Toerisme Sint-Truiden zet feestjaar in met voorstellingvan nieuwe toeristische gids

Op donderdag 10 maart werd de nieuwe toeristische gids van Sint-Truiden voorgesteld. Dit ging door in het Kasteel van Ordingen onder goedkeurend oog van minister Zuhal Demir, Vlaams minister van Toerisme.

In de inspirerende omgeving van ‘Kasteel van Ordingen’ stelde het lokaal bestuur het nagelnieuwe toeristische programma voor. En dat was niet zomaar. Het kasteel kreeg van Vlaams Minister Zuhal Demir zijn vijfde ster toegewezen. Een unieke erkenning in Vlaanderen waar maar vier hotels/verblijven die score kunnen voorleggen. In Limburg is er maar een ander hotel met vijf sterren.
Het toeristische jaar beloofd een feestjaar te worden. Toerisme Sint-Truiden bestaat dit jaar immers 75 jaar. Reden genoeg om met veel vreugde de smakelijke toeristische gids voor te stellen.

‘Het is opnieuw een erg smakelijke gids geworden, die je uitnodigt om te proeven van Sint-Truiden en Haspengouw. We zijn weer helemaal klaar om toeristen te ontvangen: het goedgevulde bloesem- en oogstprogramma zijn traditionele hoogdagen en ook onze prachtige historische monumenten blijven een vanzelfsprekende toeristische troef. Daarnaast pakken we uit met tal van nieuwigheden. Zelf ben ik erg benieuwd naar ‘Sint-Truiden Binnenstebuiten’, de nieuwe speurtocht voor gezinnen, die je de stad op een andere manier laat ontdekken.’

Nina Kvikvinia, schepen van Toerisme

Lokale handelaars en streekproducten

Dit jaar staat de gids volledig in het teken van het Limburgse ambachtentoerisme, met uitgesproken aandacht voor streekproducten en lokale handel. De nieuwe editie wijst bezoekers de weg naar de lekkerste en leukste plaatsjes van Sint-Truiden. Om die lokale handelaren en streekproducten extra in de kijker te zetten, organiseert Toerisme Sint-Truiden elke woensdag in april in de deelgemeenten van onze stad een bloesemmarkt. Hier kan je proeven van alle lokale producten. De dienst Toerisme en stad Sint-Truiden zorgen voor de terrassen en de muziek. Onze lokale handelaren voor lekkere proevertjes.

Bij de voorstelling van de Toeristische gids was er veel aandacht voor lokale producten en voor lokaal onroerend erfgoed. De Boddelkèèr kwam met veel humor en ceremonie de gids overhandigen aan schepen Kvikvinia en minister Zuhal Demir.

Een feestjaar met 75 kaarsjes

In 2022 blaast Toerisme Sint-Truiden 75 kaarsjes uit. Het toeristische infokantoor begon in 1947 als een uit de hand gelopen hobby van Gaston Borghs, toenmalig stadsambtenaar bij de Waterdienst. Sint-Truiden werd zo een van de eerste steden met een eigen toeristisch infopunt. En die verjaardag wordt wel degelijk stevig gevierd met een speciale editie van de Boddelkèèr.

‘Speciaal voor deze gelegenheid maakte kunstenaar Kim Duchateau een unieke tekening, die we op affiches zullen verspreiden. Gedurende het hele jaar nodigen we iedereen uit om met ons mee te vieren. Op 29 mei stellen we alle Trudopasmonumenten open voor een gratis bezoek. Het Abdijplein wordt dan ook opgefleurd met een prachtig bloemen- en houttapijt. Op de Groenmarkt organiseren we diezelfde dag een heuse taartenbakwedstrijd, inclusief proeverij.’

Nina Kvikvinia, schepen toerimse

Uitgebreid aanbod in aanloop naar de zomer

In april valt er zowat elke dag iets te beleven in Sint-Truiden. De succesvolle bloesem- en fruitbezoekjes aan fruit- en wijnbedrijven vinden ook dit jaar opnieuw plaats. Vanaf 26 maart is het weer aangenaam verpozen in de sfeervolle bloesembars en bloesemlounges. Op 24 april wordt het jaarlijkse bloesemfeest met de traditionele bloesemzegening in een nieuw kleedje gestoken met een heus picknickfestival en bloesemfietstochten in samenwerking met de Fietsersbond. Nog voor de zomer zullen de Fruitreuzen hun huwelijksgelofte vernieuwen tijdens een uniek spektakel. 

Nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van al het nieuws, events en gezelligheid in Sint-Truiden? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief en ontvang wekelijks de interessantste scoops!