Nieuwjaarsbrief van de redactie – Sintruin begot wa een joar!

Partners

2023 was, net zoals 2022, een bewogen jaar voor onze Trudostad. Onze hoofdredacteur Natascha Clerinx geeft in een open brief aan de Truienaar een overschouwing en bedankt de lezers voor hun steun.

Met een nieuw jaar voor de boeg is het gebruikelijk dat we met z’n allen terugblikken op de voorbije cyclus en vooruit kijken naar wat er gaat komen. Voor een nieuwskanaal zoals Sintruin Begot betekent dat dat we in onze archieven duiken en kijken welke artikels onze volgers het meest hebben gelezen en op welke stukken we de meeste reacties binnenkregen.
Wat we vonden was verrassend! Niet alleen scoorde onze Truiense zomerpeiling zeer goed maar ook berichten over nieuwe winkels zoals Medi-Market en nieuws over evenementen of nieuwe uitgaansmogelijkheden spreken de Truienaar erg aan. Ook berichten inzake veiligheid kregen veel aandacht. Het artikel over de steekpartij tijdens de zomerkermis beroerde onze lezers enorm. Het incident gebeurde namelijk midden in een opflakkerend debat rond veiligheid en overlast in Sint-Truiden.
Het artikel dat het meest werd gelezen over de grenzen van onze Trudostad heen, is dit van de schaatsbaan in de Minderbroederskerk. Dit hoeft niet te verbazen gezien het zeer succesvolle concept wereldnieuws haalde en over heel Vlaanderen wordt onthaald als een sterk staaltje herbestemming van erfgoed. Al meer dan 5000 schaatsers en tig meer bezoekers, gingen al een kijkje nemen in de Minderbroederskerk. En dat geeft een stevige basis voor het debat rond herbestemming van de Minderbroederssite in onze stad.

Voor mij als hoofdredacteur betekent het einde van het jaar ook een moment van reflectie over de weg die we met Sintruin Begot zijn ingeslagen het afgelopen jaar.
Sintruin Begot is een nieuwspagina die is ontstaan omdat het publieke debat in onze stad scheef werd getrokken door een vocale minderheid op sociale media. Voor al het mooie dat in onze stad gebeurde, van evenementen tot verenigingen die iets organiseren voor het goede doel, was nauwelijks nog ruimte. Of het moest om groepen gaan die in de kar van die vocale minderheid pasten.
Een stille meerderheid van de Truienaren was ondertussen op zoek naar het volledige verhaal achter bepaalde dossiers, een analyse en kader zonder gekleurde bril. Dat is het uitgaanspunt waarmee wij nieuws brengen. Het volgen van dit doel zorgde ervoor dat we met Sintruin Begot op een jaar tijd dubbel zoveel volgers hebben gekregen dan eind vorig jaar. We merken dat onze unieke combinatie van social media video, fotografie en verslaggeving wordt gesmaakt. Ook onze experimentele acties zoals onze peilingen slaan aan. En daar zijn we heel dankbaar voor. Dus bij deze al enorm bedankt aan alle lezers die het afgelopen jaar de tijd namen om een lieve comment, een constructieve mail of een genuanceerd privé bericht stuurden.

Doorheen het jaar zochten we de nuance door feiten in de publieke debatten ECHT naast elkaar te zetten en onderwerpen te kaderen, zodat de Truienaar alles heeft om zijn eigen mening te vormen. We doen dit steeds op een kritische wijze. We ontzien niemand en doen ons best om ten alle tijden alle kanten van het debat te belichten. Want dat is wat de Truienaar verdient. Wij zullen ons ook in 2024 blijven inzetten om feiten te achterhalen en deze in klare taal te brengen. Sintruin Begot bestaat niet om mensen te overtuigen. Dat is ook niet waar journalistiek om draait. Echt nieuws geeft mensen alle elementen die ze nodig hebben om zelf een mening te vormen.
Waar wij als pagina wel naar streven is een platform bieden voor zij die het beu zijn om alleen maar te horen wat er slecht gaat in onze stad. Uiteraard moet het slechte ook worden benoemd maar wat heb je hieraan als er geen oplossingen worden meegegeven?
De grote stille meerderheid die op zoek is naar oplossingen in een wereld waar oorlog, crisis en onzekerheid alles nog meer troebel maken, dat zijn onze lezers.

Bij ons zullen altijd mensen die onze stad met liefde, een kritische blik en positiviteit willen vormgeven een platform vinden. Of dat nu is via een leuke video van een evenement, een artikeltje over een productie van een lokale toneelgroep of via een Instagrampost is die aandacht vraagt voor het goede doel. Want dat is nu meer dan ooit wat Sint-Truiden nodig heeft. Mensen met ideeën, mensen met oplossingen en vooral mensen met een groot hart voor Sint-Truiden.

Een warm, positief en gezond 2024 gewenst en bedankt voor jullie onmetelijke steun dit jaar aan Sintruin Begot! Fé zien oech gèèn.

Natascha Clerinx, hoofdredacteur & founder Sintruin Begot

Lees ook

Truienaar is kandidaat voorzitter Open VLD

Truienaar Maxime Natus is kandidaat voorzitter bij Open VLD. De jonge Truienaar is momenteel actief als lid van de studiedienst van de partij.

Onderzoek naar voormalig Truiens schepen Jelle Engelbosch afgerond en geseponeerd

Na een uitgebreid onderzoek van meer dan anderhalf jaar heeft het parket besloten om geen vervolging in te stellen tegen Jelle Engelbosch met betrekking...

Cinema Cameo komt terug

Na de sluiting van Cinema Cameo komt Trudo Carlier met leuk nieuws: de cinema zal opnieuw zijn deuren openen, en dat in samenwerking met...

Instagram

Goed nieuws voor de Truiense filmliefhebbers!🎥

Cinema Cameo gaat weer open en dat in samenwerking met de Lumière Group. Deze baten
Breaking! Cinema Cameo zal opnieuw openen! 🎥

Cinema Cameo zal rond kerst of begin 2025 opnieuw openen. Dat maakten ze vandaag
Truiense handelaar denkt aan verdere stappen tegen stadsbestuur na weigering evenement in Minderbroederskerk.⛪️

Peter Landerloos, eigenaar van Hooch Sint-Truiden, denkt aan
Marleen Thys, gemeenteraadslid voor Vooruit, stopt met de lokale politiek. 📰

Marleen Thys, Truiens gemeenteraadslid, stopt met de gemeentelijke politiek. Dat
Vandaag 4 juli gaan de Parkies van start met L’Adele. 🎤

Ga jij kijken naar een van de voorstellingen in ‘t
Nieuw speelpleintje geopend aan de Burcht van Brustem! 🦄

Aan de Burcht van Brustem werd vandaag een nieuw speelpleintje geopend! Het
Maison Folie, de nieuwe zomerbar aan het Truiense Speelhof, is open! 😎☀️

De zomerbar biedt een mooie rustplek in het midden
𝗧𝗿𝘂𝗶𝗲𝗻𝘀𝗲 𝘃𝗲𝗿𝗸𝗶𝗲𝘇𝗶𝗻𝗴𝘀𝗸𝗼𝗼𝗿𝘁𝘀 𝗻𝗲𝗲𝗺𝘁 𝘁𝗼𝗲.🌡

Ludwig Vandenhove, voormalig burgemeester en parlementslid, maakte bekend dat hij lijsttrekker is voor de lokale verkiezingen van
Truienaar opgepakt op de Grote Markt na conflict over onbetaalde rekening. ⛓️‍💥

Een 29-jarige man werd op woensdag 26 juni opgepakt

Advertentie

Nieuwsbrief