Nina Derwael en Lon Polleunis voorgedragen officieel ereburgers van Stad Sint-Truiden

De gemeenteraad heeft Nina Derwael en Lon Polleunis vanavond officieel voorgedragen als ereburgers van de stad Sint-Truiden. Het bestaande reglement uit 1998 werd speciaal voor deze toppers aangepast.

Vanaf vandaag is het mogelijk om Olympisch kampioene Nina Derwael en voetballegende Lon Polleunis te benoemen tot ereburgers van de stad Sint-Truiden. De gemeenteraad zette daarvoor het licht op groen en keurde een nieuw reglement goed. De voorwaarden voor de titel zijn uitgebreid naar zowel inwoners als niet-inwoners van de stad Sint-Truiden.
Het ereburgerschap, dat een eerder symbolische betekenis heeft, kan enkel toegekend worden aan personen in leven die zich bijzonder verdienstelijk hebben gemaakt voor de stad Sint-Truiden of hebben bijgedragen aan de uitstraling van de stad Sint-Truiden op Vlaams, nationaal of internationaal niveau. Binnenlandse politieke mandatarissen komen niet in aanmerking voor de titel.

“Nina Derwael is een topturnster van een ongeziene klasse die op de Belgische, Europese, Wereld- en Olympische kampioenschappen gouden, zilveren en bronzen medailles behaalde. Tijdens de afgelopen Olympische spelen van Tokio wist ze haar droom te verwezenlijken en behaalde ze de gouden medaille op de brug met ongelijke leggers. Eerder al werd ze omwille van haar uitzonderlijke prestaties gelauwerd met prijzen zoals de Nationale Trofee voor Sportverdienste (2018), de Vlaamse Reus ( 2017 en 2018), het Vlaams Sportjuweel (2018) en Sportvrouw van het jaar (2018 en 2019).”

Jurgen Reniers, schepen van Sport

Ook Lon Polleunis ereburger

Ook Lon Polleunis die als Truiense voetballer een Gouden Schoen won kreeg de titel toegekend. Lon werd door verschillende mensen voorgedragen voor de titel. Ex-topref en gemeenteraadslid Serge Gumienny en raadslid Eddy El Herbouti deden het voorstel. Odilon Polleunis won in 1968 de Belgische gouden schoen en kwam ook meermaals uit voor de nationale ploeg.  Unaniem en met veel fierheid werd ook dat voorstel goedgekeurd.

“Nina Derwael en Lon Polleunis zijn sportieve ambassadeurs van Sint-Truiden. Beiden hebben ze onze stad nationaal én internationaal op de kaart gezet. Hun uitzonderlijke prestaties inspireren dan ook velen. Als stadsbestuur hebben we de voorbije jaren ingezet op het ontwikkelen van degelijke faciliteiten en sportinfrastructuur, er is zelfs een Nina-sporthal in het sportpark Haspengouw. Deze sportaccommodaties trekken heel wat bezoekers en zijn een grote troef voor onze stad als aantrekkingspool voor nieuwe inwoners.”

Hilde Vautmans, schepen Citymarketing

Instagram