Met het einde van de zomer wordt ook het nieuwe politieke jaar aangekondigd. Een jaar voor de verkiezingen blikt Sintruin Begot vooruit en gaat onze redactie in gesprek met enkele lokale kopstukken. Wij spraken met burgemeester Ingrid Kempeneers over haar ervaringen als burgermoeder en de nieuwe CD&V Sint-Truiden.
We treffen Ingrid Kempeneers tussen twee vergaderingen door op haar kantoor in het Truiense administratieve centrum. Haar hond Lewis komt ons met veel affectie begroeten. De hond is dagelijks te zien op de sociale media van Kempeneers en is net als Pamuk, de hond van nationaal partijvoorzitter Sammy Mahdi, een vaste waarde op het kantoor.
Sintruin Begot – We beginnen met een algemene vraag. Hoe gaat het met je?
Ingrid Kempeneers – “Goh, goed wel. Ik durf te zeggen dat het ambt van burgemeester me steeds meer bevalt. Al moet ik zeggen dat het me nog elke dag verbaast, ook al heb ik al zo’n 20 jaar ervaring in de politiek. Wat me wel de laatste tijd opvalt is dat mensen steeds negatiever worden. Onze stad heeft zeker zijn problemen. Maar soms heb ik het gevoel dat deze worden uitvergroot.”
Kempeneers verwijst naar de extreem negatieve toon die de laatste jaren alomtegenwoordig is geworden op sociale media. De burgemeester is dan ook heel actief online. Regelmatig zien we reacties van haar profiel verschijnen op nieuwsitems en durft ze haar mening geven. Zo zagen we vorig jaar hoe ze de kritiek van Truienaren opving over de kerstmarkt en hen duidelijk maakte dat ze weer een kerstmarkt met stalletjes wou. Maar Kempeneers laat het niet alleen bij reacties op sociale media.
IK – “Ik nodig tegenwoordig mensen die zware kritiek hebben uit om met me in gesprek te gaan of om een dag met me mee te gaan zodat ze kunnen zien wat ik allemaal als burgemeester doe.”
Tijd voor soberheid
Sint-Truiden heeft de laatste jaren een ware metamorfose ondergaan. De Grote Markt, Groenmarkt, straten zoals de Schepen Dejonghstraat, maar ook noodzakelijke projecten zoals rioleringen, zijn uitgevoerd. Verschillende doorlichtingen van auditors alsook van een financieel directeur ad interim wezen op de precaire toestand van de Truiense stadskas.
SB – Hoe wil je dit oplossen naar de toekomst toe?
IK – “De financiële toestand van onze stad is zeker ernstig maar we hebben met CD&V dan ook wel veel verwezenlijkt de laatste jaren. Het gaat dan niet alleen over bijvoorbeeld de heraanleg van bepaalde stadsdelen maar we maakten ook een inhaalbeweging qua energiezuinigheid (LED-verlichting) en de rioleringen. Ook hebben we in verschillende deeldorpen weer volwaardige feestzalen/buurtcentra neergezet. Het is wel zo dat onze stad de komende jaren voor soberheid zal moeten kiezen. Belangrijk is wel dat wij de basisdiensten zoals groenonderhoud, etc. op een goed niveau houden.”
SB – Wat houdt die soberheid concreet in? Oppositiepartij Vooruit zegt immers dat het stadsbestuur volledig moet terugplooien op zijn basistaken van groenonderhoud, vuilnisbeheer etc.
IK – “Het is niet zo dat we als stad niks meer gaan kunnen doen. Bijvoorbeeld evenementen zoals Ladies City Day of een Kerstmarkt zullen nog lukken. Wat wel zo is, is dat grotere projecten uitgesteld zullen worden of dat we de projecten die we gaan uitvoeren beter moeten faseren. Wat ik met zekerheid kan zeggen is dat we geen ontslagen willen doorvoeren om te besparen.”
SB – Maar recent is er dan wel de knoop van ’t Speelhof doorgehakt?
IK – “Het Speelhof was een unieke situatie omdat we subsidies hadden ontvangen die we moesten teruggeven als we bepaalde mijlpalen niet haalden. De plannen die klaarliggen voor ’t Speelhof zijn prachtig maar het zal een stevige investering zijn. Maar we kunnen niet anders dan stappen ondernemen. We willen voorkomen dat het een spooksite of permanente werf wordt.”
SB – Bepaalde bronnen meenden dat de keuze voor een bepaald project wel eens een uitgestoken hand zou zijn naar een toekomstige coalitiepartner. Zo zou een keuze voor domein Terbiest een knipoog naar Vooruit zijn en een beslissing om verder te gaan met ’t Speelhof zou een voor N-VA zijn.
