Rapport Audit Vlaanderen: Lening aan Jef Cleeren wel degelijk gegeven

Partners

Audit Vlaanderen heeft weer een onderzoek afgerond naar Stad Sint-Truiden. Uit het gelekte rapport blijkt dat Stad Sint-Truiden wel degelijk twee leningen heeft gegeven aan oud-burgemeester Jef Cleeren. De Truiense oppositie vraagt nu ook dat er politieke verantwoordelijken worden aangeduid.

Het recentste rapport van Audit Vlaanderen is naar goede Truiense gewoonte weer gelekt. Het rapport bevestigt dat in 2017 een akkoord werd gesloten tussen de financieel directeur van Sint-Truiden Luc Vandijck en oud-burgemeester Jef Cleeren. Cleeren kreeg volgens het akkoord een voorschot op zijn pensioen twv 50.000 euro. Van een tweede overeenkomst waarbij Cleeren 15.000 euro voorschot op zijn pensioen kreeg, is geen akkoord op papier gezet. Volgens het rapport waren de financieel directeur en zijn plaatsvervanger op de hoogte van de overeenkomsten.
Het akkoord van 2017 zou ondertekend zijn in naam van de plaatsvervangende financieel directeur en de plaatsvervangende algemeen directeur. Deze laatste was echter zijn handtekeningsbevoegdheid al enige tijd kwijt.

De bankkaart zou nog worden gebruikt tot 2020. Van het grootste deel van de transacties is een spoor gevonden. Voor 8,2 miljoen euro aan transacties is geen duidelijkheid.
Audit Vlaanderen meent dat er mogelijke misdrijven zijn gepleegd. Daarom hebben de Dienst voor de Bestrijding van Corruptie (CDBC) op de hoogte gebracht van het rapport.

Politieke verantwoordelijkheid

Volgens verschillende media zijn er bewijzen in het rapport dat de geschorste financieel directeur en zijn opvolger op de hoogte waren van de lening. Zij spreken echter niet over politici die op de hoogte zouden zijn.

Burgemeester Ingrid Kempeneers was in de periode van de eerste lening schepen van Financiën. Zij werd in haar taken ondersteunt door haar collega-schepenen. Maar volgens Kempeneers waren zij en haar administratie niet op de hoogte van wat er allemaal was gebeurd. Ook Veerle Heeren en verschillende oud-schepenen zeggen van niets te weten.
Kempeneers vertelde aan VRT dat ze nu het schepencollege bijeen zal roepen na de lezing van het rapport in de tuchtcommissie. Het stadsbestuur zal zich laten bijstaan door een raadspersoon.

De Truiense oppositiepartij Vooruit laat het politieke luik van het verhaal echter niet los. Ludwig Vandenhove meent dat oud-burgemeester Veerle Heeren mee in het verhaal betrokken is. Hij wil ook een duidelijke uitleg van Ingrid Kempeneers en Jo François. Beiden voerden ze het ambt uit van schepen van financiën. Al moet gezegd worden dat François via zijn partij N-VA pas sinds deze legislatuur in de meerderheid zit.

Champagnefeesten

Vooruit gaat verder en legt Veerle Heeren ook nog een klacht van illegale partijfinanciering aan de voeten.
Een consultant die diensten verleende aan Stad Sint-Truiden zou ook hebben meegeholpen aan champagnefeesten die Heeren organiseerde. Een factuur voor diensten rond deze feesten zou onterecht door Stad Sint-Truiden zijn betaald.
Hierover kon Audit Vlaanderen zeggen dat de betrokken consultant bezig was voor de feesten tijdens zijn diensturen voor Stad Sint-Truiden.

De financieel directeur Luc Vandijck is momenteel voor nog eens zes maanden geschorst. Lees hieronder meer over de schorsing.

Lees ook

Al meer dan 20.000 bezoekers. Vrijstaat A gaat laatste week van...

Vrijstaat A, de creatieve zomerbar van Sint-Truiden, gaat zijn laatste week in. In vijf weken tijd zijn er al zo’n 20.000 bezoekers afgezakt naar...
hilde vautmans- onderzoek - fraude- europees parlement - sint truiden - sintruin begot

Onderzoek naar Europarlementslid Hilde Vautmans voor mogelijk misbruik Europese middelen

De federale politie is bezig met een onderzoek naar Europarlementslid Hilde Vautmans, zo meldde weekblad Knack gisterenavond. Vautmans zelf zei gisterenavond niet op de...

Verkiezingsaffiche of reclame voor een schoenwinkel? Campagnebeeld Truiense CD&V zaait verwarring

Wie de afgelopen dagen door Sint-Truiden reed, kon misschien een opvallend beeld van een cowboylaars en een hoge hak tegenkomen. Het beeld maakt deel...

Instagram

{{content:words:20}}

Advertentie

Nieuwsbrief