Huishoudelijk reglement gemeenteraad blijft voor beroering zorgen

Op de gemeenteraad van 20 juni meldde gemeenteraadslid Carl Nijssens zich ziek wegens corona. Hij mocht toen niet digitaal deelnemen van de gemeenteraadsvoorzitter. Deze beriep zich op een nieuw reglement dat recent was goedgekeurd. Dit reglement werd nu vernietigd door de gouverneur.

Op 25 april 2022 werd op de Truiense gemeenteraad een addendum goedgekeurd aan het huishoudelijk reglement rond de raden. Reden was de uitzonderlijke omstandigheden die de coronacrisis met zich meebracht. Door de pandemie moest de Truiense gemeenteraad het digitale tijdperk ingaan en online vergaderen. Om digitaal vergaderen bij gevaar voor de volksgezondheid of onvoorziene gebeurtenissen veroorzaakt door overmacht rechtsgeldig te maken werd het addendum goedgekeurd.
In het aangevulde reglement werden ook vijf mogelijke manieren opgenoemd om een geldige stem uit te brengen op de gemeenteraad:

  • een elektronisch uitgebrachte naamstemming.
  • de geheime stemming.
  • de stemming bij handopsteking.
  • de mondelinge stemming.
  • digitaal stemmen.

De verbazing was op 20 juni dan ook groot toen gemeenteraadslid Carl Nijssens niet de kans kreeg om de gemeenteraad hybride bij te wonen. Volgens de verantwoordelijken van de gemeenteraad was een hybride vergadering niet mogelijk ivm de stemming. Thans kon raadslid Nijssens verschillende voorbeelden aanhalen waar een hybride vergadering wel mogelijk was geweest.

Gouverneur vernietigt besluit

Dit samen met andere voorbeelden was voldoende voor oppositiepartij Vooruit om hun zoveelste klacht in te dienen bij de gouverneur. Deze vernietigde de beslissing van de gemeenteraad. Voor de duidelijkheid de gouverneur vernietigde de beslissing omdat in het addendum werd gesproken over uitzonderlijke omstandigheden. De gouverneur achtte deze beschrijving te onduidelijk en merkte op dat deze tot verwarring kan leiden.

“Het is de zoveelste blamage voor de Truienaar. Het is hoog tijd dat zelfgenoegzaamheid en betweterij van het stadsbestuur plaats maken voor een beetje nederigheid. De flaters en veroordelingen blijven zich opstapelen.  We vragen alle leden van de meerderheid om het doen en laten van hun leiders kritischer te bekijken, uiteindelijk zijn ook zij verantwoordelijkheid voor de ontsporingen. Het gaat om onze stad.  Schandalig hoe telkens geprobeerd wordt om ons, de gemeenteraadsleden, blind, doof en stom te maken. Ik zal daartegen blijven vechten.”

Gert Stas, fractieleider

Het is niet de eerste keer dat Vooruit een klacht indient bij een hogere overheid over het Truiense stadsbestuur. Veelal gaat het vaak over vrij technische dossiers zoals de begroting of reglementen.
De klachten leiden tot spanningen tussen oppositie en meerderheid.

Nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van al het nieuws, events en gezelligheid in Sint-Truiden? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief en ontvang wekelijks de interessantste scoops!