Cinema Cameo komt terug

Partners

Na de sluiting van Cinema Cameo komt Trudo Carlier met leuk nieuws: de cinema zal opnieuw zijn deuren openen, en dat in samenwerking met de Lumière Group. De partners mikken op een heropening rond kerstmis al hangt dit af van de deadlines van de bouwpartners.

Cinema Cameo moest in januari 2023 de deuren sluiten. Corona, alsook het feit dat het project al 10 jaar break-even of verlieslatend draaide, deden de gezelligste cinema van ons land de das om. Carlier liet zijn hoofd echter niet hangen en zocht naar een andere partner. De vergunningsproblemen rond het pand van de Cameo zorgden echter voor problemen. Het ging dan onder andere over brandveiligheid en nieuwe regels rond nooduitgangen. Nu heeft Carlier echter een partner gevonden in de Lumière Group, een keten van stadsbioscopen die zich normaal vooral richten op arthouse cinema.

Cinema Cameo, maar dan beter

Na de eerste bioscoop in Brugge, opgericht in 1996, redde Lumière in 2014 Cinema Cartoon’s in Antwerpen van het faillissement en maakte er opnieuw een bloeiende cinema van. Eind 2019 startte de uitbating van twee nieuwe zalen in het FOMU in Antwerpen als ‘Cinema Lumière Antwerpen’. In 2021 volgde Lumière Mechelen als vierde cinema. In 2024 vervoegt Studio Skoop in Gent de Lumière-familie. De onderneming, met hoofdzetel in Gent, is daarnaast ook actief in de productie, distributie, financiering en Tax Shelter van films, televisieseries en animatie. Films als J’aime la vie of Close en series als Grond (Play4, Netflix) en de animatiereeks Ollie (Ketnet) hebben hun weg naar het publiek gevonden. De groep heeft met andere woorden heel wat expertise op het vlak van cinema en die willen ze nu graag met Trudo Carlier delen om zijn jongensdroom, een eigen cinema in Sint-Truiden, waar te maken.

“Niets kan de ervaring van een film kijken in een kleine, gezellige stadsbioscoop evenaren. De sfeer, de charme, het samen beleven van emoties in een donkere zaal … Dat is de échte, onbeschrijfbare magie van de iconische Cameo! Je kan tegenwoordig wel thuis naar een film kijken, maar streamen is toch niet dezelfde ervaring als samen gezellig naar de bioscoop gaan. Ik ben daarom ook heel verheugd dat we gaan samenwerken met Lumière om de Cameo weer nieuw leven in te blazen.”

Trudo Carlier,

Lumière zal als exploitant optreden van Cinema Cameo en onder andere meehelpen om de vergunning te bekomen, de verbouwingen te bekostigen en om toegang te krijgen tot filmrechten om deze te tonen in de Cameo. Carlier blijft eigenaar van de cinema. De Cameo zal volgens beide partners zijn eigenheid behouden: een gezellige stadscinema waar niet alleen de nieuwste films te zien zullen zijn, maar waar ook de gekende concepten zoals Ladies Night en de Halloween Nights behouden blijven, inclusief de leuke intro’s van Trudo Carlier zelf.

Lumière staat bekend om zijn arthouse stadsbioscopen, maar wil absoluut de eigenheid en naam van Cinema Cameo bewaren. Het aanbod zal vergelijkbaar blijven met de afgelopen tien jaar. Vanaf de start zullen de beste blockbusters en kinderfilms te zien zijn, evenals filmparels en titels in het kader van de educatieve werking van de omliggende scholen.

De initiële partner van het project rond de heropening van de Cameo, Jerome Fontaine, is niet meer betrokken bij het project.

Vergunningsproblemen verholpen

Omdat het pand van de Cameo al een jaar leegstaat, moesten er sowieso renovatiewerken gebeuren om aan de nieuwe vergunningsplicht te voldoen. Het iconische balkon van de filmzaal zal verdwijnen en omgevormd worden naar een aparte, kleinere zaal van maximaal 50 zitplaatsen. Dit was een van de eerste plannen die op tafel lag om de Cameo niet alleen winstgevend te maken, maar ook om aan de nieuwe regels inzake brandveiligheid te voldoen. Zowel Carlier als Benny Salaets, CEO van Lumière, bevestigen dat de vergunningsproblemen zo goed als van de baan zijn.

“Toen wij als partner aan tafel kwamen, zijn we onmiddellijk gesprekken gestart met niet alleen het lokale bestuur maar ook bijvoorbeeld de brandweer om de problemen rond de brandveiligheid op te lossen. We zijn blij om te kunnen melden dat alle vergunningen binnen zijn, behalve één. De verwachting is dat ook deze zal worden goedgekeurd.”

Benny Salaets, CEO Lumière Group

Een exacte datum voor de heropening wouden Salaets en Carlier niet meegeven maar ze mikken op de kerstperiode van 2024 of het begin van 2025.

