Stadsbestuur gaat over tot wagens takelen op de Groenmarkt

Partners

Burgemeester Ingrid Kempeneers ging op woensdag 25 oktober over tot het takelen van enkele wagens met Roemeense nummerplaten op de Truiense Groenmarkt. Ze deed dit na een klacht van een Truiense handelaar.

Al enige tijd zijn er klachten over wagens die de hele dag geparkeerd staan op enkele Shop&Go-plaatsen op de Truiense Groenmarkt. De parkeerplaatsen maken deel uit van een groep plaatsen waar shoppers maximaal 60 minuten gratis mogen parkeren om snel boodschappen te kunnen doen. Tom Goossens, eigenaar van de delicatessenzaak Deli Roma, heeft zulke parkeerplaatsen voor zijn zaak. Hij zag de laatste jaren steeds vaker dat bestuurders de hele dag of zelfs langer op deze plaatsen bleven staan.
Goossens maakte zijn beklag over de situatie via sociale media. De middenstander had namelijk vernomen dat de overtreders geen boete kregen omdat ze Roemeense nummerplaten hadden.

Juridische moeilijke situatie

Volgens de lokale politie Sint-Truiden-Gingelom-Nieuwerkerken kunnen zij niet ingrijpen als de wagens correct geparkeerd staan. Het is namelijk het stadsbestuur dat de retributies voor betaald parkeren beheert. Dit betekent dat als je langer dan 60 minuten op een Shop&Go-plaats staat, het stadsbestuur, als eigenaar en exploitant van de parkeerplaatsen, de boetes oplegt. De lokale politie kan alleen optreden als de overtreders daadwerkelijk verkeerd geparkeerd staan, bijvoorbeeld als ze op de stoep staan, enzovoort.
Omdat de overtreders technisch gezien correct geparkeerd stonden op de Shop&Go-plaatsen, kon de politie dus niets doen. Het stadsbestuur kon op zijn beurt moeilijk boetes innen vanwege de Roemeense nummerplaten op de wagens. Het afdwingen van betalingen vanuit Roemenië is immers moeilijk. Omdat er echter veel reacties via sociale media binnenkwamen, liet burgemeester Kempeneers vandaag zo’n overtredende wagen takelen.

Volgens de burgemeester gaat het om mensen die in onze stad verblijven en deze parkeerplaats als hun eigen toegewezen plek zien. Kempeneers zegt dat het stadsbestuur voortaan strenger zal controleren op dit soort situaties. Het wegtakel wordt wel geen standaardpraktijk.

“Als de overtreders hardleers zijn en meerdere retributies gehad hebben, niet betalen en toch steeds dezelfde overtreding maken dan is het tijd om te takelen. Natuurlijk wordt dat geen standaard maar na maanden op dezelfde plaats te parkeren moet er opgetreden worden.”

Ingrid Kempeneers, burgemeester

Gemengde reacties

De reacties op de actie van Kempeneers zijn niet unaniem positief. Niet alleen vinden burgers en oppositie het vreemd dat de lokale politie niet kan ingrijpen in dit soort situaties, maar velen van hen vinden het ook merkwaardig dat pas actie wordt ondernomen wanneer het op sociale media verschijnt.

“Ik zie dit al verschillende jaren gebeuren op de Groenmarkt. Maar nu, omdat één handelaar klaagt via Facebook, gaat de burgemeester onmiddellijk tot actie over? Ik vind dat vreemd. Het is alsof in Sint-Truiden de stemmen van boze mensen op Facebook meer gewicht in de schaal leggen.”

Bewoner Groenmarkt

Ook de oppositie is niet te spreken over de acties van de burgemeester. Zij stellen dat Kempeneers haar eigen reglement inzake foutparkeren niet nakomt. Roosmarijn Beckers (Vlaams Belang) had al via sociale media op de post van Goossens gereageerd dat de sheriff op hoge hakken misschien gebeld moest worden. Kempeneers was toen snel om te reageren dat de wagen getakeld werd. iets wat volgens Beckers niet is wat volgens het reglement zou moeten gebeuren.

“In het debat in Velm beweerde Kempeneers dat een dergelijke problemen met langparkeerders opgelost werden met een wielklem, maar blijkbaar niet. Omdat de handelaar in kwestie bleef klagen werd er gereageerd. Het had al veel vroeger gekund en gemoeten. Dat de burgemeester vandaag pas verklaart dat er in de toekomst strikter op zal worden toegezien is veelzeggend.”

