Opvang oorlogsvluchtelingen uit Oekraïne: open brief ontvangen door stadsbestuur

Het stadsbestuur van Sint-Truiden heeft wel degelijk de open brief van raadslid Carl Nijssens ontvangen. Ze bekijken de mogelijkheden om oorlogsvluchtelingen op te vangen.

Nijssens lanceerde gisteren het idee om het oude schakelzorgcentrum ‘De Kroon’ in te zetten voor de opvang van oorlogsvluchtelingen uit Oekraïne. Door de steeds escalerende oorlogssituatie in het land zijn volgens sommige cijfers al meer dan 1 miljoen mensen op de vlucht geslagen. De meesten van hen worden opgevangen door buurlanden zoals Polen. Maar het is niet ondenkbaar dat in andere Europese landen Oekraïense gezinnen terecht zullen komen.
Sint-Truiden met zijn asielcentrum en zijn banden met Oost-Europese landen via de fruitteelt, is een mogelijke kandidaat om vluchtelingen op te vangen.

Lees ook: Opvang oorlogsvluchtelingen. Raadslid Carl Nijssens lanceert voorstel in open brief

190.000 euro investeringen

Voor het klaarmaken van het schakelzorgcentrum werd er zo’n 190.000 euro geïnvesteerd. Het centrum heeft zijn werk gedaan maar ging snel weer dicht. Gezien de investeringen al zijn gebeurd in het gebouw zou de stap naar een opvangcentrum klein zijn. Zeker gezien de Vlaamse Overheid zo’n 1000 euro per oorlogsvluchteling neertelt als een gemeente deze opvangt, aldus Nijssens.
De oorlogsvluchtelingen uit Oekraïne krijgen een speciaal statuut (vluchtelingenkaart A) waardoor ze vanaf het moment dat ze in ons land zijn ook onmiddellijk kunnen gaan werken.

Stadsbestuur op de hoogte

In een reactie aan onze redactie laat waarnemend burgemeester Ingrid Kempeneers weten dat het stadsbestuur inderdaad verschillende mogelijkheden bekijkt om vluchtelingen op te vangen. De twee locaties die Carl Nijssens aanhaalt (De Kroon en Meiland) behoren tot de mogelijkheden. Het stadsbestuur doet dit omdat vanuit de bovenlokale overheden werd gevraagd om alle mogelijke voorzieningen (opvang etc) in kaart te brengen. In dit kader werd ook in Sint-Truiden de actie #PlekVrij gelanceerd.

Kempeneers meldt ook dat er vorige week werkgroepen zijn opgericht om te bekijken wat Sint-Truiden ter beschikking kan stellen voor de oorlogsvluchtelingen.

Nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van al het nieuws, events en gezelligheid in Sint-Truiden? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief en ontvang wekelijks de interessantste scoops!

Nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van al het nieuws, events en gezelligheid in Sint-Truiden? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief en ontvang wekelijks de interessantste scoops!