IK – “Oh neen, dat is helemaal niet zo. Zoals ik al zei voor ’t Speelhof hadden we subsidies binnengehaald en moesten we bepaalde fases hebben bereikt. Anders moesten we deze terugbetalen.”
De nieuwe CD&V
De laatste jaren werd CD&V Sint-Truiden geplaagd door het ene na het andere schandaal. Centraal in deze schandalen stond vaak de persoon van Veerle Heeren. In de wandelgangen van de Truiense politiek hoorden we dan ook vaak dat Kempeneers, als nieuwe kopvrouw binnen de partij, Heeren weg wou. Op 4 september 2023 maakte de oud-burgemeester dan toch haar vertrek uit de actieve politiek aan. Heeren zal haar mandaat als gemeenteraadslid afmaken maar zal daarna de actieve politiek verlaten.
De weg ligt nu open voor Kempeneers om haar stempel te drukken op haar lokale partij en dat is ze ook zeker van plan. Zo wil Ingrid Kempeneers dat alle partijleden een charter ondertekenen waar integriteit en daadkracht centraal staan.
IK – “We gaan voor de volgende verkiezingen een charter opstellen dat al onze mandatarissen zullen moeten ondertekenen. Samen met de Truienaren en onze leden gaan we ons programma schrijven. We willen tonen dat wij als partij een breuk maken met de oude politiek.”
Kan je ons daar een concreet voorbeeld van geven?
IK – “Zeker, ik wil bijvoorbeeld niet de burgemeester zijn die boven iedereen staat. Ik wil met een bestuur als ploeg voor de dag komen. In het verleden was er te vaak een dictatoriale toon waar de burgemeester alles voor het zeggen had. Ik vind ook dat veel politici te ver staan van mensen en wat hen dagelijks bezig houdt. Dit voedt de anti-politiek en die moeten we tegengaan.”
SB – Betekent dit ook een lijst met allemaal nieuwe kandidaten? In andere media werd verteld dat geen enkele (voormalige) kandidaat van CD&V zeker was van zijn of haar plaats. Moeten kandidaten die bijvoorbeeld een goeie band hadden met Veerle Heeren vrezen voor hun kansen?
IK – “Helemaal niet! Ik wil met iedereen in gesprek gaan. Maar wat ik vooral bedoelde is dat ik met nieuwe mensen wil komen. Dat is nodig in de politiek. Ik wil atypische kandidaten op mijn lijst zetten. Want we moeten de komende verkiezingen mensen weten te engageren. Niet alleen om voor ons te stemmen maar ook om te komen stemmen. Het is immers niet meer verplicht op lokaal niveau.”
Gewillige bruid
Wie al even meedraait in de Truiense politiek weet dat het water tussen Ludwig Vandenhove en Veerle Heeren diep is. Waar ze vroeger met moeite door één deur konden, ontkennen ze nu bijna elkaars bestaan. De oorzaak natuurlijk is het feit dat Heeren Vandenhove aan de kant wist te duwen als burgemeester. Ook bij de vorige verkiezingen kon Vandenhove geen deal sluiten met de andere bestuurspartijen om CD&V te dumpen. Het resultaat was dat CD&V, de grootste partij van onze stad in 2018, met een burgemeesterssjerp maar slechts 1,5 schepenmandaat. Een ervaring die Kempeneers niet meer wil herhalen.
Door het nieuwe gemeentedecreet zijn voorakkoorden ook amper effectief. Het is immers de persoon met de meeste stemmen van de grootste fractie in de meerderheid die burgemeester wordt. Handelen met de sjerp kan dus niet meer. De persoon en partij met de meeste stemmen krijgt ook als eerste de kans om een meerderheid te vormen.
IK – “Ik ben geen voorstander van voorakkoorden. Het akkoord in 2018 heeft ons als partij in een zwakke positie gezet. Bovendien ontmoedigen voorakkoorden de kiezer.”
SB – Maar er zijn wel al gesprekken geweest? De banden met Vooruit lijken steeds beter te worden. Ook in de media zei je dat je een bestuur met Ludwig Vandenhove als burgemeester en jij als schepen een optie is.
IK – “Die uitspraak maakte ik vooral uit een realistische visie. Momenteel moet ik me opstellen als gewillige bruid en met iedereen spreken. Iets wat ik ook doe. Ik wil vooral aangeven dat Vooruit, de tweede grootste partij in onze stad, niet langer taboe is voor CD&V. Wij staan open voor een samenwerking met iedereen.”
Hou onze kanalen in de gaten voor al het laatste nieuws uit onze Trudostad!