De Truiense CD&V heeft op maandag 15 april beslist om Veerle Heeren uit hun fractie te zetten. Heeren zal tot de verkiezingen als onafhankelijke zetelen in de gemeenteraad. De beslissing zou kaderen in de recente vragen rond een doorgeeflening aan de kerkfabriek van Velm.
Op de vorige gemeenteraad werd een dossier naar voren geduwd over renovaties aan de kapelanij van Velm. Het Truiens stadsbestuur zou onterecht rekeningen van de kerkfabriek hebben betaald. Bovendien zou de renovatie van het gebouw (waar de Velmse Scouts in zijn ondergebracht) ontoereikend zijn. Een feit dat werd weerlegd na onderzoek van verantwoordelijk schepen Peter Detour. Hij ging op bezoek bij de jeugdbeweging en stelde vast dat het lokaal in orde was. De organisatie wilde echter aanpassingen doen waarvoor ze toestemming nodig hadden van de verantwoordelijken van het gebouw, de kerkfabriek van Velm.
Tijdens de gemeenteraad waar het dossier rond de kapelanij werd besproken, liet burgemeester Ingrid Kempeneers er geen twijfel over bestaan dat zij met de vinger richting Veerle Heeren wees. Harde bewijzen voor de verantwoordelijkheid van Heeren in het dossier waren er niet. Vandenhove en de rest van de Truiense oppositie verwezen evenzeer naar Kempeneers die ten tijde van de beslissing ronde de doorgeeflening etc verantwoordelijk was als schepen van Financiën. De discussie zou verder worden gezet op een raadscommissie die doorging op maandag 15 april. CD&V Sint-Truiden stelt in hun communicatie naar de pers dat zij indicaties hebben gevonden dat Heeren op de hoogte was van:“… een aanzienlijke betaling die zonder beslissing van het schepencollege of de gemeenteraad door Stad Sint-Truiden werd verricht.” Die indicaties bestaan uit mails van de voormalige kabinetschef van Veerle Heeren die (toevallig) onlangs een klacht neerlegde tegen Kempeneers en verschillende Truiense schepenen wegens pestgedrag.
Heeren blijft volhouden dat ze van niets op de hoogte is.
Nieuw verhaal?
De laatste maanden werd het steeds duidelijker dat de lokale CD&V, met Kempeneers op kop, zich meer probeerden te distantiëren van Veerle Heeren. Het was al even bekend dat de voormalig burgemeester geen rol zou spelen in de aankomende verkiezingen maar haar aanwezigheid op bepaalde activiteiten alsook haar gebrek aan steun voor Kempeneers, waren een doorn in het oog. En dat vooral bij Kempeneers, die de aanwezigheid van Heeren op evenementen liever kwijt dan rijk was. De Truiense oppositie en verschillende opiniepagina’s bleven bovendien op Heeren gericht en bijgevolg ook op de Truiense CD&V.
Heeren wou echter geen afstand nemen van haar zetel in de gemeenteraad. Aan onze redactie meldde ze verschillende keren dat ze haar mandaat van de kiezer had gekregen en ze het haar plicht vond om dit uit te zitten. Thans waren er verschillende pogingen binnen de afdeling om Heeren aan de kant te zetten zodat andere gemeenteraadsleden konden instromen. Voor CD&V Sint-Truiden zat er dus niets anders op dan Heeren zelf aan de deur te zetten.
‘Wij kiezen resoluut voor een vernieuwende visie en willen in vertrouwen verder werken met en voor onze inwoners. Daarom hebben we beslist dat de wegen van onze partij en die van mevrouw Heeren vanaf vandaag scheiden. Alleen zo kunnen wij voluit onze verantwoordelijkheid nemen – en blijven nemen – voor onze stad.’ Ingrid Kempeneers, lijsttrekker CD&V Sint-Truiden
Ingrid Kempeneers, lijsttrekker CD&V Sint-Truiden
De fractie kan officieel Heeren niet schrappen als lid maar ze zal niet meer worden uitgenodigd op vergaderingen etc. Een gekend scenario, gezien dit ook werd toegepast op voormalig CD&V raadslid Carl Nijssens.
De resterende tijd van deze legislatuur zal Veerle Heeren als onafhankelijk raadslid zetelen in de Truiense gemeenteraad.
CD&V Sint-Truiden zal zich nu richten op hun campagne met nieuwe mensen.