Maandag dan toch gesloten gemeenteraadszitting

Het rapport van Audit Vlaanderen rond Jelle Engelbosch zal dan toch in een gesloten vergadering besproken worden. Dat geraakte vandaag bekend. Voorzitter gemeenteraad Bert Stippelmans meent dat het rapport niet in het openbaar besproken kan worden. Engelbosch betreurt de beslissing.

Meteen nadat het rapport van Audit Vlaanderen uitkwam, riep Jelle Engelbosch op om het rapport in een openbare gemeenteraad te bespreken. Verschillende nieuwsmedia maakte volgens de schepen/waarnemend burgemeester, zijn proces en trokken beschuldigende conclusies. Engelbosch wou daarom dat het rapport werd besproken in een openbare gemeenteraadszitting zodat hij zichzelf kon verdedigen.
Volgens Bert Stippelmans, voorzitter van de Truiense gemeenteraad, kan het rapport wettelijk gezien echter niet publiekelijk besproken worden omdat het over personen gaat. Zo reageert hij in HLN. Fractieleider Vooruit Gert Stas had tevens gehoopt dat het rapport wel publiekelijk besproken kon worden. Ook bij het rapport over Veerle Heeren meende hij dat een gedeeltelijke openbare zitting kon. Van het moment dat er teveel details kwamen kon de zitting dan gesloten worden.

Waarnemend burgemeester

Jelle Engelbosch heeft deze week zijn kandidatuur voor het burgemeesterschap officieel ingetrokken via een mail naar de gouverneur. Hij kondigde ook aan dat hij zijn ambt als eerste schepen en dus ook als waarnemend burgemeester zou neerleggen. Dit onder andere door druk van N-VA nationaal. Het ontslag is echter nog niet officieel ingediend bij gemeenteraadsvoorzitter Stippelmans. De kans bestaat dus dat Jelle Engelbosch maandag de (gesloten) gemeenteraad zal voorzitten.
Zolang Engelbosch zijn mandaat nog niet officieel heeft neergelegd blijft hij immers eerste schepen. Deze positie geeft hem toegang tot het waarnemend burgemeesterschap.

Wie Engelbosch gaat opvolgen als schepen is nog niet duidelijk. Volgens het bestuursakkoord zou dit ambt naar iemand van N-VA moeten gaan. Maar verschillende meerderheidspartijen willen voor stabiliteit zorgen door een schepenpost aan de Truiense CD&V te geven. Op deze manier zou Ingrid Kempeneers alsnog weer in het schepencollege komen.
De onderhandelingen over de burgemeesterssjerp duren ondertussen voort. Al lijkt het aantal potentiële kandidaten met de dag af te nemen.

Lees er meer over in dit artikel.

Nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van al het nieuws, events en gezelligheid in Sint-Truiden? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief en ontvang wekelijks de interessantste scoops!