Illegale rave ten einde. Vermoedelijke organisatoren opgepakt

De illegale rave op het militaire domein in Brustem is ten einde. In de nacht van zondag op maandag werd de muziek stilgelegd. Tegen maandagochtend begonnen de ordediensten met het terrein te ontruimen. Ondertussen zijn er al verschillende arrestaties gebeurd.

De illegale rave kwam maandagvoormiddag ten einde. De organisatie had in de avond van zondag de muziek van verschillende podia stilgelegd en was reeds begonnen aan de afbraak. Rond 22.30 uur waren er nog 1.500 aanwezigen op het terrein. Een aantal van hen brachten de nacht nog door op het terrein om hun roes uit te slapen. Iets wat de politie gedoogde omdat ze niet wouden dat mensen onder invloed achter het stuur kropen. Maandagochtend waren er nog amper 300 mensen aanwezig op de illegale rave. Ze hielden zich vooral bezig met het terrein opruimen.
De politie liep rond en moedigden iedereen aan om zo snel mogelijk het terrein te verlaten. De resterende aanwezigen kregen tot 12 uur om het terrein te verlaten. Maandagvoormiddag begonnen de ordediensten aan sweepings om het terrein te controleren en op te ruimen.

Ondertussen zijn reinigingsploegen van de stad Sint-Truiden gestart met het schoonmaken
van de straten en pleinen in de omgeving van de site. Het afval dat stadsdiensten, buurtbewoners,
landbouwers of vrijwilligers inzamelen wordt opgehaald. Buurtbewoners kunnen achtergebleven
afval vanaf dinsdagochtend ook melden via het ContactCenter van de stad op 011 70 14 14.
De autoriteiten zullen een follow-up doen om ervoor te zorgen dat het gebied schoon en veilig blijft. Defensie zal continu patrouilleren op het terrein in afwachting van het herstellen van de omheining en duurzamere infrastructuurwerken die het domein beter moeten afsluiten.

Na twee dagen weer rust

Tegen zondagmiddag waren alle feestvierders vertrokken. Het terrein bleef opvallend proper achter. Iets wat ook tijdens het weekend bezoekers was opgevallen. Nieuwsgierige buurtbewoners die het terrein toch op waren gegaan spreken allemaal van vriendelijke mensen die allemaal verantwoordelijk waren voor hun eigen vuilnis. Tussen de ravers ook veel kinderen die voorzien waren van beschermende hoofdtelefoons.

“Ik ben geregeld naar festivals geweest en dit heb ik nog nooit gezien. Normaal ligt een festivalterrein vol met vuilnis en duurt het dagen om alles op te ruimen. Maar hier ruimt iedereen alles zelf op. Kinderen lopen rond en iedereen helpt elkaar een handje. Pas op, ik keur niet goed dat ze hier zomaar zijn toegekomen en er wordt openlijk drugs gebruikt maar ik heb op andere feesten al veel ergere dingen gezien.”

Anonieme buurtbewoner

Bovenstaand beeld van een flyer op de rave ging op sociale media rond. Het geeft een unieke inkijk in de mentaliteit van de ravers.

Rond 14.30 uur op maandag maakte Noodplanning & Crisisbeheer Limburg bekend dat de laatste feestvierders het militair domein hadden verlaten. De sweepings om het terrein te controleren op schade en achtergebleven spullen zouden tegen 16 u zijn afgelopen. Natuurverenigingen kunnen de komende dagen toegang vragen tot het terrein om de natuur te controleren.
Volgens eerste berichten zouden verschillende dassenburchten beschadigd zijn.

Het provinciaal Crisiscentrum roept particulieren op om schade aan hun eigendom in eerste instantie aan hun eigen verzekeringsmaatschappij door te geven. Om een goed schaderapport in te dienen omschrijf je de schade nauwkeurig en zorg je eventueel voor duidelijke foto’s hiervan.
Daarnaast opent het lokaal bestuur Sint-Truiden een meldpunt om een overzicht te krijgen van het aantal schadedossiers en de aard van de schade. Op de website https://www.sint-truiden.be/melding-schade kan men dit via het schadeformulier melden. Vanaf dinsdagochtend is het ContactCenter telefonisch bereikbaar om hierin te ondersteunen op het nummer 011 70 14 14. Buurtbewoners, bedrijven en landbouwers in de omliggende zone van het oud militair vliegveld ontvangen hierover nog een aparte communicatie.

