De installatie van het nieuwe Truiense bestuur is uitgesteld tot nader order. Dat staat te lezen op de website van Stad Sint-Truiden. Het uitstel is het gevolg van een lopende klacht die werd ingediend bij de Raad voor Verkiezingsbetwistingen.
Op 5 december zou het nieuwe bestuur van Stad Sint-Truiden normaal gesproken het roer overnemen. Bij eerdere verkiezingen gebeurde dit pas in januari van het jaar dat volgde op de gemeenteraadsverkiezingen, maar door een nieuw decreet kunnen nieuwe besturen nu sneller aan de slag. Dit gaat echter niet door in Sint-Truiden, omdat CD&V een klacht heeft ingediend bij de Raad voor Verkiezingsbetwistingen.
Vele klachten
CD&V diende op 6 november al een klacht in. Deze werd echter niet ontvankelijk verklaard door de Raad vanwege een administratieve fout: er was een adres niet correct ingevuld. Op 19 november diende CD&V Sint-Truiden opnieuw hun bezwaar in. Volgens CD&V is er dit keer extra bewijslast toegevoegd aan het dossier.
Door de nieuwe indiening op 19 november is de onderzoekstermijn van 35 dagen opnieuw gestart. Dit overschrijdt ruim de geplande installatievergadering op 5 december. Volgens minister Crevits mag de installatie niet doorgaan totdat het onderzoek van de Raad is afgerond.
Hoewel het mogelijk is dat de Raad sneller uitspraak doet over de klacht uit Sint-Truiden, lijkt dat onwaarschijnlijk. Door het grote aantal klachten heeft de Raad al aangekondigd dat ze tot 23 december hard zullen moeten doorwerken. Ondertussen zijn er ook klachten van andere Limburgse gemeenten binnengestroomd. Onder andere Gingelom. Maar deze werd niet weerhouden omdat hij te laat was ingediend.
Lopende zaken
Als het onderzoek is afgerond en de klacht ongegrond wordt verklaard, kan het nieuwe stadsbestuur ervoor kiezen om tussen kerst en oudjaar nog een vergadering te plannen voor de installatie. Maar gezien de drukke eindejaarsperiode en de hoeveelheid lopende klachten, lijkt het waarschijnlijker dat de installatie wordt uitgesteld tot in het nieuwe jaar.
Het huidige stadsbestuur blijft voorlopig aan in lopende zaken. Ondertussen zijn verschillende leden van het toekomstige bestuur al begonnen met hun informatierondes.
Een maat voor niks?
CD&V diende hun klacht in omdat zij menen dat er door bepaalde partijen (Vooruit) stemmen zijn geronseld via volmachten. Ze menen dat er in bepaalde kiesbureaus nabij rusthuizen opvallend veel met volmachten is gestemd en dat de namen van bepaalde dokters steeds weer terugkomt. Dokters die ze kunnen verbinden aan Solidaris en dus ook aan Vooruit Sint-Truiden.
Of de klacht gevolgen zal hebben is niet duidelijk. Verkiezingsbetwisten hebben een enorm zware bewijslast. Zelfs als kan worden aangetoond dat er veel met volmachten werd gestemd, is het moeilijk te bewijzen dat deze stemmen allemaal naar een specifieke partij zijn gegaan.
Hoe dan ook kan de klacht zware gevolgen hebben voor Sint-Truiden. Zo kan een hertelling worden gevraagd of zou er zelfs een nieuwe stemming kunnen komen. Het is dan ook niet verbazingwekkend dat in de schaduw van het Truiense stadhuis verschillende partijen niet alleen met elkaar spreken maar ook de kiezer aan zich proberen te binden.
Update:
Op 19 december zal de zaak rond de klacht voorkomen bij de Raad van Verkiezingsbetwistingen.
Stad Sint-Truiden heeft ook een eigen advocaat aangesteld om hun belangen te verdedigen. Volgens het bezwaar van CD&V zouden bepaalde pv’s van kiesbureaus immers niet correct zijn ingevuld. Dit kan impliceren dat Stad Sint-Truiden de verkiezingen niet goed heeft georganiseerd.