Luc Withofs dan toch in Truiense gemeenteraad

Luc Withofs, de bekende Truiense horecaondernemer, zal dan toch in de Truiense gemeenteraad zetelen. Hij zal dit doen als onafhankelijke. De beslissing volgt na enkele maanden van politieke onduidelijkheid en spanningen binnen de liberale familie in onze stad.

Eind deze maand legt Luc Withofs de eed af als gemeenteraadslid van Sint-Truiden. Hij volgt er Laurien Bamps op, die haar politieke activiteiten beëindigde. Withofs zal dit mandaat onafhankelijk opnemen. Deze beslissing kwam tot stand in onderling overleg tussen de horecaondernemer en het lokaal partijbestuur van Open Vld.

“Samen met de Open Vld-ploeg heb ik me vier jaar geleden politiek geëngageerd voor onze stad. Als ondernemer was dat voor mij een logische en bewuste keuze. Ik heb me hier volop voor gesmeten, zoals de Truienaren dat van mij gewend zijn. Ik heb hierbij ook geleerd dat politiek in een gemeente zoals Sint-Truiden rond mensen draait en niet rond partijen. Dat is meteen de reden waarom ik vandaag onafhankelijk van de partij verder ga. Als ondernemer heb ik altijd een sterke, duidelijke visie gehad en me er 200% voor ingezet om die te realiseren. Dat zal ik nu opnieuw doen. Daarom ga ik vandaag op eigen krachten verder als gemeenteraadslid. Hierin zal ik mijn verantwoordelijkheid opnemen en keihard blijven verder werken voor onze stad. Constructief ideeën aanbrengen in de materies waar ik me al meer dan 35 jaar voor inzet: dat is mijn doel.”

Luc Withofs, gemeenteraadslid Sint-Truiden

Sinds in juni bekend werd dat Laurien Bamps zou stoppen in de Truiense gemeenteraad, gingen er al heel wat geruchten de ronde over wie haar zou opvolgen. Bamps zelf zei te stoppen omdat ze haar stempel niet kon drukken op de lokale politiek. Persoonlijke redenen zouden ook hebben meegespeeld. Haar ontslag werd echter pas bij het eerste schepencollege na de zomer officieel ingediend. Dit zou op vraag van de partijtop van Open VLD Sint-Truiden zijn geweest.

Spanningen maar uiteindelijk akkoord

Officieel stelde Bamps haar ontslag uit omdat ze op vakantie was. In de wandelgangen van het Truiense stadhuis waren andere redenen te horen. De band tussen liberaal boegbeeld Hilde Vautmans en horecaondernemer Luc Withofs zou enorm gespannen zijn na enkele incidenten op en na verkiezingsdag. In de nasleep van dit alles zou Withofs afstand hebben genomen van de mandaten waar hij recht op had.

“Ik heb inderdaad eens een mail gestuurd om te zeggen dat ik niet in bijvoorbeeld de OCMW raad wou zetelen maar heb nooit afstand genomen van alles. Hilde en ik hebben allebei een sterk karakter. Maar als onafhankelijke wil ik nu constructief meewerken aan een beter Sint-Truiden.

Luc Withofs, gemeenteraadslid Sint-Truiden

In de beste omstandigheden

Voor de werking van de gemeenteraad verandert er niets. Luc Withofs neemt zijn activiteiten als raadslid op zelfstandige basis op. In die hoedanigheid zal hij ook deelnemen aan de volgende raadscommissies en de plenaire vergadering op maandag 26 september. Hierbij zullen de horecaondernemer en de Open Vld-raadsleden ook zoveel mogelijk en in de beste omstandigheden constructief blijven samenwerken. De focus ligt daarbij op de huidige legislatuur en de dingen die nu gerealiseerd kunnen worden. Wat de verkiezingen van 2024 – met de afgeschafte opkomstplicht en eventuele verschuivingen – brengen, is nu niet aan de orde.
(Aldus de partij zelf.)

“Open Vld Sint-Truiden is een sterke ploeg van gedreven en ondernemende mensen. Wij zetten ons elke dag, zowel voor als achter de schermen, in om onze stad te laten groeien. Die doelstelling delen we met Luc. We zijn ervan overtuigd dat onze paden nog vaak zullen kruisen. Tussen die raakpunten door, zullen we de handen in elkaar slaan om Sint-Truiden verder op de kaart te zetten.”

Pascy Monette, Voorzitter Zorgbedrijf en Sociaal Huis

“Als het regent in het centrum, druppelt het op de Tongersesteenweg.”

Withofs kijkt uit naar zijn werk in de gemeenteraad. Zelf zegt hij constructief te willen zijn en elk goed voorstel te willen steunen. Hij wil leunen op zijn brede ervaring als ondernemer om Sint-Truiden op vlak van evenementen, handel en middenstandsbeleid. Het kersverse gemeenteraad benadrukt dat hij dit alles wil doen met positieve goesting en zin voor samenwerking. Iets wat volgens hem nodig is in de laatste rechte lijn voor de verkiezingen.
Over die verkiezingen wil Withofs niks kwijt. Wel meent hij dat de volgende verkiezingen er helemaal anders uit zullen zien dan we gewend zijn.

“Als het regent in het centrum, druppelt het op de Tongersesteenweg waar ik mijn zaak heb. Daarom moeten we constructief samenwerken voor een beter Sint-Truiden.
Ik ga nu de kat uit de boom kijken en zien wat op me afkomt voor de volgende verkiezingen en of er mensen zijn die met me willen praten. Sowieso ben ik ervan overtuigd dat we een hele andere verkiezingsperiode gaan zien dan we gewend zijn. Ik denk dat er veel meer losse lijsten gaan komen die mensen van verschillende politieke strekkingen met elkaar zullen verenigen.”

Luc Withofs, gemeenteraadslid Sint-Truiden

Dat er één of zelfs meerdere onafhankelijke of kartellijsten in onze stad zullen zijn de volgende verkiezingen lijkt wel in steen geschreven te staan. Lang leek het erop dat Carl Nijssens zijn eigen partij zou oprichten. Een onafhankelijke lijst zou volgens de laatste mijmeringen uit de wandelgangen echter wel eens uit een onverwachte hoek kunnen komen. Bij de laatste verkiezingen maakte burgemeester Veerle Heeren er al geen geheim van dat ze graag met heel de bestuursploeg een lijst van de burgemeester wou opstellen. Een stadslijst bestaande uit het beste politieke talent van onze stad, over de partijgrenzen van oppositie en meerderheid heen.
De recente slechte score van zowel CD&V en Open VLD als partijen op een nationaal en Limburgs niveau, zouden wel eens een katalysator kunnen zijn om deze oude plannen van onder het stof uit te halen. Onze redactie benadrukt dat we hieromtrent alleen geruchten hebben ontvangen van insiders maar geen bevestiging van betrokkenen.

Onze redactie wil benadrukken dat wij van niemand bevestiging hebben gekregen over dit plan. Wel weten we na gesprekken met lokale kopstukken dat de grote spelers binnen het Truiense politieke veld al gesprekken hebben gevoerd.
Het is dan nog maar de vraag of er veel ruimte zal zijn voor nieuw talent op het speelveld en welke kant de c-spelers op het Truiense politieke veld zullen innemen.

Onze redactie wenst Luc Withofs alvast heel veel succes als gemeenteraadslid.

Nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van al het nieuws, events en gezelligheid in Sint-Truiden? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief en ontvang wekelijks de interessantste scoops!