Het stort van Melveren zal dan eindelijk gesaneerd worden. Het dossier sleept al lang aan en bezorgde vele Truiense schepenen kopzorgen. OVAM (Openbare Vlaamse Afvalstoffenmaatschappij) vond immers niet elk plan voldoende. Nu zal het stort worden afgedekt, maar daarvoor moet wel al het bestaande groen wijken.
De stortplaats, die vanaf 1958 werd gebruikt voor het huishoudelijk afval van Sint-Truiden en uiteindelijk zo’n 7 hectare besloeg, werd eind jaren ’80 buiten gebruik gesteld. De site werd toen afgedekt met puinhoudende grond. De sanering van het stort is een dossier dat al verschillende beleidsperiodes meegaat. Het kostenplaatje van de opdracht liep de laatste jaren dan ook op van ruim 2 miljoen naar 5 miljoen euro. OVAM was het getreuzel beu en drong erop aan dat Stad Sint-Truiden met een plan kwam. De instantie dreigde zelfs met een juridische klacht. Als het bestuur niet met een plan kwam, kon dit worden gezien als een milieumisdrijf, waarop een celstraf en een dwangsom stonden. Uiteindelijk bleek dit vooral harde taal, maar alsnog kwam voormalig schepen Peter Deltour in de vorige legislatuur met een plan om het stort af te dekken. OVAM eiste nog enkele aanpassingen, maar het is dit plan dat huidig schepen Gert Stas vandaag voorlegt.
Geen onmiddellijk gevaar
Ondanks eerdere vrees vormt het stort, volgens de meest recente onderzoeken, geen onmiddellijk gevaar voor mens en natuur. Deze onderzoeken werden uitgevoerd onder het beleid van schepen Peter Deltour (N-VA). Wel blijft de zorg bestaan dat toxische stoffen uit het afgedekte afval door regenwater in het grondwater zouden kunnen sijpelen. Onder het beleid van Deltour werd het dossier dat nu is goedgekeurd door OVAM, opgesteld.
Wel blijft de zorg bestaan dat toxische stoffen uit het afgedekte afval door regenwater in het grondwater zouden kunnen sijpelen. Om dit te voorkomen, worden de randen van de stortplaats minder steil gemaakt voor een betere stabiliteit en vlotte afvloeiing van regenwater. Het regenwater wordt afgeleid naar een afwateringsgracht, zodat het niet meer via het stort in de bodem dringt. Er komt een gelaagde afdichting met onder meer een beschermende folie en een leeflaag van 1,5 meter, die beplant wordt. Tijdens de werken wordt geen bijkomende hinder verwacht.
Na de sanering volgt een nazorgperiode van 30 jaar, waarin regelmatig controles worden uitgevoerd. Die zijn nodig om te voorkomen dat bomen met diepe wortels op de 7 hectare grote site groeien. Dergelijke wortels zouden de folie kunnen doorboren, waardoor het risico op insijpeling van regenwater opnieuw ontstaat.
Met deze ingreep pakken we een historisch probleem grondig aan en investeren we stevig in de voormalige stortplaats. De kosten voor het project worden geraamd op ruim 5 miljoen euro. Het beleid vindt het uitermate belangrijk dat er een doorstart kan worden gemaakt in dit dossier en is bereid hier de nodige financiële inspanningen voor te leveren.
Gert Stas, schepen van Milieu (Vooruit)

Kosten voor de komende twee jaar
Het Truiense bestuur zal in juni 2025 de onderhandelingen starten over de begroting voor de komende jaren. Dit gebeurt later dan gepland door de vertraging die de installatie opliep na de klacht bij de Raad voor Verkiezingsbetwistingen. In de begroting voor de komende twee jaar zal budget gezocht worden voor de sanering van het stort. Waar het geld vandaan zal komen, is nog niet duidelijk.
Volgens Stas zal de komende jaren worden ingezet op een differentiatie van de onroerende voorheffing en nieuwe taksen, zoals de toeristentaks.
We gaan er alles aan doen om de personenbelasting niet te verhogen.
Gert Stas, schepen van Milieu (Vooruit)
Na de sanering zal het bestuur proberen een landschapspark aan te leggen op de voormalige stortplaats. De aanleg moet snel na de sanering plaatsvinden om te voorkomen dat de afdekkende grondlaag door erosie wegspoelt. De kosten voor dit park zijn echter niet inbegrepen in het budget van 5 miljoen euro.
Nu OVAM de aanvraag volledig heeft goedgekeurd krijgt het Truiense bestuur twee jaar de tijd om het plan aan te vatten. Tijdens de werken moeten bij OVAM ook aantonen dat ze bezig blijven met de werken. Het bestuur hoopt nu de werken te kunnen spreiden zodat de kosten ook wat gedrukt kunnen worden.