PFOS waarschuwing voor inwoners Terbiest

Op de site van Tenneco werd een verhoogde waarde van PFOS aangetroffen. Bewoners van Terbiest kregen aanbevelingen van het Truiense stadsbestuur en het Agentschap Zorg en Gezondheid.

Tenneco vroeg onlangs nog een bijstelling van hun PFOS-normen aan Provincie Limburg. Al jaren halen zij de terecht strenge beperkingen van PFOS niet. Ze maken echter sinds 2014 al geen gebruik meer van de stof. Maar de chroombaden van de fabriek zijn van bad tot leidingen doordrongen van de stof. Hierdoor blijft het bedrijf de stof in maten uitstoten.

Openbaar onderzoek

Het bedrijf kreeg een aanmaning om een verder onderzoek uit te voeren naar de PFOS- en PFAS- waarden op hun domein. Uit de eerste onderzoeken blijkt nu dat op de site van Tenneco een verhoogde PFOS-waarde in de grond en het grondwater is aangetroffen. Zowel het Agentschap Zorg en Gezondheid als het Truiense stadsbestuur zonden brieven rond naar de bewoners van Terbiest in de buurt van de fabriek. Wie op 100 meter van de site woont, kreeg het advies geen groenten, fruit of eieren van eigen kweek te consumeren. Wie op 500 meter van de site woont wordt aangeraden geen putwater te gebruiken.

Schepen Nina Kvikvinia zegt in HBVL dat de maatregelen een voorzorg zijn. Ze roept op aan bewoners om niet te panikeren en het verdere onderzoek af te wachten.

Eerder liet PVDA Sint-Truiden al een bloedonderzoek uitvoeren bij inwoners van Terbiest. Hieruit bleken geen verhoogde waarden van PFOS bij bewoners. Lees er meer over hier.

Nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van al het nieuws, events en gezelligheid in Sint-Truiden? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief en ontvang wekelijks de interessantste scoops!

Nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van al het nieuws, events en gezelligheid in Sint-Truiden? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief en ontvang wekelijks de interessantste scoops!