Bekend Truiens politicus en carnavalist Roger Clerinx overleden

Roger Clerinx, bekend als gemeenteraadslid voor Open VLD, is op 74-jarige leeftijd overleden. Clerinx streed al enige tijd tegen kanker. Toch bleef hij zich inzetten voor zijn verschillende mandaten. Clerinx was onder andere bekend als voormalig schepen van cultuur en een grote voorvechter van het Truiense carnaval.

Roger Clerinx was jaren actief bij Open VLD Sint-Truiden en klom op in de rangen terwijl hij actief bleef in de stadsdrukkerij. Hij schopte het uiteindelijk tot schepen van Archief, Bibliotheek, Cultuur, Deeltijds Kunstonderwijs, Erfgoed, Feestelijkheden, Musea en Carnaval. Zeker deze laatste bevoegdheid lag hem nauw aan het hart gezien zijn nauwe banden met het Truiense carnavalswezen.
Clerinx stond in de jaren ’70 aan de wieg van de organisatie die we nu kennen als de Koninklijke Orde van de Commeduur (Raad van Elf), de groep die het carnavalsgebeuren in Sint-Truiden in goede banen leidt. Hij was ook actief bij het Koninklijk Feestcomité en een actief lid van de carnavalsvereniging de Orde van de Sacre Coeur waar zijn partijgenoot Pascy Monette en Truiens politicus Luc Withofs ook lid zijn. Beide groepen brachten een mooi eerbetoon aan Roger op sociale media. Ook Monette en Withofs spraken warme woorden uit voor de voormalig schepen.

“Roger was een sterk iemand. Bij de gemeenteraad in maart was hij nog aanwezig. Hij bleef positief. Wij zullen ons Roger herinneren als een man met een groot hart. Iedereen was zijn vriend, ongeacht de politieke kleur. Als iemand naar hem toe kwam met een probleem probeerde hij die altijd te helpen.”

Pascy Monette, schepen van Sociaal Beleid

“Roger is een man met een hart van goud die steeds goed wou doen voor iedereen.”

Luc Withofs, onafhankelijk gemeenteraadslid.

Het was al enige tijd bekend dat Roger Clerinx streed tegen kanker. Ongeveer twee weken geleden belandde hij in het ziekenhuis. Clerinx bleef tijdens zijn behandeling actief en was zelfs aanwezig op de gemeenteraad van maart.

Groot hart

Roger Clerinx stond bekend om zijn sociaal engagement. Hij was voorzitter van het dienstenchequebedrijf SDB Sint-Truiden vzw. Een organisatie die op korte tijd een enorme groei kende. (Lees hier meer over Roger Clerinx en SDB.) Hij was ook actief als ondervoorzitter van het Truiense zorgbedrijf. Zowel coalitiepartner N-VA als CD&V spreken met lof over Clerinx en verwijzen naar zijn grote hart, zijn vriendelijkheid en constructieve houding.

“Vandaag kregen we het trieste nieuws te horen. We zullen niets dan goede herinneringen koesteren aan Roger. Altijd zachtaardig, aangenaam en goedlachs. Steeds bereid om constructief samen te werken. We wensen zijn familie dan ook veel sterkte toe bij dit zware verlies.’

Mieke Claes, schepen van Ruimtelijke Ordening, namens voltallige N-VA fractie.

“Roger was een zeer aimabel man, altijd zacht en vriendelijk. We zullen hem missen.”

Ingrid Kempeneers, burgemeester

Ook Truiens politicus Carl Nijssens, die samen met Clerinx in de dagelijks bestuur van SDB zat, reageert op het overlijden.

“Ik ken Roger al jaren. Hij was stadsambtenaar, collega in de gemeenteraad en daarna werden we samen schepen in hetzelfde schepencollege. Hij is vooral een vriend geworden die me deed inzien dat politiek over mensen gaat en geen kleuren of grenzen kent.
Onze stad verliest een man met het hart op de juiste plaats, rechtvaardigheid en hulpvaardigheid kwamen steeds voorop.
Hij werd later ook voorzitter van SDB, het sociaal dienstenchequebedrijf, waar ik samen met hem in het dagelijks bestuur zat en hem bijstond als secretaris. Ook daar was hij elke dag bezig om mensen te helpen en stond hij met veel redelijkheid en positivisme in het leven.
We gaan hem missen en nooit vergeten. Sint-Truiden verliest een warm en sterke man uit één stuk.
Ik wens zijn echtgenote Lilianne, kinderen, familie, en vrienden veel sterkte en oprechte deelneming.”

Carl Nijssens, onafhankelijk gemeenteraadslid

Clerinx was ondanks zijn ziekte nog zeer actief als Truiens politicus. Hij zetelde in de tuchtcommissie die de Truiense gemeenteraad oprichtte om zich over het dossier van voormalig financieel directeur Luc Vandijck te buigen. Hij was ook voorvechter van de politieke vernieuwing in Sint-Truiden. Zo steunde hij sterk voormalig gemeenteraadslid Laurien Bamps. Clerinx sprak ook openlijk over het feit dat hij vond dat Truiense politieke partijen meer kansen moesten geven aan jonge mensen.
Het gemeenteraadslid kreeg ook vanuit de Truiense oppositie veel respect.

“Voor mij was Roger een vriendelijke man. Kwam altijd een hand geven en een vriendelijk woordje doen. De laatste tijd was hij al in een slechte gezondheid. Toch vond hij het belangrijk om de tuchtcommissie raden te volgen. Soms vanop afstand als hij kort ervoor zijn behandeling had gehad. Groen Sint Truiden wenst de partij Open VLD en vooral zijn familie veel sterkte met dit verlies.”

Peter Van Dam, Groen Sint-Truiden

“Ik zal mij Roger blijven herinneren als een minzaam iemand, hij was altijd vriendelijk. Hij was jaren een goede medewerker in de drukkerij van het stadsbestuur in mijn periode als burgemeester. Vooral zijn mooi kalligrafie voor de huwelijksgeschenken en de ‘diploma’s’ voor de gouden bruiloften blijven mij bij. Ook leerde ik hem kennen als een man van het Sint-Truidens verenigingsleven met carnaval, het stedelijk Feestcomité en de biljartsport. Na zijn pensioen werd hij een goede collega in de politiek als gemeenteraadslid en als schepen. Ik wens Liliane, de kinderen en de andere familieleden veel sterkte in deze moeilijke dagen.”

Ludwig Vandenhove, oud-burgemeester Sint-Truiden

Onze redactie wenst de familie en naasten van Roger Clerinx veel sterkte toe. Sint-Truiden verloor vandaag een warm en sterk politicus die op zijn geheel eigen en warme manier de harten van velen wist te beroeren. Een attitude in de Truiense politiek die de laatste jaren steeds zeldzamer is geworden.

Nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van al het nieuws, events en gezelligheid in Sint-Truiden? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief en ontvang wekelijks de interessantste scoops!