Truiense horeca reageert: “De Grote Markt loopt niet leeg.”

Na een zoveelste negatief artikel over hun stad, vooral gericht op de horeca, kwam de Truiense horeca samen. Hun boodschap was duidelijk: ‘Nee, de Grote Markt loopt niet leeg. Het wordt hoog tijd voor meer positiviteit over onze stad.’

Een delegatie van de Truiense horeca uit het centrum kwam op donderdagnamiddag samen om een statement te maken tegen de negatieve berichtgeving over de Truiense horeca. Volgens sommige politieke opiniemakers loopt onze Grote Markt immers leeg. Aanleiding voor deze uitspraak is het feit dat binnen korte tijd vier zaken op de Grote Markt hebben aangekondigd dat ze de boeken neerleggen. De Bink is inmiddels weer open nadat de eigenaars tijdelijk de exploitatie weer op zich hebben genomen. Venice stopt na een moeilijke periode. Het pand staat te koop en heeft momenteel nog geen nieuwe uitbater. Een andere zaak (Sportwereld) stopt door gezondheidsproblemen van de uitbater. Het zijn allemaal spijtige situaties, maar wel zaken die zich voordoen in het ondernemersleven. Loopt de Grote Markt leeg? Absoluut niet, volgens de delegatie van de Truiense horeca. Peter Landerloos van drankenspeciaalzaak Hooch spreekt zelfs van toeval dat er op korte tijd zoveel zaken sluiten. Maar samen met zijn collega’s erkent hij wel dat het moeilijker is geworden in de sector. Onze redactie ging met de groep in gesprek.

Mooie stad met veel ondernemerschap.

Het mag duidelijk zijn: de uitbaters zijn de negatieve berichtgeving over Sint-Truiden beu. Zeker als het aankomt op de handel en de horeca. Geregeld moeten ze online reacties lezen van mensen die stellen dat Sint-Truiden leegloopt. De groep zal zeker niet ontkennen dat het moeilijker is geworden in de sector maar staan wel allemaal nog achter hun beslissing om aan horeca te doen in een stad als Sint-Truiden.

“Sint-Truiden is een mooie stad die zeker de moeite waard is om te bezoeken, met een bloeiende handel en een florerende horeca. Momenteel zijn er ongeveer 30 zaken gevestigd in het directe centrum. Dat nu binnen korte tijd vier zaken sluiten is jammer, maar wij zijn er nog, en we staan nog steeds met volle moed en overtuiging achter onze zaken.”

Koen Francis, Voorzitter Horeca Sint-Truiden

Ook andere uitbaters, zoals Vic (Kleine Bacchus) en Thierry Jacobs (Pacific), reageren verbijsterd op de berichtgeving. Vic, als nestor onder de uitbaters, heeft de sector de laatste jaren zien veranderen en geeft toe dat het moeilijker is dan vroeger. Hij zegt onder andere dat een verandering van het btw-tarief al zou helpen om horeca-uitbaters wat ademruimte te geven. Maar ook hij is het niet eens met de negatieve berichtgeving die nu wordt verspreid. Thierry Jacobs haalt bovendien aan dat er wel nieuwe zaken zijn gestart op de Grote Markt.

“De berichtgeving in de media is zeer spijtig. Op 1 december opende brasserie Klokhuis haar deuren. Er komen dus zeker nieuwe zaken bij op de Grote Markt, en ook wat betreft winkels zijn er de laatste jaren nieuwe zaken bijgekomen. Ons centrum loopt dus zeker niet leeg.”

Thierry Jacobs, Pacific Sint-Truiden

Bij de eerste warme, zonnige dag op donderdag zaten de terrassen op de Grote Markt al goed vol.

Steun van de politiek

Wat de uitbaters vooral verbaasde, was de reactie van burgemeester Ingrid Kempeneers. Zij reageerde in de media dat mensen maar beter snel de horeca kunnen bezoeken voordat ze allemaal verdwijnen. Zelf zegt ze dat ze verkeerd geciteerd werd.

“Ik wilde me in mijn reactie vooral richten op de mensen die altijd online hun beklag doen als een zaak sluit. Ze doen alsof onze stad leegloopt, maar gaan dan niet zelf naar zaken om ze te steunen.”

Ingrid Kempeneers, burgemeester Sint-Truiden

Buiten deze uitspraak kunnen we bij de delegatie van de Truiense horeca weinig misnoegdheid opmerken over het lokale bestuur. Ze uitten vooral hun steun aan de middenstandsorganisatie Shop & the City, die voor beleving zorgt in de stad. Wat de uitbaters wel vinden, is dat er een beter parkeerbeleid moet komen. Parkeren in het centrum is volgens hen nog steeds een belangrijke factor, ook voor toeristen.

“Voor toeristen is het ook van belang dat ze snel parkeerplaatsen kunnen vinden in onze stad. We hebben nu al digitale parkeerborden, maar die worden nog niet gebruikt. Dat is juist wat nodig is om toeristen naar de parkeerplaatsen, al dan niet aan de rand van de stad, te leiden. Een lokaal bestuur heeft ook zijn beperkingen in wat het voor onze sector kan doen, maar er wordt al veel gedaan. Vandaag willen we vooral laten zien dat er nog veel positiviteit en ondernemerschap onder onze uitbaters is.”

Koen Francis, Voorzitter Horeca Sint-Truiden

Deze uitspraak wordt gesteund door Celine Sterken, uitbater van Sweet Coffee Sint-Truiden.

“Ik was geschrokken van de berichtgeving in de media en de berichten op sociale media. Het is spijtig dat er nu vier zaken sluiten, maar wij willen hier en nu de boodschap uitdragen dat er nog veel zaken in ons stadscentrum zijn die met hart en ziel in hun zaak staan. Vandaag willen we onze solidariteit naar elkaar tonen.”

Celine Sterken, Sweet Coffee

Campagnetijd

Dat net nu vaak negatieve berichtgeving in de media komt over Sint-Truiden heeft veel te maken met de aankomende verkiezingen. Bepaalde opiniemakers en politici willen niets liever dan het beeld ophangen dat Sint-Truiden er nog nooit zo slecht aan toe is geweest. De keuze om dit te volgen ligt bij de kiezer. Optredens zoals deze van de lokale horeca vandaag toont aan dat er veel nuance ontbreekt in het beeld dat sommigen van onze stad willen ophangen.

De sector bekijkt nu hoe ze lokaal meer kunnen samenwerken om elkaar meer te ondersteunen. Maar voor vandaag wouden ze aantonen dat zij samen, solidair en vooral met een groot hart voor onze Trudostad, ondernemen.

Wil je meer lezen over de complexe situatie rond de horeca in het algemeen? Lees dan zeker dit artikel.

Nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van al het nieuws, events en gezelligheid in Sint-Truiden? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief en ontvang wekelijks de interessantste scoops!

Nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van al het nieuws, events en gezelligheid in Sint-Truiden? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief en ontvang wekelijks de interessantste scoops!