Na de nationale verkiezingen van 9 juni stijgt de verkiezingskoorts weer aanzienlijk in onze Trudostad. Verschillende kandidaten hebben zich al bekendgemaakt, waaronder Laurens Gilen, de Truiense vastgoedmakelaar. Maar opvallender was de bekendmaking van Ludwig Vandenhove. Hij heeft zich officieel gepresenteerd als lijsttrekker van Vooruit en zet de deur op een kier voor een samenwerking met CD&V.
De Truiense verkiezingskoorts is zichtbaar aan het stijgen en dat heeft niets te maken met het warme weer van de afgelopen dagen, maar wel met een feit dat na 9 juni plots zeer duidelijk werd: Vlaams Belang wordt steeds groter in onze stad en was bij de nationale verkiezingen zelfs de grootste in Sint-Truiden. Thans waren verschillende partijen snel om de resultaten als matig te bestempelen. Burgemeester Ingrid Kempeneers meldde op TVL dat lokale verkiezingen anders zijn dan nationale, en ook Ludwig Vandenhove gelooft niet dat Vlaams Belang sterk zal scoren bij de gemeenteraadsverkiezingen.
“Ik geloof nog in het gezond verstand van de Truienaar.”
Ludwig Vandenhove, lijsttrekker Vooruit Sint-Truiden
Het kan echter niet ontkend worden dat na 9 juni er heel wat verschoven is in ons lokale politieke landschap. Dat bleek ook uit een interview van Vandenhove met HBVL, waarin hij de hand uitstak naar CD&V Sint-Truiden. En ja, dat heeft zonder twijfel te maken met de scores van Vlaams Belang en andere partijen bij de nationale verkiezingen.
Vandenhove gaat voor de volle 6 jaar
In een interview met HBVL zegt Ludwig Vandenhove dat hij lijsttrekker is voor Vooruit Sint-Truiden. Dat lijkt geen groot nieuws te zijn, aangezien de meeste Truienaren er al lang van uitgingen dat Vandenhove weer burgemeester wilde worden. De nestor van de Truiense politiek heeft dit de afgelopen jaren ook niet onder stoelen of banken gestoken. Thans kwam op de vraag of hij lijsttrekker zou zijn, het laatste jaar steeds een ontwijkend antwoord. Vandenhove stelt dat zowel de partij lokaal, provinciaal als nationaal hem hiervoor hebben gevraagd.
“Iedereen ging ervan uit dat ik lijsttrekker zou zijn. Dat is nooit in vraag gesteld en werd zelfs uitdrukkelijk gevraagd door de leden lokaal, de provinciale afdeling en bij Vooruit Nationaal. Maar ik moest dit zelf eerst bekijken en natuurlijk met mijn partner bespreken.”
Ludwig Vandenhove, lijsttrekker Vooruit
Onze redactie hoorde van andere stemmen binnen de partij echter een ander verhaal. Binnen de partij begon een bepaalde groep meer in de richting van Gert Stas te kijken. Hij is fractieleider en was in het verleden al iemand waarop Vandenhove steunde tijdens de campagne. Gesprekken over akkoorden, kandidatenwerving etc gingen doorgaans steeds via Stas en Filip Moers. Laurens Gilen, de Truiense vastgoedmakelaar, maakte bijvoorbeeld recent bekend dat hij zal opkomen bij Vooruit. Dit nadat de vastgoedmakelaar ook al advies gaf aan de socialistische studiedienst. Gilen zelf zal geen schepen worden om belangenvermenging te voorkomen, maar zal wel advies verlenen op het gebied van het bouwen van betaalbare woningen in onze stad. Een profiel dat werd aangetrokken via Gert Stas.
“Laurens Gilen zal geen schepenmandaat opnemen, dat is zo afgesproken. Hij zal ons vooral helpen in onze dossiers rond betaalbaar wonen en sociaal wonen. De afgelopen twaalf jaar is daar te weinig rond gebeurd in onze stad. We willen meer regels opleggen aan projectontwikkelaars zodat we betaalbare woningen in onze stad kunnen realiseren en druk uitoefenen op Wonen in Limburg,.”
