WOW Sint-Truiden stelt eerste kandidaten voor waaronder Groen kopstuk Peter van Dam

Partners

WOW Sint-Truiden is naast Open VLD Sint-Truiden de eerste politieke partij die ons al een glimp van hun lijst gunt. Opvallende aanwezigen op de lijst zijn Peter Van Dam en Thomas Peeters, beiden bekend om hun engagement bij Groen Sint-Truiden.

In oktober 2023 kondigde Marijn Ghys aan dat hij samen met enkele mensen achter de schermen de stadslijst WOW zou oprichten. De partij wil voor een frisse wind zorgen binnen het Truiense politieke veld. Volgens Ghys, die zichzelf ondertussen heeft voorgesteld als lijsttrekker en dus kandidaat-burgemeester, lopen er veel geëngageerde mensen rond in Sint-Truiden. Deze krijgen echter niet altijd de kans om zich te bewegen in het politieke veld omdat dit, aldus Ghys, steeds door dezelfde mensen wordt bezet. Sinds oktober ging WOW aan de slag met onder andere politieke cafés om hun standpunten uit te lijnen. Daarna gingen ze op zoek naar kandidaten die deze voorstellen/waarden het beste konden uitdragen. Een deel van deze kandidaten werd vandaag bekendgemaakt.

“Om het voor de mensen niet nog ingewikkelder te maken, hebben we gewacht tot na de ‘grote’ verkiezingen om onze campagne te lanceren. De afgelopen maanden werkten we hard achter de schermen. In onze themacafés hebben we diverse onderwerpen besproken om de uitdagingen en behoeften van de burgers goed te begrijpen. Dit werd zeer positief ontvangen. Mensen verlangen naar een nieuw verhaal, een alternatief voor de klassieke politieke partijen. Iets positief en verbindend.”

Marijn Ghys, voorzitter en lijsttrekker WOW

Enkele bekende smoelen

WOW Sint-Truiden zei van in het begin al dat zij niet kiezen voor mensen die louter een ‘bekend gezicht’ hebben. Vaak zetten (lokale) politieke partijen mensen op hun lijst die misschien wel populair zijn in de gemeenschap, maar inhoudelijk niet zoveel bijdragen aan het politieke debat. WOW wil hiermee breken en stelde vandaag 10 kandidaten voor die zowel inhoud als naamsbekendheid aan elkaar koppelen.

De kandidaten:

  • Boris Lammens, ondernemer die van Sint-Truiden een fantastische stad voor zijn kinderen wil maken.
  • Tom Smets, onderzoeker bij PC Fruit, met een duidelijke visie over de innovatie van onze fruitsector.
  • Simon Vanrutten, eventmanager van Z33, gedreven om Sint-Truiden cultureel op de kaart te zetten.
  • Thomas Peeters, oprichter van kinderopvang De Egeltjes voor kinderen ‘met stekeltjes’. Hij weet als geen ander wat kansarmoede inhoudt.
  • Elena Makahieux, gedreven om Sint-Truiden te transformeren in een duurzame, circulaire economie.
  • Peter Cornelis, gelooft dat sociaal engagement het enige antwoord is voor onze maatschappelijke uitdagingen. Zo kunnen we de toekomst van onze kleinkinderen veiligstellen.
  • Evy Strauwen, horeca- en winkelmedewerkster, voelt wat er leeft bij de Truienaar en pleit voor een correct en eerlijk beleid waar mensen op kunnen vertrouwen.
  • Yves Gregoor, HR-functionaris in het volwassenonderwijs bij Ligo. Hij wil vooral mensen op een positieve manier verbinden.
  • Peter van Dam, wil op een constructieve, eerlijke en oplossingsgerichte manier aan politiek doen. Andere partijen complimenteerden hem de voorbije jaren meermaals voor die houding, zijn inzet en dossierkennis.
  • Linda Laudus, moeder en project manager, die zich graag wil inzetten voor een stad waar alle inwoners zich thuis voelen.

Opvallend in de aankondiging zijn de namen van zittend gemeenteraadslid Peter van Dam en voormalig voorzitter van Groen Sint-Truiden Thomas Peeters. WOW had immers van bij het begin aangekondigd dat zij geen gevestigde politieke kandidaten op hun lijst wilden. Met de komst van Peter van Dam lijkt deze regel dus gebroken, al stelt voorzitter en lijsttrekker Marijn Ghys dat dit niet het geval is.

“Peter van Dam was de afgelopen legislatuur gemeenteraadslid, maar heeft nooit in de meerderheid gezeten. Hij staat er ook om bekend dat hij constructief meedenkt om van Sint-Truiden een betere stad te maken. Hij heeft bovendien heel wat politieke ervaring die wij als startende beweging goed kunnen gebruiken.”

