Stad weigert vergunning event Minderbroeders. Truiense handelaar denkt aan volgende stappen

Partners

PP Drinks, het bedrijf achter de bekende drankenhandel en escaperoom Hooch Sint-Truiden, overweegt juridische stappen nadat het stadsbestuur van Sint-Truiden hun aanvraag voor een evenement in de Minderbroederskerk afwees. Volgens bronnen binnen het stadsbestuur heeft het aangevraagde evenement een particulier karakter, wat niet overeenkomt met de toegestane gebruiksvormen voor de ontwijde kerk.

Sinds september 2023 heeft het stadsbestuur van Sint-Truiden een reglement voor het gebruik en de verhuur van de Minderbroederskerk. Deze ontwijde kerk wordt door het lokaal bestuur gepromoot als evenementenlocatie specifiek voor evenementen met een bovenlokaal karakter zoals de kunsttentoonstelling die er enige tijd geleden doorging of voor de lokale schaatsbaan die internationale aandacht trok.
Vanwege klachten, onder andere van de geloofsgemeenschap, beoordeelt het stadsbestuur elke aanvraag individueel. Zo waren er in het verleden klachten dat bezoekers tijdens drankevenementen de beschermde elementen van de kerk, zoals het preekgestoelte, betraden. Ook evenementen zoals een dragshow kregen veel kritiek. Op de gemeenteraad van september 2023 meldde raadslid Luc Withofs dat het gebruik van de kerk als locatie oneerlijke concurrentie zou vormen ten opzichte van andere feestzalen in de stad.

Geen particuliere evenementen

Na veel discussie werd een eerste gebruiksreglement goedgekeurd, waarin onder andere de huurprijzen voor de locatie werden vastgelegd. Hierin staat ook duidelijk dat het schepencollege beslist over elk individueel evenement. De overeenkomst kan je vinden op deze pagina.

reglement minderbroederskerk
@ Stad Sint-Truiden

Het gebrek aan duidelijke grenzen over welke evenementen wel en niet mogen doorgaan, zorgt nu voor onenigheid. Op 6 mei 2024 diende Peter Landerloos, uitbater en eigenaar van Hooch Sint-Truiden, een aanvraag in om zijn 10-jarig huwelijksjubileum in de Minderbroederskerk te vieren. Dit evenement zou plaatsvinden op 15 september. Deze aanvraag werd geweigerd door het schepencollege om te voorkomen dat de stad Sint-Truiden concurreert met bestaande feestzalen.

“Het evenement, zoals het aanvankelijk was aangevraagd, was een privé-evenement. We willen van de Minderbroederskerk geen feestzaal maken; anders doen we onze andere horecagelegenheden alleen maar concurrentie aan, en dat willen we niet.”

Ingrid Kempeneers, burgemeester

Nadat zijn aanvraag werd geweigerd, diende Landerloos een nieuwe aanvraag in voor een Dinner & Dance-evenement op 15 september. Hiervoor zijn maximaal 200 tickets beschikbaar. Ook deze aanvraag werd op 5 juli afgekeurd, na een bezwaarschrift waarbij de juridische dienst van het stadsbestuur de aanvraag beoordeelde. Zowel het team Juridische Zaken als het team Economie gaven een negatief advies betreffende de aanvraag.

“Het is belangrijk om consistent te zijn met de beleidslijn om concurrentie met bestaande feestzalen te vermijden en een eerlijk en evenwichtig economisch speelveld te behouden.”

Citaat uit besluit schepencollege

Binnen de wandelgangen van het stadhuis wordt benadrukt dat het bestuur de Minderbroederskerk in de markt wil zetten als een locatie voor evenementen met een bovenlokaal karakter. Dit niet alleen om de erfgoedwaarde van de kerk te kunnen beschermen maar ook om over de eigenheid van het gebouw te waken en alle gevoeligheden die errond zijn.

Huwelijksjubileum in een andere vorm

Volgens het bezwaarschrift van Landerloos komt de motivatie van de weigering niet overeen met het huidige reglement voor het gebruik van de Minderbroederskerk dat potentiële huurders kunnen raadplegen.

“Volgens het reglement is de verhuur van de kerk toegestaan voor inwoners van binnen én buiten Sint-Truiden, zonder restricties op de aard van de activiteit, mits deze respectvol is ten opzichte van het erfgoed. Als het stadsbestuur absoluut geen particuliere evenementen op de locatie wil, dan moeten ze dit duidelijk in hun reglement zetten.”

