Vlaams Belang voert actie tegen Truiense begroting met gouden munten

Partners

Op de Haspengouw markt van 3 februari stond Vlaams Belang Sint-Truiden chocolademunten uit te delen aan de marktbezoekers. Met deze actie vroegen ze aandacht voor de Truiense begroting. Uit de recente gemeente- en stadsmonitor bleek immers dat de schuld per inwoner in onze stad zo’n €2.579 bedraagt.

Het is geen geheim dat de Truiense begroting er niet al te best aan toe is. Op een jaar tijd zijn het aantal kredieten enorm toegenomen. Dit doordat verschillende leningen die op korte termijn werden aangegaan voor het verwezenlijken van projecten (Groenmarkt,etc), werden omgezet naar een krediet op lange termijn. Daarenboven zijn verschillende autonome gemeentebedrijven van onze stad verlieslatend. Kort samengevat zal onze stad de komende jaren spaarzaam moeten zijn en zich focussen op het afbouwen van schulden. Iets wat het bestuur volgens hun eigen projecties kan doen via een combinatie van uitstellen van geplande projecten (ontharding Veemarkt), besparingen op werking (verkoop patrimonium) en het herbekijken van sommige taksen.
Sinds het aantreden van Günther Dauw als schepen communiceert het stadsbestuur ook transparanter over de toestand van haar stadskas. Op 15 december meldde Dauw nog aan onze redactie dat het bestuur voor deze communicatie koos omdat in het verleden na of tijdens raadscommissies documenten integraal doorgestuurd werden naar bepaalde opiniemakers en pers door leden van de gemeenteraad. Dit zaken we op de recente gemeenteraad ook toen de volledige functiebeschrijving met loonschalen voor een nieuwe financieel directeur online werd gesmeten.
Volgens Dauw kregen burgers op die manier nooit een volledig beeld over de Truiense begroting.

De hoge schulden zijn al jaren een doorn in het oog van verschillende oppositiepartijen. Ze verwijten het stadsbestuur een slecht beleid. Bovendien stellen ze dat de komende jaren magertjes zullen zijn voor onze stad en er slechts ruimte zal zijn voor de basistaken. Verschillende meerderheidspartijen verwijten de oppositie dan weer een gebrek aan visie voor onze stad. Omdat de schuldafbouw wel degelijk is ingezet en via een combinatie van zuinigheid en timing er wel nog projecten kunnen worden neergezet.
Vlaams Belang komt nu met zijn eigen voorstellen voor onze stadskas. Om hun voorstellen in de verf te zetten hielden zij actie op de Haspengouw markt.


“We delen chocolademunten uit met een kaartje aan waarop we de torenhoge schuld aankaarten, alsook met een QR-code naar onze website om onze voorstellen te bekijken. Met deze ludieke actie trachten we duidelijk te maken dat met het Vlaams Belang aan het roer wij van plan zijn de Truienaren hun geld terug te geven.”

Roosmarijn Beckers., Vlaams Parlementslid

Besparen op bestuur en internationale samenwerking

Vlaams Belang legt concrete voorstellen op tafel om de begroting van onze stad te saneren. Een daarvan is een besparing op het politieke apparaat. Zo willen ze alle zitpenningen terugschroeven tot een minimum en ook besparen op de ondersteuning van politieke organen. De partij bedoelt hiermee een besparing op het ondersteunende personeel van onder andere fracties, burgemeester en schepenen. Politieke fracties van de meerderheidspartijen krijgen namelijk een aantal medewerkers toegewezen die hun schepenen en de burgemeester bijstaan.

“Zo willen we de zitpenningen van de gemeenteraad verminderen van €108,81 naar €58,28. Ook de zitpenningen van de raadscommissies kunnen lager. Hier krijgen deelnemende raadsleden momenteel €77,72 voor. Dit willen we verlagen naar €58,28. Ook willen we de jaarlijkse toelage vanuit de gemeenteraad van €200 per raadslid schrappen.”