Marijn Ghys, voorzitter en lijsttrekker WOW Sint-Truiden

Of deze uitleg voldoende is voor de personen die al gecharmeerd waren door het concept van WOW, is nog maar de vraag. Ook Thomas Peeters, de voormalige voorzitter van Groen Sint-Truiden, zet zich in voor de nieuwe lijst.

Wat met Groen?

Al enige tijd gonst het van de geruchten dat Groen Sint-Truiden de komende gemeenteraadsverkiezingen niet meer zal opkomen. Dit werd de afgelopen maanden ook verschillende keren aan onze redactie verteld. Vandaag kregen we hierover ook bevestiging van gemeenteraadslid Peter van Dam. Volgens van Dam blijft hij ondanks de breuk met Groen nog steeds achter de waarden van de partij staan zoals burgerparticipatie en ecologie. In WOW ziet hij een frisse wind in de Truiense politiek waar enthousiasme en ene hart voor Sint-Truiden centraal staan.

“Door WOW geloven mensen opnieuw in positieve politiek. Zelf voel ik me bijzonder goed en krijg ik veel energie van het project. Ik kijk er naar uit om samen te werken met verschillende soort mensen. Iets wat ik op mijn werk en in mijn hobby’s ook al lang doe.”

Peter van Dam, gemeenteraadslid

Drie zetels

In de Truiense voorjaarspeiling kwam WOW sterk binnen en konden ze maar liefst drie zetels binnenhalen. In één beweging slorpten ze statisch niet alleen de percentages van Groen Sint-Truiden op maar ook andere alternatieven zoals PVDA en onze categorie ‘Andere’ die de zwevende kiezer voorstelt.

Net als de Truiense N-VA kan WOW Sint-Truiden zich theoretisch gezien een strategische rol toekennen en de kingmaker worden wanneer de meerderheid wordt samengesteld. Al is het niet zeker dat ze deze zetels ook kunnen verzilveren. Veel hangt immers af van de inhoudelijke communicatie die de partij de komende 121 dagen voor de gemeenteraadsverkiezingen van 13 oktober. Dat WOW Sint-Truiden nu al disruptief is voor het klassieke politieke landschap, blijkt duidelijk door de geruchten rond de partij Groen en door het feit dat andere partijen nog steeds niet hun lijsten vol hebben voor de gemeenteraadsverkiezingen.

Lees hieronder zeker ook de resultaten van onze voorjaarspeiling.

Lees ook

Truienaar is kandidaat voorzitter Open VLD

Truienaar Maxime Natus is kandidaat voorzitter bij Open VLD. De jonge Truienaar is momenteel actief als lid van de studiedienst van de partij.

Onderzoek naar voormalig Truiens schepen Jelle Engelbosch afgerond en geseponeerd

Na een uitgebreid onderzoek van meer dan anderhalf jaar heeft het parket besloten om geen vervolging in te stellen tegen Jelle Engelbosch met betrekking...

Cinema Cameo komt terug

Na de sluiting van Cinema Cameo komt Trudo Carlier met leuk nieuws: de cinema zal opnieuw zijn deuren openen, en dat in samenwerking met...

Instagram

Goed nieuws voor de Truiense filmliefhebbers!🎥

Cinema Cameo gaat weer open en dat in samenwerking met de Lumière Group. Deze baten
Breaking! Cinema Cameo zal opnieuw openen! 🎥

Cinema Cameo zal rond kerst of begin 2025 opnieuw openen. Dat maakten ze vandaag
Truiense handelaar denkt aan verdere stappen tegen stadsbestuur na weigering evenement in Minderbroederskerk.⛪️

Peter Landerloos, eigenaar van Hooch Sint-Truiden, denkt aan
Marleen Thys, gemeenteraadslid voor Vooruit, stopt met de lokale politiek. 📰

Marleen Thys, Truiens gemeenteraadslid, stopt met de gemeentelijke politiek. Dat
Vandaag 4 juli gaan de Parkies van start met L’Adele. 🎤

Ga jij kijken naar een van de voorstellingen in ‘t
Nieuw speelpleintje geopend aan de Burcht van Brustem! 🦄

Aan de Burcht van Brustem werd vandaag een nieuw speelpleintje geopend! Het
Maison Folie, de nieuwe zomerbar aan het Truiense Speelhof, is open! 😎☀️

De zomerbar biedt een mooie rustplek in het midden
𝗧𝗿𝘂𝗶𝗲𝗻𝘀𝗲 𝘃𝗲𝗿𝗸𝗶𝗲𝘇𝗶𝗻𝗴𝘀𝗸𝗼𝗼𝗿𝘁𝘀 𝗻𝗲𝗲𝗺𝘁 𝘁𝗼𝗲.🌡

Ludwig Vandenhove, voormalig burgemeester en parlementslid, maakte bekend dat hij lijsttrekker is voor de lokale verkiezingen van
Truienaar opgepakt op de Grote Markt na conflict over onbetaalde rekening. ⛓️‍💥

Een 29-jarige man werd op woensdag 26 juni opgepakt

Advertentie

Nieuwsbrief