Verschillende arrestaties

De politie over heel Limburg hield tijdens het weekend controleacties om de toestroom van ravers in te perken. Ook liepen er federale agenten in burger op het terrein rond. In totaal zouden 20 voertuigen en 375 personen gecontroleerd zijn. 27 rijbewijzen werden ingetrokken. Er werden 36 pv’s opgesteld inzake drugsgebruik en -delicten. 47 personen kregen een onmiddellijke minnelijke schikking wegens drugbezit.
Er zouden 9 mensen gearresteerd zijn. Het gaat om Nederlanders die o.a. in het bezit waren van drugs, een stroomgenerator bij hadden en ook muziekinstallaties. 7 van hen worden gelinkt aan de organisatie van de Belgitek rave.

Politiek reageert

De politiek in Sint-Truiden, maar ook op bovenlokaal niveau, reageert uiteenlopend op het gebeuren en de aanpak van burgemeester Kempeneers en de bovenlokale overheden.
Kempeneers krijgt steun van nagenoeg alle politieke fracties uit de Truiense gemeenteraad. In een eerdere reactie aan onze redactie stelde fractieleider Vooruit Gert Stas dat hij de aanpak van de locale politie goedkeurde. Stas heeft ervaring met festivals en crowd control via Pukkelpop. Hij meende dat het gevaarlijk was om feesters in verschillende staten van intoxicatie met geweld van het terrein te verwijderen. Zeker gezien het gebrek aan manschappen. (Lees meer hier.)
Stas meent wel dat de aanpak van het provinciale crisisbeheer niet zoveel verschilde van de aanpak van de locale politie van Sint-Truiden.

“Communicatief kon het wel wat beter, maar ik voor mij ben vooral blij dat er geen drama’s zijn gebeurd. Het is vooral zaaks nu te kijken hoe in de toekomst dergelijke escapades te vermijden.”

Gert Stas, fractieleider Vooruit

Peter Van Dam van de partij Groen hekelt het illegaal betreden van het militaire domein en de schade aan de natuur en infrastructuur. In een reactie op sociale media reageert het gemeenteraadslid vol lof ook de snelle organisatie van het gebeuren en het feit dat de ravers hun afvalproductie sterk onder controle hielden. Hij merkte ook op dat er veel Truiense jongeren aanwezig waren.

Vlaams parlementslid Roosmarijn Beckers klaagde in een video, samen met kamerlid Annick Ponthier, de trage reactie van de nationale overheid aan. De parlementsleden meenden dat door het gedoogbeleid en de communicatie hierover op nationale media er meer feesters naar het domein zijn gelokt. Verder snappen ze de late reacties van de minister van Defensie Ludovine Dedonder en minister van Binnenlands Bestuur Annelies Verlinden. Zij willen laten onderzoeken waarom het zolang heeft geduurd voor de ministers tot actie overgingen.

Een soort gelijke reactie konden we lezen bij de Truiense N-VA mandatarissen maar ook bij Limburgs politica Zuhal Demir. Zij maakte de vergelijking met de coronaperiode waar tijdens feesten zoals La Boume man, macht, waterkanon, traangas en paard werd opgeroepen om feesters uit elkaar te drijven. Demir stelde dat als er manschappen tekort waren om het feest op te breken het aan Verlinden was om deze te voorzien.
Annelies Verlinden was betrokken bij het crisisoverleg. Zij besliste mee om het Limburgse crisisplan af te kondigen en liet daarna de leiding van de acties over aan gouverneur Lantmeeters. Hij ging verder op het plan dat de locale politie had opgesteld: het terrein controleren, toegangswegen afzetten en zoveel mogelijk de stroom naar het evenement ontmoedigen. Er werden ook agenten op het terrein gestuurd om ravers te vragen te vertrekken. De federale en militaire politie leverde uiteindelijk extra mankrachten maar deze waren nog steeds onvoldoende om een golf van 10.000 feestvierders in bedwang te krijgen. De ontmoedigingstactiek werd dus voortgezet.

Op dinsdag 2 mei zullen gouverneur Lantmeeters en burgemeester Ingrid Kempeneers meer toelichting geven over het incident.

Nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van al het nieuws, events en gezelligheid in Sint-Truiden? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief en ontvang wekelijks de interessantste scoops!

Nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van al het nieuws, events en gezelligheid in Sint-Truiden? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief en ontvang wekelijks de interessantste scoops!