Ludwig Vandenhove, lijsttrekker Vooruit
Het feit dat Stas Gilen binnenhaalde, bleek echter niet voldoende te zijn om het lijsttrekkerschap op te eisen. De hoge score van Vandenhove bij de nationale verkiezingen zouden ook meespelen.
Vandenhove gaat voluit voor de sjerp en wil die naar eigen zeggen zes jaar uitoefenen. Dat is een verbazend statement, aangezien in de wandelgangen van de Truiense politiek al meermaals is bevestigd dat de sjerp een handelsgoed is in de verkennende gesprekken en het zogenaamde voorakkoord tussen Open VLD, N-VA en Vooruit. Zowel Vandenhove als Stas spreken openlijk over het feit dat de laatste twee jaar van de legislatuur de nieuwe opvolgingsregels rond het burgemeesterschap niet meer gelden. Volgens het gemeentedecreet nu wordt de persoon met de meeste voorkeurstemmen van de grootste fractie binnen de meerderheidscoalitie de burgemeester. Doet deze persoon afstand van het mandaat, dan is de persoon met het tweede meeste stemmen aan de beurt enzovoort. Deze regels gelden niet voor de laatste twee jaar van de legislatuur. Alle betrokken partijen, ook Vooruit, ontkennen formeel dat er een akkoord is. Ze spreken wel over verkennende gesprekken. Al is er duidelijk al duchtig gezocht naar de achterpoortjes van de regels.
Uitgestoken hand naar CD&V
CD&V blijft, ondanks het feit dat probleemfiguren als Veerle Heeren en Bert Stippelmans het politieke toneel hebben verlaten, het mikpunt van de Truiense oppositie. Recentelijk neemt Vooruit Sint-Truiden ook steeds Ingrid Kempeneers op de korrel. Ze verbinden haar aan de problematische periode van het bestuur met onder andere de lening aan Jef Cleeren. Kempeneers was in de vorige legislatuur dan ook de schepen van financiën.
“Ik zie in de oppositie van Vooruit vooral een poging om mijn persoonlijke populariteit aan te tasten. Maar ik blijf strijdvaardig.”
Ingrid Kempeneers, lijsttrekker CD&V
Of het waar is dat Vooruit tot nu toe niet met CD&V wilde spreken over een samenwerking, wil Kempeneers ons niet bevestigen. Wel stelt ze dat alle partijen momenteel met elkaar praten, iets wat een paar maanden geleden nog niet het geval was. Ook Vandenhove vermeldt dit. Alleen met Vlaams Belang wordt niet gesproken. De uitgestoken hand naar CD&V is opvallend, aangezien Kempeneers in ons interview met haar al meldde dat ze zich opstelde als gewillige bruid, maar hier geen gehoor naar kwam.
Sowieso is Ludwig Vandenhove geen tegenstander van een meerderheid met CD&V, maar indien deze partij groter is dan Vooruit en de burgemeester levert, doet hij afstand van het bestuur.
“Mijn partij is niet tegen een samenwerking met CD&V, maar als zij groter blijken dan wij, stap ik niet in een bestuur. Ik trek naar de Truienaar als kandidaat-burgemeester. Als ik dat niet kan worden, dan word ik geen schepen. Die posities laat ik over aan de jonge mensen van de partij.”
Ludwig Vandenhove, lijsttrekker Vooruit Sint-Truiden
Zowel Vandenhove, Filip Moers als Johnny Vangrieken, de drie tenoren van de Truiense socialisten, zijn niet zeker van hun deelname aan een bestuur. Moers en Vangrieken zouden volgens Vandenhove geen schepenmandaat opnemen. Ze staan wel nog op de lijst om de campagne te versterken. De partij gaat er ondanks de scores van andere partijen en de populariteit van burgemeester Kempeneers vanuit dat ze de verkiezingen zullen winnen. Ze stellen volgende week hun lijst voor aan hun algemene vergadering.
Update!
Op 14 juli maakte Vooruit zijn lijst bekend. Zoals reeds aangekondigd zal Ludwig Vandenhove de lijst trekken. Brenda Gijsens, huisarts uit Gelinden, staat op plaats 2. Gert Stas die momenteel fractieleider is van Vooruit in de gemeenteraad, staat op plaats 3. Eddy Elherbouti staat op plaats 19.