Roosmarijn Beckers, Vlaams Belang

Verschillende ondernemers aan de Groenmarkt geven aan al enige tijd te hebben geklaagd over de parkeerproblemen op de Shop&Go-plaatsen. Maar het was pas toen Goossens een post plaatste op social media dat er werd ingegrepen.

Ludwig Vandenhove van Vooruit, is al lang een koele minnaar van het parkeerbeleid. Hij vindt het niet kunnen dat het controleren op foutparkeerders etc bij de politie is weggehaald en oa aan stadswachten is overgedragen.

“Ik blijf bij mijn standpunt: Dit is werk voor de lokale politie en ze moeten zich niet wegsteken achter het feit dat ze teveel werk hebben. De lokale politie moet op straat zijn, al dan niet te voet, met de fiets, met de moto of met de camionette of auto. Dan kunnen ze perfect dat in het oog houden en verbaliseren.”

Ludwig Vandenhove, Vooruit

Het is niet de eerste keer dat Kempeneers hard ingrijpt na berichten op sociale media en artikels van opiniepagina’s. Afgelopen zomer kwam op deze manier de harde aanpak van de overlast rond de stationsbuurt tot stand. De burgemeester liet toen zitbanken weghalen in de straten rond het station. De Truiense oppositie riep toen op tot een constructieve aanpak en niet de steekvlam. Burgemeester Kempeneers kreeg toen ook veel schuine opmerkingen omdat ze zelf een groep jongeren had aangesproken die aan het station rondhingen.


Momenteel blijft de lokale politie geregeld controles uitvoeren in verband met overlast. Ook in buurten zoals de Cicindria. Deze zomer kwam immers de kritiek van inwoners dat de grootste overlast rond drugs en veiligheid zich niet aan het station bevonden maar in andere buurten van Sint-Truiden.

Lees ook

Truienaar is kandidaat voorzitter Open VLD

Truienaar Maxime Natus is kandidaat voorzitter bij Open VLD. De jonge Truienaar is momenteel actief als lid van de studiedienst van de partij.

Onderzoek naar voormalig Truiens schepen Jelle Engelbosch afgerond en geseponeerd

Na een uitgebreid onderzoek van meer dan anderhalf jaar heeft het parket besloten om geen vervolging in te stellen tegen Jelle Engelbosch met betrekking...

Cinema Cameo komt terug

Na de sluiting van Cinema Cameo komt Trudo Carlier met leuk nieuws: de cinema zal opnieuw zijn deuren openen, en dat in samenwerking met...

Instagram

Goed nieuws voor de Truiense filmliefhebbers!🎥

Cinema Cameo gaat weer open en dat in samenwerking met de Lumière Group. Deze baten
Breaking! Cinema Cameo zal opnieuw openen! 🎥

Cinema Cameo zal rond kerst of begin 2025 opnieuw openen. Dat maakten ze vandaag
Truiense handelaar denkt aan verdere stappen tegen stadsbestuur na weigering evenement in Minderbroederskerk.⛪️

Peter Landerloos, eigenaar van Hooch Sint-Truiden, denkt aan
Marleen Thys, gemeenteraadslid voor Vooruit, stopt met de lokale politiek. 📰

Marleen Thys, Truiens gemeenteraadslid, stopt met de gemeentelijke politiek. Dat
Vandaag 4 juli gaan de Parkies van start met L’Adele. 🎤

Ga jij kijken naar een van de voorstellingen in ‘t
Nieuw speelpleintje geopend aan de Burcht van Brustem! 🦄

Aan de Burcht van Brustem werd vandaag een nieuw speelpleintje geopend! Het
Maison Folie, de nieuwe zomerbar aan het Truiense Speelhof, is open! 😎☀️

De zomerbar biedt een mooie rustplek in het midden
𝗧𝗿𝘂𝗶𝗲𝗻𝘀𝗲 𝘃𝗲𝗿𝗸𝗶𝗲𝘇𝗶𝗻𝗴𝘀𝗸𝗼𝗼𝗿𝘁𝘀 𝗻𝗲𝗲𝗺𝘁 𝘁𝗼𝗲.🌡

Ludwig Vandenhove, voormalig burgemeester en parlementslid, maakte bekend dat hij lijsttrekker is voor de lokale verkiezingen van
Truienaar opgepakt op de Grote Markt na conflict over onbetaalde rekening. ⛓️‍💥

Een 29-jarige man werd op woensdag 26 juni opgepakt

Advertentie

Nieuwsbrief