Open VLD duwt lijsttrekker Pascy Monette naar vore. Sint-Truiden kiest ’24

Partners

Niet Hilde Vautmans maar Pascy Monette wordt de lijsttrekker voor Open VLD Sint-Truiden. Vautmans zal de tweede plaats innemen op de lijst. De aankondiging komt daags na een online oproep van burgemeester Kempeneers die hoopt een snelle presentatie van de resultaten van een nieuwe audit.

Het was lang onduidelijk wie de leiding zou nemen bij Open VLD Sint-Truiden maar op 6 maart kondigden de Truiense liberalen aan dat Pascy Monette hun nummer 1 zal zijn. Hilde Vautmans, die de Europese lijst van de liberalen trekt, zal plaats 2 innemen.

Vautmans was twee maanden waarnemend burgemeester en heeft altijd openlijk verteld dat ze dit een geweldige tijd vond. Via haar sociale media deelde ze dan ook een bericht met uitleg voor de Truienaar waarom ze deze beslissing heeft genomen.

Lang werd ook gefluisterd dat Vautmans de laatste paar jaar in een volgende legislatuur de sjerp zou opeisen. Dit zou deel zijn geweest van de deal om een voorakkoord te sluiten. Echter is dit niet meer mogelijk volgens de nieuwe regels van het gemeentedecreet. Daarover vertellen we verder in het artikel meer.

Zorgbedrijf

Pascy Monet is deze legislatuur schepen van Sociaal Huis, Maatschappelijke dienstverlening, het Lokaal Sociaal Beleidsplan, Sociale Tewerkstelling, Ouderenzorgbeleid en Armoede. Truienaren kennen hem het beste van zijn fruitkraam op de Truiense Haspengouwmarkt maar ook als ‘de OCMW-voorzitter.’ Monette kreeg deze legislatuur veel commentaar van de Truiense oppositie omdat onder zijn beleid er te weinig zou gedaan zijn voor Truienaren die het moeilijk hebben. Ook de problematiek rond daklozen werd hem vaak aan de voeten gelegd. Monette reageerde echter steeds scherp op deze opmerkingen. Zo wees hij bij verschillende voorstellen voor de opvang van daklozen op het feit dat je mensen niet zomaar overal te slapen kan leggen. Deze plekken moeten aan bepaalde regels voldoen.
Monette kwam ook ter spraken tijdens het faillissement van Triamant in Velm. De schepen haalde toen scherp uit naar het de Vlaamse Overheid omdat zij volgens hem te weinig deden om de bewoners die nog op de site woonden te ondersteunen.

Nieuwe audit

Dat de Truiense liberalen net nu met een lijsttrekker komen lijkt niet toevallig. Binnenkort komt er immers een nieuwe audit uit. Hierover communiceerde burgemeester Ingrid Kempeneers op 3 maart nog via haar sociale media. Het is opvallend dat in tegenstelling tot de vorige audits, deze keer geen details over de inhoud zijn gelekt. Bij vorige onderzoeken van Audit Vlaanderen was dit wel steeds het geval. Leden van de gemeenteraad gaven vaak ongenuanceerd informatie door aan de pers en aan opiniepagina’s waardoor er veel stemmingsmakerij ontstond.
Het feit dat de inhoud van de doorlichting nu zo kort bij de borst wordt gehouden, kan een indicatie zijn dat personen over heel het politieke veld van Sint-Truiden vernoemd worden. De audit zou betrekking hebben op het aankoopbeleid van Sint-Truiden maar dit is niet bevestigd. Het feit dat Open VLD zijn lijsttrekker nu voorstelt toont een zeker zelfvertrouwen tov de audit.

Burgemeester Kempeneers lijkt de stemmingsmakerij al voor te willen zijn door haar bestuur een schouderklopje te geven. Volgens haar hebben ze al 75% van alle maatregelen die Audit Vlaanderen en de Limburgse gouverneur oplegden uitgevoerd. Ze benadrukt een naar eigen zeggen ‘nieuw, en positief hoofdstuk voor Sint-Truiden.’ Of zou het een eerste knipoog zijn naar de campagne die CD&V Sint-Truiden voor de gemeenteraadsverkiezingen?

Andere lijsttrekkers?

Zo goed als alle grote spelers in het Truiense politieke veld hebben hun lijsttrekkers bekend gemaakt. Dat is vroeg gezien de gemeenteraadsverkiezingen pas in oktober zullen plaatsvinden. N-VA schuift Günther Dauw naar vore, Cd&V wil dat de sjerp bij Ingrid Kempeneers blijft en Vlaams Belang heeft al enige tijd geleden duidelijk gemaakt dat Roosmarijn Beckers de lijst zal trekken.
Alleen Vooruit laat nog niet in zijn kaarten kijken. Hier gaan de militanten (sommige gemeenteraadsleden) er prat op dat Ludwig Vandenhove de lijst zal trekken. Dit zou ook een van de voorwaarden zijn voor een voorakkoord dat in de maak zou zijn tussen Vooruit, CD&V en Open VLD. Indien Vooruit dan de grootste partij zou zijn, zou Vandenhove burgemeester worden. Althans als hij zijn naam van stemmenkanon weer kan verzilveren.
Vandenhove heeft de afgelopen verkiezingen steeds de Truiense lijst getrokken. In het verleden heeft hij deze plaats zelfs weer opgeëist in volle campagne nadat een andere kopman was aangeduid. Gefluisterd wordt in de politieke wandelgangen dat Vandenhove, gezien zijn leeftijd, de volle legislatuur als burgemeester niet zou uitzitten. Dit werd echter niet aan onze redactie bevestigd. Het is vooral dit gerucht dat mensen doet speculeren over een mogelijke handel met de sjerp binnen de eigen partij. Indien Vooruit de grootste partij van een coalitie is, zullen zij de sjerp sowieso blijven behouden. Zelfs als Vandenhove stopt. Wat dit betekent voor het waarnemend burgemeesterschap is niet duidelijk.

Lees ook

Al meer dan 20.000 bezoekers. Vrijstaat A gaat laatste week van...

Vrijstaat A, de creatieve zomerbar van Sint-Truiden, gaat zijn laatste week in. In vijf weken tijd zijn er al zo’n 20.000 bezoekers afgezakt naar...
hilde vautmans- onderzoek - fraude- europees parlement - sint truiden - sintruin begot

Onderzoek naar Europarlementslid Hilde Vautmans voor mogelijk misbruik Europese middelen

De federale politie is bezig met een onderzoek naar Europarlementslid Hilde Vautmans, zo meldde weekblad Knack gisterenavond. Vautmans zelf zei gisterenavond niet op de...

Verkiezingsaffiche of reclame voor een schoenwinkel? Campagnebeeld Truiense CD&V zaait verwarring

Wie de afgelopen dagen door Sint-Truiden reed, kon misschien een opvallend beeld van een cowboylaars en een hoge hak tegenkomen. Het beeld maakt deel...

Instagram

{{content:words:20}}

Advertentie

Nieuwsbrief