Schorsing Truiens financieel directeur verlengd. Financiële toestand stad nog steeds zorgwekkend

Sint-Truiden heeft de schorsing van de financieel directeur verlengd met 6 maanden. Dat maakte de tuchtcommissie bekend. De financieel directeur Luc Vandijck werd geschorst in kader van een onderzoek naar een illegale lening.
Ondertussen is de financiële toestand van de stad nog steeds zorgwekkend. Sint-Truiden trekt de broeksriem stak aan.

Luc Vandijck werd in november 2022 geschorst door een speciale tuchtcommissie die in de gemeenteraad werd opgericht om na te gaan welke maatregelen Sint-Truiden moest nemen tegen de financieel directeur. Vandijck wordt namelijk genoemd in een onderzoek naar een illegale lening die verleend werd aan oud-burgemeester Jef Cleeren.

6 maanden schorsing extra

Luc Vandijck zou uiteindelijk 6 maanden geschorst worden. De tuchtcommissie heeft na de verdediging te horen nu beslist om de schorsing van Vandijck te verlengen met 6 maanden. Over de staat van het onderzoek willen ze niks kwijt.

Financiële toestand stad nog steeds zorgwekkend

Vandijck wordt momenteel vervangen door de financieel directeur van Gingelom. Deze legde de slechte financiële toestand van Sint-Truiden bloot.
Het stadsbestuur heeft de laatste maanden openlijk stappen genomen om extra inkomsten te voorzien voor de Truiense stadskas. Zo is het gratis ondergronds parkeren op zaterdag afgevoerd. Vanaf 1 juni loopt het proefproject ten einde en zal je dus weer elke zaterdag moeten betalen in de ondergrondse parkings Centrum en GAZO.

In HBVL zegt huidig schepen van financiën Günther Dauw dat Sint-Truiden de extra inkomsten dringend nodig heeft. Ook al kwamen er positieve reacties van de horeca en handel toch schoot het gratis parkeren volgens het stadsbestuur zijn doel voorbij. Zo kon het stadsbestuur opmaken dat de parking op zaterdag vooral bezet werd door werknemers van de lokale handels- en horecazaken. Bovendien hadden abonnementhouders van de GAZO-parking problemen om een parkeerplaats te vinden op zaterdag omdat pendelaars hun wagen ondergronds parkeerden ipv op de betalende parking van de NMBS.
In HBVL melden leden van het stadsbestuur wel dat ze alternatieven voor het gratis parkeren zoeken. Dit door bijvoorbeeld het parkeren op de Shop & Go-plaatsen te verlengen.

Sint-Truiden zet ook steeds meer van zijn patrimonium te koop. Dit staat vanaf 7 juni vermeld op de stadswebsite.

Nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van al het nieuws, events en gezelligheid in Sint-Truiden? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief en ontvang wekelijks de interessantste scoops!

Nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van al het nieuws, events en gezelligheid in Sint-Truiden? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief en ontvang wekelijks de interessantste scoops!