Oppositiepartij Vooruit zal op de gemeenteraad hun eigen plannen op tafel leggen tegen normvervaging en belangenvermenging. Dat maakten ze via een persbericht bekend. De partij had al op de raadscommissie van mei, waar de actiepunten van het stadsbestuur werden voorgesteld, te kennen gegeven dat ze de stappen van het bestuur onvoldoende vonden.
Naar aanleiding van de recentste audit die belangenvermenging en zware inbreuken tegen de wet op openbare aanbesteding blootlegde, moet het Truiens stadsbestuur tegen 15 mei maatregelen voorleggen om zulke situaties te voorkomen. Het stadsbestuur stelde de maatregelen voor op een speciale raadscommissie op 14 mei. Hieronder kan je de maatregelen lezen.
Kort samengevat zal het stadsbestuur zowel mandatarissen als personeel een afwegingskader voorleggen zodat zij een middel in handen hebben als zij zich in situaties bevinden waar het niet duidelijk is of de grenzen worden overschreden of niet. De regels rond belangenvermenging in lokale besturen kunnen immers ingewikkeld zijn. Mandatarissen moeten een vergadering of gesprek verlaten als de kwestie hen persoonlijk raakt. Bijvoorbeeld, als een gemeenteraadslid betrokken is bij een voetbalploeg en er wordt een besluit genomen over het veld dat die ploeg gebruikt, moet hij de vergadering verlaten. Dit geldt ook als familieleden deelnemen aan openbare aanbestedingen van de stad, etc.
Het afwegingskader moet dit alles duidelijker maken. Mandatarissen moeten bovendien jaarlijks een document invullen waarin ze hun financiële en andere belangen vermelden, inclusief familiebanden in bedrijven. Dit overzicht helpt bij het vroegtijdig opsporen van mogelijke inbreuken, zowel door henzelf als door hun collega’s. Net als het Truiens stadspersoneel zal van elke nieuwe mandataris verwacht worden dat ze een training volgen over de deontologische code. Deze zal ook jaarlijks herhaald worden zodat niemand ooit kan zeggen dat ze niet wisten hoe de regels in elkaar staken.
Oppositie niet tevreden
Vooruit Sint-Truiden gaf al op de raadscommissie te kennen dat zij de actiepunten van het bestuur onvoldoende vonden. Dezelfde aanvullingen die zij op de raadscommissie naar voren schoven, zullen ze nu ter stemming voorleggen op de gemeenteraad. Vooruit geeft buiten de meldingsplicht voor mandatarissen geen specifieke tools voor mandatarissen en personeel om belangenvermenging te voorkomen, maar wil vooral meer controlemacht leggen bij de gemeenteraad. Iets waarvan zij vinden dat het de laatste jaren sterk achteruit is gegaan.
- Het terugschroeven van de financiële armslag van het schepencollege: van 85.000 euro naar 25.000 euro.
Voor elke grote uitgave moet een gemeentebestuur met hun voorstel normaal naar de gemeenteraad trekken om een goedkeuring te vragen. Voor kleinere bedragen moet dit niet. Vroeger lag deze grens op 8.000 euro. Onder burgemeester Veerle Heeren is die grens opgetrokken naar 85.000 euro. Vooruit wil dat dit bedrag terug naar beneden gaat (25.000 euro). Op deze manier zou de gemeenteraad meer inzage hebben in de uitgaven van het bestuur.
Burgemeester Ingrid Kempeneers reageerde aan onze redactie dat het bedrag dat Sint-Truiden hanteert niet buitenproportioneel is. De wettelijke limiet ligt immers momenteel op 144.000 euro.
“Qua werking is zo’n limiet niet zo evident want dan gaan heel wat dossiers die boven de 25.000 euro komen heel wat vertraging oplopen. Zeker gezien de gemeenteraad maar één keer per maand samenkomt en het schepencollege wekelijks vergaderd. We zullen dit binnen de meerderheid bespreken maar dit lijkt me moeilijk.”
Ingrid Kempeneers, burgemeester
- Duidelijkere verslagen van het schepencollege die ook sneller moeten geleverd worden
Al heel de legislatuur klaagt Vooruit Sint-Truiden over een, naar hun gevoel, gebrek aan transparantie vanuit het schepencollege. Verslagen van de colleges zijn vaak lang en onduidelijk. Het maakt het voor alle gemeenteraadsleden moeilijk om deze verslagen tijdig te lezen voor een gemeenteraad. Over dit punt toonde burgemeester Kempeneers veel begrip en zou ze bekijken welke andere mogelijkheden er bestaan.
- Meldingsplicht in plaats van meldingsrecht bij verdachte omstandigheden
Bij de raadscommissie op 14 mei meldde Vooruit Sint-Truiden dat zij wouden dat de burgemeester de eindverantwoordelijkheid zou dragen inzake deontologie.
“We weten allemaal hoe vergaderingen verlopen. Er wordt wat gezegd en iedereen kijkt schaapachtig naar elkaar en durft niets te zeggen. Maar een burgemeester heeft die autoriteit.”
Gert Stas, gemeenteraadslid Vooruit
Volgens Vooruit blijkt uit de verschillende audits dat andere schepenen vaak de kop in het zand steken als zij hun collega’s over de schreef zien gaan. Ook bij de laatste audit zeiden de toenmalige mandatarissen allemaal dat ze van niets wisten. Een meldingsplicht zou hier voor Vooruit verandering in brengen. Bovendien willen ze dat de burgemeester de extra bevoegdheid rond deontologie permanent in het takenpakket krijgt. Burgemeester Kempeneers is alvast voorstander.
“Hier heb ik ook geen probleem mee dus deontologie en integriteit mag bij mijn bevoegdheden komen.”
Ingrid Kempeneers, burgemeester