezelfde spilfiguren gaat.

“Ik kan alleen maar vaststellen dat wanneer zulke lijken uit de kast vallen, steeds dezelfde namen worden genoemd, namelijk de voormalig financieel directeur en voormalig burgemeester Veerle Heeren, die ondertussen zelfs geen officieel lid meer is van haar fractie. We hebben dus komaf gemaakt met twijfelachtige personen en hebben onze manier van werken rond overheidsopdrachten volledig aangepast conform wat Audit Vlaanderen van ons vroeg. Hebben we onze verantwoordelijkheid dan niet opgenomen?”

Günther Dauw, lijsttrekker N-VA Sint-Truiden en schepen van Financiën

Samenwerken

Over 115 dagen vinden de gemeenteraadsverkiezingen plaats. Ondertussen gonst het in onze stad van de geruchten over voorakkoorden waarbij meer dan eens al met de sjerp is gezwaaid als mogelijke wortel om partners naar elkaar toe te lokken. Thans zou dit volgens de nieuwe regels rond de gemeenteraadsverkiezingen niet meer mogelijk zijn. Maar uit de reacties die onze redactie kreeg van bepaalde mandatarissen, van zowel meerderheid als oppositie, blijkt dat er al duidelijk goed gezocht wordt naar achterpoortjes in de wetgeving om deals te kunnen sluiten.

Zowel Gert Stas, Pascy Monette als Günther Dauw ontkennen allemaal dat er reeds akkoorden zijn gesloten. Wat wel duidelijk merkbaar is, is dat er momenteel veel spanningen zijn tussen verschillende politieke groepen. De vraag is dan ook hoe de verschillende partijen in onze stad tot een akkoord gaan komen als het water tussen hen steeds dieper wordt.

Eén ding is alvast duidelijk: wie de extremen zoals Vlaams Belang buiten wil houden, zal wel met elkaar moeten samenwerken. Dat hebben de verkiezingen van 9 juni ons geleerd. Al lijken verschillende Truiense politici ervan uit te gaan dat deze resultaten geen reflectie zijn van wat er op 13 oktober wel eens zou kunnen gebeuren.


Lees ook

Truienaar is kandidaat voorzitter Open VLD

Truienaar Maxime Natus is kandidaat voorzitter bij Open VLD. De jonge Truienaar is momenteel actief als lid van de studiedienst van de partij.

Onderzoek naar voormalig Truiens schepen Jelle Engelbosch afgerond en geseponeerd

Na een uitgebreid onderzoek van meer dan anderhalf jaar heeft het parket besloten om geen vervolging in te stellen tegen Jelle Engelbosch met betrekking...

Cinema Cameo komt terug

Na de sluiting van Cinema Cameo komt Trudo Carlier met leuk nieuws: de cinema zal opnieuw zijn deuren openen, en dat in samenwerking met...

Instagram

Goed nieuws voor de Truiense filmliefhebbers!🎥

Cinema Cameo gaat weer open en dat in samenwerking met de Lumière Group. Deze baten
Breaking! Cinema Cameo zal opnieuw openen! 🎥

Cinema Cameo zal rond kerst of begin 2025 opnieuw openen. Dat maakten ze vandaag
Truiense handelaar denkt aan verdere stappen tegen stadsbestuur na weigering evenement in Minderbroederskerk.⛪️

Peter Landerloos, eigenaar van Hooch Sint-Truiden, denkt aan
Marleen Thys, gemeenteraadslid voor Vooruit, stopt met de lokale politiek. 📰

Marleen Thys, Truiens gemeenteraadslid, stopt met de gemeentelijke politiek. Dat
Vandaag 4 juli gaan de Parkies van start met L’Adele. 🎤

Ga jij kijken naar een van de voorstellingen in ‘t
Nieuw speelpleintje geopend aan de Burcht van Brustem! 🦄

Aan de Burcht van Brustem werd vandaag een nieuw speelpleintje geopend! Het
Maison Folie, de nieuwe zomerbar aan het Truiense Speelhof, is open! 😎☀️

De zomerbar biedt een mooie rustplek in het midden
𝗧𝗿𝘂𝗶𝗲𝗻𝘀𝗲 𝘃𝗲𝗿𝗸𝗶𝗲𝘇𝗶𝗻𝗴𝘀𝗸𝗼𝗼𝗿𝘁𝘀 𝗻𝗲𝗲𝗺𝘁 𝘁𝗼𝗲.🌡

Ludwig Vandenhove, voormalig burgemeester en parlementslid, maakte bekend dat hij lijsttrekker is voor de lokale verkiezingen van
Truienaar opgepakt op de Grote Markt na conflict over onbetaalde rekening. ⛓️‍💥

Een 29-jarige man werd op woensdag 26 juni opgepakt

Advertentie

Nieuwsbrief