Patrick Vanparys, Vlaams Belang Sint-Truiden

Volgens Vanparys maakt het stadsbestuur voor de volgende legislatuur de verkeerde keuzes. Zo vindt hij het project van ’t Speelhof onverantwoord. Ook het bod op domein Terbiest, waar ook de Truiense oppositiepartij Vooruit voor pleitte, vindt hij onverantwoord. Vlaams Belang zou Vlaams Belang niet zijn als zij uitgaven aan internationale samenwerkingen en sensibilisering rond diversiteit niet in vraag zouden trekken. Volgens de partij zou onze stad jaarlijks tussen de €150.000 en €210.000 aan internationale samenwerking uitgeven. Het sensibiliserende communicatiebeleid zou €15.000 per jaar kosten.

Vlaams Belang wijst net als N-VA Sint-Truiden ook op de kostprijs van sommige contracten zoals dit van LAGO Bloesembad, de Minderbroederssite etc. Volgens beide partijen gaat het om hoge kosten voor het stadsbestuur.

Meer lezen over de staat van de Truiense begroting? Lees dan zeker het artikel hieronder.

Lees ook

ICT-aanbesteding Sint-Truiden vernietigd door Raad van State na vermoedelijke onregelmatigheden

In 2021 besloot Sint-Truiden haar ICT-diensten uit te besteden. Voor de taak werd een overheidsopdracht uitgeschreven waarop drie bedrijven reageerden. Een van de bedrijven,...
financieel directeur - nieuwe financieel directeur - paul verstraelen - sint truiden - stadskas - begroting - sintruin begot - lokaal nieuws sint truiden - lokaal nieuws

“Tien magere jaren,” nieuwe financieel directeur aangesteld op Truiense gemeenteraad na...

Op de gemeenteraad van 18 juni werd de nieuwe financieel directeur, Paul Vanstraelen, beëdigd. Vanstraelen was het afgelopen half jaar al financieel directeur ad...

Geen kartel maar strategische keuze. Groen Sint-Truiden reageert na aankondiging WOW

Bij de gemeenteraadsverkiezingen op 13 oktober zal Groen Sint-Truiden geen eigen lijst indienen. Het enige gemeenteraadslid van de partij heeft de keuze gemaakt om...

Instagram

🌸 𝗭𝗼𝗺𝗲𝗿𝗯𝗿𝗮𝗱𝗲𝗿𝗶𝗲 𝗦𝗶𝗻𝘁-𝗧𝗿𝘂𝗶𝗱𝗲𝗻 🌸

Dit weekend was het hemels shoppen in Sint-Truiden. Zo’n 41.000 mensen zakten af naar de Truiense binnenstad
De Groenmarkt was gisteren even een kinderparadijs! 😍

Met het goeie weer kwam de fontein op de Groenmarkt weer helemaal tot
Proficiat Simon! ⚽️

Gisteren wonnen de Rode Duivels niet alleen tegen Roemenië maar werd ook Simon Mignolet gehuldigd als ereburger van
Zo’n 5000 supporters keken vandaag naar de winst van de Rode Duivels op de Grote Markt van Sint-Truiden! 🖤💛❤️

Voor de
Binkie DE voetbalmascotte van Limburg, zit in de nieuwe pluimen. 🐣

Enkele vrouwelijke supporters wezen Binkie erop dat hij dringend nood
Op 29 juni komt er een nieuwe zomerbar bij in Sint-Truiden! 😍

Maison Folie zal de nood aan een horeca-aangelegenheid aan
Raad van State vernietigt beslissing over overheidsopdracht uit 2021. 🗃

De Raad van State heeft een beslissing van Stad Sint-Truiden over
Aanstelling nieuwe financieel directeur geeft ontnuchterend beeld van de financiële toekomst van onze stad.💸

Paul Vanstraelen werd op de gemeenteraad van
VDAB Sint-Truiden is verhuisd naar Stayen. ✨

De Truiense vestiging van VDAB hoopt met deze verhuis weer vlotter bereikbaar te zijn

Advertentie

Nieuwsbrief