Jo François stopt als Truiense schepen

Partners

Jo François neemt ontslag als schepen. Dat maakte hij zelf bekend via zijn sociale media. De schepen stopt na een week van politieke heidel rond het dossier over de kapitaalsverhoging van Droneport.

Op maandag verliet Jo François nog de gemeenteraad voor de start van de zitting na een bewogen vergadering van AGOST. Hierop werd een mogelijke kapitaalsverhoging voor Droneport besproken. De kapitaalsverhoging zou nodig zijn geweest om aan de 25% aandelen te komen in Droneport. Op die manier had het Truiense stadsbestuur via AGOST nog een blokkerende minderheid binnen de raad van bestuur van het dronecomplex.
Oppositiepartij Vooruit wou op de gemeenteraad de kapitaalsverhoging blokkeren maar werd in snelheid gepakt door de Truiense meerderheid die tijdens een vergadering van AGOST besliste om toch niet akkoord te gaan met de extra investering. Thans hadden de meerderheidspartijen op voorhand wel hun akkoord gegeven. Dat beweert Vooruit maar ook François zelf.

De gemoederen op de gemeenteraad raakte verhit nadat gemeenteraadsvoorzitter Stippelmans het punt van Vooruit schrapte. De oppositiepartij denkt nu aan een klacht.

Gebrek aan onderling vertrouwen

Voor Jo François was de njet van de andere meerderheidspartijen rond het dossier van Droneport de druppel teveel. Na iets meer dan vier jaar geeft hij zijn mandaat als schepen van Financiën en Economie terug aan zijn partij N-VA.

“Ik heb altijd gewerkt vanuit een visie die gebaseerd is op de waarden en normen die ik in het leven hanteer. Openheid en vertrouwen zijn daarbij essentieel. Wanneer ik tot drie keer toe in direct contact de garantie krijg van de eerste schepen en de burgemeester dat zij een voorstel mee zullen steunen, en dat gegeven woord nadien gewoon wordt gebroken, is dat niet alleen een gevaar voor het betreffende dossier maar vooral vernietigend voor het onderling vertrouwen. Zo kan ik binnen dit college onmogelijk nog functioneren.”

Jo François

In zijn statement verwijst François ook naar de moeilijke financiële situatie van de Truiense stadskas. Het is geen geheim dat het Truiense stadsbestuur de komende jaren zal moeten besparen om de put te dichten. De ontslagnemend schepen legt zelf 3 voorstellen voor om dit probleem op te lossen en daarbij neemt hij geen blad voor de mond. Zo verwijst hij naar een zekere profileringsdrang binnen het bestuur.

“Met drie maatregelen zou al een groot deel van de tekorten kunnen worden opgelost. Het dossier van de differentiatie van de onroerende voorheffing houdt in dat de sterkste schouders ook een zwaardere last dragen en dat je gelijktijdig een aantal lokale belastingen laat uitdoven; met deze maatregel kom je al een heel eind, ware het niet dat bepaalde persoonlijke belangen hierin blijkbaar een hinderpaal zijn.
Ook in de lopende kosten wordt nog veel te veel uitgegeven vanuit een sluimerende drang naar profilering. Heel concreet stelde ik voor om maandelijks maximaal één foto, quote of publicatie van een schepen toe te laten, waardoor de overal opduikende communicatiekosten ongetwijfeld grotendeels zouden verdampen. Indien hier geen werk van gemaakt wordt, zal een hard ingrijpen in bepaalde activiteiten en zelfs personeel wellicht onvermijdelijk zijn, maar dat is iets waar gelukkig niemand achter staat.”

Jo François

François bedankt zijn partijgenoten Nina Kvikvinia en Mieke Claes voor de goede samenwerking. Hij zal zijn politieke werk verderzetten vanuit de gemeenteraad.

Schepen Mieke Claes en fractieleider Peter Deltour spraken beiden hun spijt uit voor het vertrek van François. Zij begrijpen waarom hij uit principe afstand neemt.

“Onze partij staat sterk op zijn principes. Het gegeven woord is voor ons heel belangrijk. We begrijpen heel goed dat Jo zich genoodzaakt ziet om afstand te nemen.”

Schepen Mieke Claes en fractieleider Peter Deltour

Geen opvolging vanuit andere partij

Over een mogelijke opvolging spraken de vertegenwoordigers van N-VA Sint-Truiden nog niet. Maar bronnen uit het schepencollege en de gemeenteraad laten weten dat de post sowieso vanuit N-VA zal worden ingevuld.
Insiders wijzen op het feit dat aan het begin van de legislatuur afspraken zijn gemaakt rond de posten. Ook is er na alle politieke gebeurtenissen in onze stad geen animo voor grote verschuivingen. De bronnen binnen het schepencollege en de gemeenteraad benadrukken dat de meerderheid nu de belangrijkste dossiers nog wil afhandelen voor de verkiezingen. Grote verschuivingen en beslissingen zijn dus heel onwaarschijnlijk.

