Stadsbestuur komt met evenementenplan voor Minderbroederskerk

Na veel publieke kritiek komt het Truiense stadsbestuur met een plan om de Minderbroederskerk te gebruiken als evenementlocatie. De kerk kon al worden aangevraagd als evenementenlocatie, maar hier waren geen duidelijke regels rond.

De oude kerk en zijn abdijgebouwen werden al voor verschillende doeleinden gebruikt. Zo worden er regelmatig tentoonstellingen in gehouden en vond er ook een pop-up escape room plaats. Ook was de site de locatie van het Truiense vaccinatiecentrum. Doorgaans vinden op de Minderbroederssite culturele activiteiten plaats maar ook dingen een wijnproeverijen en binnenkort een kunstveiling hebben hun weg gevonden naar de Minderbroeders. Tijdens de kerstperiode zal de kerk ook het decor zijn voor de duurzame schaatsbaan van onze stad. De verdeelde reacties vanuit kerkelijke hoek rond deze evenementen zorgden ervoor dat het stadsbestuur in samenwerking met de dienst evenementen nu met een uitgewerkt reglement komt.

Kritiek van oppositie

Het reglement werd op de Truiense gemeenteraad voorgesteld en kon rekenen op kritiek van verschillende oppositieleden. Zo stelde Luc Withofs dat hij geen voorstander is van de Minderbroederskerk als evenementenlocatie. Hij noemt het kader een populistische ingreep. Withofs meent bovendien dat de stad al over een feestzaal beschikt, de GAZO, en dat dit naast de vele evenementenlocaties in de deelgemeenten zoals Zepperen (VEVA) voldoende is.
Het gemeenteraadslid merkte ook op dat het bedrag dat de stad vraagt voor de huur van de kerk veel te laag is. Ook gemeenteraadslid Carl Nijssens vond het reglement vreemd. Hierin werd namelijk melding gemaakt van het feit dat alle activiteiten voor het koor moesten plaatsvinden. Dit terwijl de pop-up escape room van de Truiense toeristische dienst hier wel heeft plaatsgevonden.

Schepen Vautmans maakt zich sterk dat hun reglement is opgesteld op basis van adviezen van Erfgoed Vlaanderen. De schepen benadrukt ook dat de activiteiten die de stad zelf in de kerk zal laten doorgaan, sober zullen zijn.

“Wij gaan niet zoals vorig jaar schaatsmomenten organiseren met zware technomuziek, maar kiezen eerder voor gospelkoren en andere kerstmuziek. Bovendien zullen mensen rond de schaatsbaan in de kerk een tentoonstelling van diverse kerststallen kunnen aanschouwen. Over de kostprijs: ik wil onze verenigingen niet nog meer geld vragen. We willen alles betaalbaar houden.”

Hilde Vautmans, schepen van evenementen en Citymarketing

Op de lange termijn zijn er echter nog steeds geen plannen met de site. In eerste instantie wou het stadsbestuur de stedelijke administratie onderbrengen in de abdijgebouwen en de kerk. De geklasseerde site heeft echter zijn eigen uitdagingen die een verhuis van het stadskantoor naar de plek bemoeilijken. Servers, archieven, dubbele beglazing, duurzame verwarming en nog veel meer. Het zijn allemaal elementen die nodig zijn voor een modern stadskantoor dat niet alleen voor de burgers toegankelijk is maar ook een goede werkplek voor de medewerkers van de stad is. Iets wat zeker op termijn op de Minderbroederssite zou kunnen, maar dan is daar wel een stevig budget voor nodig.
De locatie zou ook geschikt zijn om verenigingen uit onze stad in onder te brengen. Al is ook hier weer een kleine kost voor het gebruiksklaar maken van de site aan verbonden. Bovendien mogen we niet vergeten dat Stad Sint-Truiden geen eigenaar is van de site maar deze huurt.

Het feit dat lokale middenstanders naar de site kijken voor het organiseren van evenementen is trouwens niet vreemd. Sint-Truiden heeft nog steeds een groot gebrek aan evenementenlocaties die groot genoeg zijn en dichtbij het centrum liggen. De GAZO wordt snel naar voren geschoven, maar deze zaal biedt verschillende uitdagingen die zijn gebruik in de weg staan. Hij is weinig gezellig, heeft geen praktische vorm en geen specifieke backstage zone. Bovendien kan je de zaal alleen bereiken via een zeer steile trap. Niet bevorderlijk voor de veiligheid op fuiven.

Met het opstellen van het reglement is het laatste woord over de Minderbroederskerk nog niet gevallen. Het is een site met enorm veel potentieel die onze Trudostad nog meer op de kaart kan zetten. Een te conservatieve houding tov deze site zou er wel eens voor kunnen zorgen dat we die troef kwijt geraken. Erfgoed leeft immers pas als het zich kan integreren in zijn omgeving en de maatschappij daarvan. Misschien moeten we dus minder naar de fysieke voorstelling van evenementen maar eerder naar de waarden die ze uitdragen en of die overeenkomen met deze die wij als Truienaren willen uitdragen.

Nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van al het nieuws, events en gezelligheid in Sint-Truiden? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief en ontvang wekelijks de interessantste scoops!