OVAM wil sanering van stort van Melveren

Enkele maanden geleden lag op de Truiense gemeenteraad een punt op tafel over het stort van Melveren. Na een parlementaire vraag van Vlaams parlementslid Ludwig Vandenhove komt het dossier nu weer naar boven.

Op de gemeenteraad van juni legde Groen Sint-Truiden hun bezorgdheden op tafel over het stort van Melveren en de sporen van PFOS in de Melsterbeek. Na een parlementaire vraag van Ludwig Vandenhove over het dossier aan Vlaams Minister Zuhal Demir, eist OVAM nu dat het Truiense stadsbestuur plannen maakt voor de sanering van het oude stort.
TVL ging samen met Vandenhove het stort bezoeken.

Historisch probleem van 20 miljoen euro

Het stort van Melveren waar alleen huishoudelijk vuilnis op terecht kwam, werd in 1985 gesloten. Vanuit OVAM kreeg het Truiense stadsbestuur toen de opdracht om het stort zo snel mogelijk te saneren/af te dekken. Hierdoor zouden eventuele giftige stoffen niet in de bodem of het grondwater terecht komen. 36 jaar laten is er nog geen schot in de zaak van het stort. Thans heeft het dossier al verschillende besturen en twee schepenen doorlopen (Filip Moers en Hilde Vautmans). Het stort licht er wel groen bij. Door het stort te overdekken met grond is er een groen gebied ontstaan. Maar onder deze laag liggen nog steeds vele restanten van huishoudelijk afval.
Dit moet Sint-Truiden nu saneren.

Op de gemeenteraad van juni had verantwoordelijke schepen Ingrid Kempeneers reeds aangekondigd dat ze minister Zuhal Demir om hulp ging vragen om het historische dossier op te lossen. Het saneren van het stort zou volgens haar toen zo’n 17 miljoen euro kosten. Aan TVL reageerde ze begin oktober dat de schatting was opgelopen naar een 20 à 25 miljoen euro. (Analyse door stadsdiensten.)

Lees hier meer over de bespreking van het dossier in juni.


Complex dossier

Het dossier rond het stort is er eentje van lange adem. Vandenhove meent dat onder zijn beleid als burgemeester er plannen voor een sanering op tafel lagen. Deze zijn dan later stopgezet. Op de gemeenteraad van juni meldde Filip Moers en Hilde Vautmans (beiden voormalig schepen van leefmilieu) dat er verschillende plannen waren opgesteld maar dat deze omvangrijk waren en de eisen van OVAM snel evolueerden.

Schepen Ingrid Kempeneers benadrukte aan TVL dat het stadsbestuur bereid is om zich in te zetten voor de sanering maar dat de kostprijs te hoog is om alleen te dragen. Het bestuur zal nu samen met de minister bekijken of ze via subsidies voldoende fondsen bij elkaar krijgt om de werken uit te voeren

PFOS

Het dossier rond het stort kwam op tafel toen PFOS dagelijks een nieuwsitem was. OVAM wil nu ook dat het Truiense stadsbestuur hier een onderzoek naar voert.
De testen zouden in juni al zijn uitgevoerd. Dat reageerde schepen Jelle Engelbosch toen in HBVL. Schepen Kempeneers bevestigde aan TVL dat deze testen waren uitgevoerd en het stadsbestuur nog op de resultaten wacht.

Nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van al het nieuws, events en gezelligheid in Sint-Truiden? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief en ontvang wekelijks de interessantste scoops!

Nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van al het nieuws, events en gezelligheid in Sint-Truiden? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief en ontvang wekelijks de interessantste scoops!