Reactie coalitiepartners

In de avond reageerden de andere meerderheidspartijen CD&V en Open VLD via een persbericht op het ontslag van François.
Via monde van de fractieleiders Jurgen Reniers (CD&V) en Serge Gumienny (Open VLD)wordt François beschreven als een correcte, fijne collega. Ze uitten bovendien de wens voor een verdere goede samenwerking met de opvolger van de ontslagnemend schepen.
De fractieleiders geven ook uitleg over hun beslissing inzake de kapitaalsverhoging voor Droneport. De slechte financiële situatie van de stad laat het volgens hen niet toe om verder te investeren in Droneport. Verder onderstrepen ze dat er momenteel besparingen nodig zijn.

Lees hieronder de volledige reactie van de coalitiepartners.

“Als coalitiepartners betreuren wij het ontslag van Schepen van Financiën Jo François, zeker nu de stad voor grote financiële uitdagingen staat. Wij hebben als coalitie steeds veel belang gehecht aan overleg met de fracties. Binnen de coalitie werd er geen meerderheid gevonden om deze kapitaalsverhoging van 1,7 miljoen EUR goed te keuren. Er zijn andere mogelijkheden om dit project dat wij enorm toejuichen, te realiseren. Ook zonder kapitaalsverhoging vanwege onze stad. Wij blijven wel aandeelhouder in Droneport en blijven Droneport ten volle steunen. 
Er is door de meerderheid gekozen voor financiële zekerheid. Geld dat je niet hebt, kan je ook niet uitgeven. Er zullen verdere besparingen nodig zijn. Dit werk is in voorbereiding en verdient onze volle aandacht. Wij hebben alle respect voor de beslissing van Jo François. Jo is een fijne en correcte collega waar we altijd goed hebben mee samengewerkt. CD&V en OpenVLD zijn ervan overtuigd dat de samenwerking met de opvolger van schepen Jo François even correct zal verlopen.”

Jurgen Reniers (fractieleider CD&V) en Serge Gumienny (fractieleider Open VLD)

Conclusie

De meerderheidspartijen van onze stad reageerden vandaag allemaal vrij neutraal op het ontslag van François. Tussen de lijnen (en al zeker in de communicatie van François) lezen we echter een verhaal van gekwetst vertrouwen. Een verhaal waarin de nakende verkiezingen en de nood aan profilering, zijn sporen nalaat op het beleid.
Na de onderhandelingen die tot de aanstelling van Ingrid Kempeneers leidde, was het duidelijk dat het Truiense bestuur voor de verkiezingen geen grote knopen meer zou doorhakken. De situatie is vergelijkbaar met deze van de nationale regering waar de partijen tot elkaar zijn veroordeeld. Maar ook op dit niveau roept de begroting om oplossingen en budgettaire keuzes. Het is wachten op de opvolger van François om te zien of de keuzes nog gemaakt gaan worden voor de verkiezingen.

Lees ook

Truienaar is kandidaat voorzitter Open VLD

Truienaar Maxime Natus is kandidaat voorzitter bij Open VLD. De jonge Truienaar is momenteel actief als lid van de studiedienst van de partij.

Onderzoek naar voormalig Truiens schepen Jelle Engelbosch afgerond en geseponeerd

Na een uitgebreid onderzoek van meer dan anderhalf jaar heeft het parket besloten om geen vervolging in te stellen tegen Jelle Engelbosch met betrekking...

Cinema Cameo komt terug

Na de sluiting van Cinema Cameo komt Trudo Carlier met leuk nieuws: de cinema zal opnieuw zijn deuren openen, en dat in samenwerking met...

Instagram

Goed nieuws voor de Truiense filmliefhebbers!🎥

Cinema Cameo gaat weer open en dat in samenwerking met de Lumière Group. Deze baten
Breaking! Cinema Cameo zal opnieuw openen! 🎥

Cinema Cameo zal rond kerst of begin 2025 opnieuw openen. Dat maakten ze vandaag
Truiense handelaar denkt aan verdere stappen tegen stadsbestuur na weigering evenement in Minderbroederskerk.⛪️

Peter Landerloos, eigenaar van Hooch Sint-Truiden, denkt aan
Marleen Thys, gemeenteraadslid voor Vooruit, stopt met de lokale politiek. 📰

Marleen Thys, Truiens gemeenteraadslid, stopt met de gemeentelijke politiek. Dat
Vandaag 4 juli gaan de Parkies van start met L’Adele. 🎤

Ga jij kijken naar een van de voorstellingen in ‘t
Nieuw speelpleintje geopend aan de Burcht van Brustem! 🦄

Aan de Burcht van Brustem werd vandaag een nieuw speelpleintje geopend! Het
Maison Folie, de nieuwe zomerbar aan het Truiense Speelhof, is open! 😎☀️

De zomerbar biedt een mooie rustplek in het midden
𝗧𝗿𝘂𝗶𝗲𝗻𝘀𝗲 𝘃𝗲𝗿𝗸𝗶𝗲𝘇𝗶𝗻𝗴𝘀𝗸𝗼𝗼𝗿𝘁𝘀 𝗻𝗲𝗲𝗺𝘁 𝘁𝗼𝗲.🌡

Ludwig Vandenhove, voormalig burgemeester en parlementslid, maakte bekend dat hij lijsttrekker is voor de lokale verkiezingen van
Truienaar opgepakt op de Grote Markt na conflict over onbetaalde rekening. ⛓️‍💥

Een 29-jarige man werd op woensdag 26 juni opgepakt

Advertentie

Nieuwsbrief