OVAM wil sanering van stort van Melveren

Partners

Enkele maanden geleden lag op de Truiense gemeenteraad een punt op tafel over het stort van Melveren. Na een parlementaire vraag van Vlaams parlementslid Ludwig Vandenhove komt het dossier nu weer naar boven.

Op de gemeenteraad van juni legde Groen Sint-Truiden hun bezorgdheden op tafel over het stort van Melveren en de sporen van PFOS in de Melsterbeek. Na een parlementaire vraag van Ludwig Vandenhove over het dossier aan Vlaams Minister Zuhal Demir, eist OVAM nu dat het Truiense stadsbestuur plannen maakt voor de sanering van het oude stort.
TVL ging samen met Vandenhove het stort bezoeken.

Historisch probleem van 20 miljoen euro

Het stort van Melveren waar alleen huishoudelijk vuilnis op terecht kwam, werd in 1985 gesloten. Vanuit OVAM kreeg het Truiense stadsbestuur toen de opdracht om het stort zo snel mogelijk te saneren/af te dekken. Hierdoor zouden eventuele giftige stoffen niet in de bodem of het grondwater terecht komen. 36 jaar laten is er nog geen schot in de zaak van het stort. Thans heeft het dossier al verschillende besturen en twee schepenen doorlopen (Filip Moers en Hilde Vautmans). Het stort licht er wel groen bij. Door het stort te overdekken met grond is er een groen gebied ontstaan. Maar onder deze laag liggen nog steeds vele restanten van huishoudelijk afval.
Dit moet Sint-Truiden nu saneren.

Op de gemeenteraad van juni had verantwoordelijke schepen Ingrid Kempeneers reeds aangekondigd dat ze minister Zuhal Demir om hulp ging vragen om het historische dossier op te lossen. Het saneren van het stort zou volgens haar toen zo’n 17 miljoen euro kosten. Aan TVL reageerde ze begin oktober dat de schatting was opgelopen naar een 20 à 25 miljoen euro. (Analyse door stadsdiensten.)

Lees hier meer over de bespreking van het dossier in juni.


Complex dossier

Het dossier rond het stort is er eentje van lange adem. Vandenhove meent dat onder zijn beleid als burgemeester er plannen voor een sanering op tafel lagen. Deze zijn dan later stopgezet. Op de gemeenteraad van juni meldde Filip Moers en Hilde Vautmans (beiden voormalig schepen van leefmilieu) dat er verschillende plannen waren opgesteld maar dat deze omvangrijk waren en de eisen van OVAM snel evolueerden.

Schepen Ingrid Kempeneers benadrukte aan TVL dat het stadsbestuur bereid is om zich in te zetten voor de sanering maar dat de kostprijs te hoog is om alleen te dragen. Het bestuur zal nu samen met de minister bekijken of ze via subsidies voldoende fondsen bij elkaar krijgt om de werken uit te voeren

PFOS

Het dossier rond het stort kwam op tafel toen PFOS dagelijks een nieuwsitem was. OVAM wil nu ook dat het Truiense stadsbestuur hier een onderzoek naar voert.
De testen zouden in juni al zijn uitgevoerd. Dat reageerde schepen Jelle Engelbosch toen in HBVL. Schepen Kempeneers bevestigde aan TVL dat deze testen waren uitgevoerd en het stadsbestuur nog op de resultaten wacht.

Lees ook

Een stad eert zijn voetbalheld. Simon Mignolet gehuldigd als ereburger voor...

Op 22 juni, vlak voor de overwinningsmatch van de Rode Duivels, werd een andere voormalige Rode Duivel in de eretribune gehesen. Simon Mignolet, laureaat...
STVV-voetbal-sint truiden- sintruin begot- binkie-mascotte

Nieuwe Binkie toont zijn ‘summer body’

Stayen zonder Binkie is als een café zonder bier. De enthousiaste mascotte is gekend in Sint-Truiden en ver daarbuiten. De uitbundige veerbewegingen en wormimitaties...
het verval-tom herck- sint truiden - kunstwerk-sintruin begot- lokaal nieuws

Kunstwerk ‘Het Verval’ terug hersteld

Het reusachtige kaartenhuis van Tom Herck dat in maart 2024 werd beschadigd door vandalen wordt weldra terug hersteld. De dader werd intussen gevat en...

Instagram

🌸 𝗭𝗼𝗺𝗲𝗿𝗯𝗿𝗮𝗱𝗲𝗿𝗶𝗲 𝗦𝗶𝗻𝘁-𝗧𝗿𝘂𝗶𝗱𝗲𝗻 🌸

Dit weekend was het hemels shoppen in Sint-Truiden. Zo’n 41.000 mensen zakten af naar de Truiense binnenstad
De Groenmarkt was gisteren even een kinderparadijs! 😍

Met het goeie weer kwam de fontein op de Groenmarkt weer helemaal tot
Proficiat Simon! ⚽️

Gisteren wonnen de Rode Duivels niet alleen tegen Roemenië maar werd ook Simon Mignolet gehuldigd als ereburger van
Zo’n 5000 supporters keken vandaag naar de winst van de Rode Duivels op de Grote Markt van Sint-Truiden! 🖤💛❤️

Voor de
Binkie DE voetbalmascotte van Limburg, zit in de nieuwe pluimen. 🐣

Enkele vrouwelijke supporters wezen Binkie erop dat hij dringend nood
Op 29 juni komt er een nieuwe zomerbar bij in Sint-Truiden! 😍

Maison Folie zal de nood aan een horeca-aangelegenheid aan
Raad van State vernietigt beslissing over overheidsopdracht uit 2021. 🗃

De Raad van State heeft een beslissing van Stad Sint-Truiden over
Aanstelling nieuwe financieel directeur geeft ontnuchterend beeld van de financiële toekomst van onze stad.💸

Paul Vanstraelen werd op de gemeenteraad van
VDAB Sint-Truiden is verhuisd naar Stayen. ✨

De Truiense vestiging van VDAB hoopt met deze verhuis weer vlotter bereikbaar te zijn

Advertentie

Nieuwsbrief