Cameo moet betaalbaar blijven

Een van de insteken van de Cameo was altijd dat een bezoek aan de stadsbioscoop betaalbaar moest zijn. Volgens Carlier zal dit met de heropening ook het geval blijven, ook al was dit een van de redenen dat het project van de cinema verlieslatend was. Carlier meldt dat de ticketprijs waarschijnlijk hoger zal zijn dan vroeger door de inflatie, maar zegt dat de tickets betaalbaar zullen blijven, zeker in vergelijking met de grote ketens. Hoe de Cameo zich zal ontpoppen tot een winstgevend project is niet duidelijk. Carlier stelt dat dit zal zijn via o.a. sponsors. De Blauwe Vogel zal uiteraard de hoofdsponsor worden van het project. Maar geruchten over de aankoop van een pand naast de huidige cinema om een horecazaak te lanceren, ontkent hij.

“We willen geen popcorncinema worden met grote drankmachines en een halve supermarkt aan voeding; centraal staan de films en de ervaring van een film zien op het grote scherm. Ons doel is dat het project break-even draait en dat het project zelfbedruipend wordt.”

Trudo Carlier

Uitbater gezocht!

Nadat alle vergunningen binnen zijn, zullen Lumière en Carlier samen zoeken naar aannemers om de Cameo weer in ere te herstellen. Voor de uitbating zoeken ze nog een gerant. Hiervoor zullen ze binnenkort een vacature lanceren via de Facebookpagina van de Cameo.

“De persoon die we zoeken is iemand uit Sint-Truiden die de stad en het publiek kent. Deze zal instaan voor de dagelijkse werking van de bioscoop en aan het hoofd staan van jobstudenten en anderen die de filmliefhebbers zullen ontvangen.”

Carlier en Salaets

Wie interesse heeft kan de Facebookpagina van Cameo in de gaten houden. Hier zal de oproep voor een uitbater worden gelanceerd. Je kan de vacature ook vinden via deze link.

Lees ook

Truienaar is kandidaat voorzitter Open VLD

Truienaar Maxime Natus is kandidaat voorzitter bij Open VLD. De jonge Truienaar is momenteel actief als lid van de studiedienst van de partij.

Onderzoek naar voormalig Truiens schepen Jelle Engelbosch afgerond en geseponeerd

Na een uitgebreid onderzoek van meer dan anderhalf jaar heeft het parket besloten om geen vervolging in te stellen tegen Jelle Engelbosch met betrekking...
marleen thys- gemeenteraadslid - vooruit - sint truiden - sint truiden kiest 24- sintruinbegot - gemeenteraadsverkiezingen

Marleen Thys kondigt officieel vertrek aan uit de lokale politiek

Marleen Thys, gemeenteraadslid bij Vooruit, stopt met de lokale politiek. Dat kondigde ze vandaag zelf aan via sociale media.

Instagram

Goed nieuws voor de Truiense filmliefhebbers!🎥

Cinema Cameo gaat weer open en dat in samenwerking met de Lumière Group. Deze baten
Breaking! Cinema Cameo zal opnieuw openen! 🎥

Cinema Cameo zal rond kerst of begin 2025 opnieuw openen. Dat maakten ze vandaag
Truiense handelaar denkt aan verdere stappen tegen stadsbestuur na weigering evenement in Minderbroederskerk.⛪️

Peter Landerloos, eigenaar van Hooch Sint-Truiden, denkt aan
Marleen Thys, gemeenteraadslid voor Vooruit, stopt met de lokale politiek. 📰

Marleen Thys, Truiens gemeenteraadslid, stopt met de gemeentelijke politiek. Dat
Vandaag 4 juli gaan de Parkies van start met L’Adele. 🎤

Ga jij kijken naar een van de voorstellingen in ‘t
Nieuw speelpleintje geopend aan de Burcht van Brustem! 🦄

Aan de Burcht van Brustem werd vandaag een nieuw speelpleintje geopend! Het
Maison Folie, de nieuwe zomerbar aan het Truiense Speelhof, is open! 😎☀️

De zomerbar biedt een mooie rustplek in het midden
𝗧𝗿𝘂𝗶𝗲𝗻𝘀𝗲 𝘃𝗲𝗿𝗸𝗶𝗲𝘇𝗶𝗻𝗴𝘀𝗸𝗼𝗼𝗿𝘁𝘀 𝗻𝗲𝗲𝗺𝘁 𝘁𝗼𝗲.🌡

Ludwig Vandenhove, voormalig burgemeester en parlementslid, maakte bekend dat hij lijsttrekker is voor de lokale verkiezingen van
Truienaar opgepakt op de Grote Markt na conflict over onbetaalde rekening. ⛓️‍💥

Een 29-jarige man werd op woensdag 26 juni opgepakt

Advertentie

Nieuwsbrief