23 november Naamdag Heilige Trudo

Op 23 november vieren we de naamdag van de Heilige Trudo. Hij was de stichter van de abdij waarrond onze stad werd opgebouwd.

De geschiedenis van de Trudo abdij is complex. In de 7de eeuw stichtte Trudo een klooster te Zerkingen (Ziekere in de volksmond). Van de abdij die wij kennen aan de Groenmarkt, was op dat moment nog geen spraken. Toch vond Trudo al snel zijn weg naar het gebied waar tot op de dag van vandaag nog een abdijtoren staat.
Na de dood van Trudo werd hij al snel heilig verklaard en werd de abdij een pelgrimsoord. Iets wat aan de basis ligt van de abdij als economisch centrum van de omgeving en dus ook de verdere ontwikkeling van Sint-Truiden als stad.

Sint-Trudo waakt nog steeds over de restanten van zijn abdij(toren). Hij werd vereeuwigd in een moderne sculptuur in een gouden kleur die op een lange blauwe paal staat.

ยฉ Erfgoud

Trudo in de Truiense cultuur

Sint-Trudo is niet weg te denken in de Truiense cultuur. Voor de carnavalsaffiches van de orde van de Commeduur is hij al geregeld het onderwerp geweest.
Tevens worden om de 7 jaar in Sint-Truiden de Trudofeesten gehouden. Vergelijkbaar met de Virga Jessa vieringen in Hasselt, zijn dit feesten waarbij de stichter Trudo centraal staat. In 2019 waren er verschillende activiteiten rond de Trudofeesten die opbouwden naar een massaspektakel met muziek en zang.

Wil je meer weten over de abdij en ons rijke Truiense erfgoed? Neem dan zeker een kijkje op de website van Erfgoud.