Peter Landerloos, PP Drinks

Volgens insiders van het stadsbestuur heeft Landerloos echter zijn jubileumviering omgevormd door deze te combineren met de jaarlijkse drankenproeverij die hij doorgaans op de Grote Markt organiseert. Maar in essentie zou dit evenement neerkomen op de jubileumviering. Landerloos ontkent dit echter.

“Ik heb schriftelijk bewijs dat ik op dezelfde datum (15 september) een andere locatie heb gehuurd om dit feest te laten doorgaan. Het is perfect mogelijk om op dezelfde dag twee evenementen te organiseren.”

Peter Landerloos, PP Drinks

Verdere stappen

Landerloos overweegt nu verdere stappen tegen de beslissing. Hij stelt zichzelf namelijk verschillende vragen bij de gebruikersovereenkomst en de motivatie van het stadsbestuur inzake zijn evenement.

“Het stadsbestuur zegt dat ze geen oneerlijke concurrentie willen aangaan ten opzichte van de ondernemers in eigen stad. Echter, organiseerden zij vorige zomer een pop-up escaperoom in de Minderbroederskerk, terwijl enkele meters verder onze zaak ook escaperooms aanbiedt.”

Peter Landerloos, PP Drinks

Landerloos verwijst ook naar de Elfenboom die tijdens de kerstperiode voor de Minderbroederskerk stond, waar bezoekers van de schaatsbaan iets konden drinken.

“Die boom/bar was ook een concurrent voor de rest van de ondernemers die op de Grote Markt een chalet huurden voor de kerstmarkt. Ik ben niet tegen regels, maar dan moeten die wel voor iedereen gelijk zijn en ook duidelijk gemotiveerd.”

Peter Landerloos, PP Drinks

Lees ook

Truienaar is kandidaat voorzitter Open VLD

Truienaar Maxime Natus is kandidaat voorzitter bij Open VLD. De jonge Truienaar is momenteel actief als lid van de studiedienst van de partij.

Onderzoek naar voormalig Truiens schepen Jelle Engelbosch afgerond en geseponeerd

Na een uitgebreid onderzoek van meer dan anderhalf jaar heeft het parket besloten om geen vervolging in te stellen tegen Jelle Engelbosch met betrekking...

Cinema Cameo komt terug

Na de sluiting van Cinema Cameo komt Trudo Carlier met leuk nieuws: de cinema zal opnieuw zijn deuren openen, en dat in samenwerking met...

Instagram

Goed nieuws voor de Truiense filmliefhebbers!🎥

Cinema Cameo gaat weer open en dat in samenwerking met de Lumière Group. Deze baten
Breaking! Cinema Cameo zal opnieuw openen! 🎥

Cinema Cameo zal rond kerst of begin 2025 opnieuw openen. Dat maakten ze vandaag
Truiense handelaar denkt aan verdere stappen tegen stadsbestuur na weigering evenement in Minderbroederskerk.⛪️

Peter Landerloos, eigenaar van Hooch Sint-Truiden, denkt aan
Marleen Thys, gemeenteraadslid voor Vooruit, stopt met de lokale politiek. 📰

Marleen Thys, Truiens gemeenteraadslid, stopt met de gemeentelijke politiek. Dat
Vandaag 4 juli gaan de Parkies van start met L’Adele. 🎤

Ga jij kijken naar een van de voorstellingen in ‘t
Nieuw speelpleintje geopend aan de Burcht van Brustem! 🦄

Aan de Burcht van Brustem werd vandaag een nieuw speelpleintje geopend! Het
Maison Folie, de nieuwe zomerbar aan het Truiense Speelhof, is open! 😎☀️

De zomerbar biedt een mooie rustplek in het midden
𝗧𝗿𝘂𝗶𝗲𝗻𝘀𝗲 𝘃𝗲𝗿𝗸𝗶𝗲𝘇𝗶𝗻𝗴𝘀𝗸𝗼𝗼𝗿𝘁𝘀 𝗻𝗲𝗲𝗺𝘁 𝘁𝗼𝗲.🌡

Ludwig Vandenhove, voormalig burgemeester en parlementslid, maakte bekend dat hij lijsttrekker is voor de lokale verkiezingen van
Truienaar opgepakt op de Grote Markt na conflict over onbetaalde rekening. ⛓️‍💥

Een 29-jarige man werd op woensdag 26 juni opgepakt

Advertentie

Nieuwsbrief