WOW Sint-Truiden wil alle kinderen vrij op dezelfde dag

WOW, de nieuwe politieke beweging in Sint-Truiden, lanceert een idee. Zij willen dat alle scholen in onze stad hun facultatieve en pedagogische studiedagen op elkaar afstemmen zodat alle kinderen vrij zijn op dezelfde dag. Dit schept volgens hen mogelijkheden voor het stadsbestuur om meer activiteiten voor kinderen te organiseren.

Scholen kunnen jaarlijks facultatieve of pedagogische studiedagen organiseren. Voor leerkrachten en ander onderwijspersoneel betekent dit vaak een dag vol vorming. De leerlingen hebben dan vaak een vrije dag. Deze dagen verschillen vaak van school tot school waardoor het voor gezinnen niet altijd makkelijk is om opvang te vinden voor die dag. Zeker niet als hun kinderen op verschillende scholen zitten. De politieke organisatie WOW Sint-Truiden stelt daarom voor om deze pedagogische studiedagen voor elke school op eenzelfde dag te organiseren. Zo zijn alle kinderen in onze stad op hetzelfde moment vrij en kunnen er leuke activiteiten worden georganiseerd zoals een groot Sinterklaasfeest.

“Dit voorstel wordt niet toevallig gelanceerd op 6 december want misschien is het wel een leuk idee om ook op de dag van de Sint alle kinderen een vrije dag te gunnen. Om thuis een topdag te beleven of om een door de stad georganiseerd Huis van Sinterklaas te bezoeken! Voor onze jeugddienst of externe partners worden de opties plots veel breder. Als ze nu iets organiseren is het namelijk nooit voor iedereen en is het meestal op een zondag. Een dag waarop handel en horeca niet altijd kan meeprofiteren van een groot evenement. Met dit voorstel versterken we ook het gemeenschapsgevoel in onze stad.”

Marijn Ghys en Simon Vanrutten, bezielers WOW Sint-Truiden

Haalbaar maar het moet doenbaar zijn voor de scholen

Scholen hebben doorheen het jaar bepaalde facultatieve en pedagogische studiedagen die ze moeten laten doorgaan om hun personeel bij te benen en om uitleg te krijgen over vernieuwingen in hun onderwijskoepel. Scholen kiezen de pedagogische studiedagen zelf maar hangen ook vast aan de materie die op die dagen gegeven moet worden en wat de agenda is van de sprekers etc. Bovendien heeft Sint-Truiden geen stedelijk onderwijs maar hangen alle scholen in onze stad af van het GO! of de koepel Katholiek Onderwijs. Samen een dag kiezen waarop iedereen zijn studiedag organiseert is dus niet niks. Maar schepen Nina Kvikvinia ziet wel potentieel in het idee van WOW.

“Ik sta zeker open voor alle constructieve ideeën voor onze stad. Maar eerst en vooral moeten we bij de scholen horen of dit haalbaar is voor hen. Zo ja, kunnen we zeker kijken om samen met de scholen zo’n dag te realiseren. Wat voor mij belangrijk is, is dat ook ouders kunnen meeprofiteren van zo’n dag. Als stad organiseren we vaak activiteiten voor kinderen en gezinnen in het weekend zodat ook ouders deel kunnen nemen aan het evenement.”

Nina Kvikvinia, schepen van Jeugd

Wow Sint-Truiden kijkt alvast uit naar de reacties op hun eerste idee. Ze benadrukken dat het hier gaat om een losstaand idee. Momenteel werken ze verder aan hun concrete verkiezingsprogramma.

“We hebben altijd gezegd dat elk concreet idee dat we hebben, we meteen lanceren zodat iedereen die zin heeft om het in de handen te nemen, dit ook kan doen. Met grote ideeën en kleine veranderingen komen we al een heel eind.”

Marijn Ghys, bezieler WOWSint-Truiden

WOW Sint-Truiden is een jonge politieke beweging die in oktober van dit jaar bekend maakten dat zij bij de volgende verkiezingen een verschil willen maken in onze stad. De beweging bestaat momenteel nog uit anonieme vrijwilligers waar Marijn Ghys en Simon Vanrutten de leiding op zich nemen en het gezicht zijn van de beweging.


Nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van al het nieuws, events en gezelligheid in Sint-Truiden? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief en ontvang wekelijks de interessantste scoops!

Nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van al het nieuws, events en gezelligheid in Sint-Truiden? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief en ontvang wekelijks de interessantste scoops!