Onderzoek naar voormalig Truiens schepen Jelle Engelbosch afgerond en geseponeerd

Partners

Na een uitgebreid onderzoek van meer dan anderhalf jaar heeft het parket besloten om geen vervolging in te stellen tegen Jelle Engelbosch met betrekking tot zijn vastgoedaankopen. Het onderzoek zou geen aanwijzingen van strafbare feiten aan het licht hebben gebracht.

De Truiense oppositie had een klacht neergelegd tegen de voormalig schepen omdat zij meenden dat hij via zijn schepenmandaat met voorkennis een stuk grond van de kerkfabriek van Velm had gekocht. De Truiense oppositie stelde zich ook vragen bij de manier waarop Engelbosch de voormalige pastorij van Velm heeft kunnen kopen. Dit alles mondde uit in een onderzoek van Audit Vlaanderen dat concludeerde dat er een schijn van belangenvermenging kon worden vastgesteld in het dossier. Zij maakten dit dan ook over aan het gerecht.

De zaak liet heel wat stof opwaaien in het Truiense publieke debat, al hield Engelbosch steeds zijn onschuld vol. Uiteindelijk moest hij in maart 2023 zijn kandidatuur als nieuwe burgemeester van onze stad intrekken. Ingrid Kempeneers werd kort daarna voorgedragen als nieuwe burgemeester van Sint-Truiden.

Uit het onderzoeksdossier blijkt dat er geen belastend bewijs is tegen de voormalige schepen van Sint-Truiden. Het parket heeft daarom besloten het dossier te seponeren.

Steeds onschuld blijven volhouden

Voor Engelbosch is de uitspraak geen verrassing. Al van bij het begin bleef hij zijn onschuld volhouden. Hij stapte zelfs voor een gemeenteraad op toen bleek dat hij zichzelf niet mocht verdedigen tegen de beschuldigingen van de oppositie.

“Ik heb vanaf het begin benadrukt dat dit een politieke afrekening was en heb steeds gewezen op de vooringenomenheid en het subjectieve karakter van het onderzoek door Audit Vlaanderen. Het is jammer dat er een uitgebreid intentieproces in de media werd gevoerd en de impact hiervan op mijn carrière. Ik heb het achter me gelaten maar ben tevreden met dit eerherstel.”

Jelle Engelbosch, voormalig schepen Sint-Truiden

Engelbosch was gedurende de legislatuur ook zeer assertief als het op de oppositie en hun opiniemakers op sociale media aankwam. Hij reageerde regelmatig online en was ook de gemeenteraad steeds scherp.

Verzuurd publiek debat

Het leek de laatste jaren wel alsof Audit Vlaanderen een satellietkantoor in onze stad had opgezet. Het ene na het andere onderzoek werd geopend. Maar verschillende beschuldigingen bleken achteraf niet te kloppen. Rond het geval van grensoverschrijdend gedrag in WZC Villa Rosa werd in sommige media de naam van schepen Pascy Monette aangehaald. Achteraf bleek dat Monette zelfs niet eens voor de rechter moest komen en slechts een getuigenis moest afleggen. Ook recentelijk bij een doorlichting van enkele rekeningen van de kerkfabriek van Velm werden al snel theorieën en geruchten gelanceerd. Tot op heden is er echter nog geen bewijs van malversaties.
Ook bij de laatste audit werden bepaalde elementen door sommige media uitvergroot. Thans draaide het onderzoek voornamelijk rond voormalig schepen Carl Nijssens.

Volgens Engelbosch is er in onze stad niet meer aan de hand dan in de rest van Vlaanderen maar stelt hij wel dat er door de Truiense oppositie (met name Vooruit) een bepaald beeld van onze stad wordt opgehangen dat niet strookt met de realiteit.

“Het verschil is dat de oppositie hier doelbewust een sfeertje heeft gecreëerd dat Sint-Truiden naar de verdoemenis is en uiteraard zij degenen zullen zijn die orde op zaken kunnen stellen. En ik zie helaas alle partijen meegaan in dat riedeltje. Niemand die zich daartegen verzet of hen van antwoord dient!”

Jelle Engelbosch, voormalig schepen

De toenemende aanwezigheid van Vlaams Belang in onze stad wordt ook gelinkt aan het verzuurde debat dat de laatste jaren de norm is geworden. Stilaan lijkt deze connectie ook te dagenbij de traditionele politieke partijen van Sint-Truiden. Enkele maanden geleden maakten zij van veiligheid namelijk een hoofdthema. Vandaag, op amper 96 dagen voor de gemeenteraadsverkiezingen, lijkt veiligheid op de achtergrond te zijn verdwenen ten voordele van thema’s zoals wonen.

“Als de traditionele partijen het goed aanpakken en niet meegaan in het gecreëerde fatalisme dan is de kiezer slim genoeg om de spelletjes te doorzien. De kiezer zou de extremen net moeten afstraffen om onze stad zo negatief voor te stellen.”

Jelle Engelbosch, voormalig schepen

Voorlopig geen terugkeer naar de politiek

Engelbosch denkt niet aan een terugkeer naar de politiek. Hij heeft zijn oude job in de vastgoedsector weer opgenomen. Ook zijn gezinsleven speelt een rol in de keuze.

“Mijn partner heeft liever niet dat ik momenteel de stap terug naar de politiek zet.”

Jelle Engelbosch

Lees ook

Truienaar is kandidaat voorzitter Open VLD

Truienaar Maxime Natus is kandidaat voorzitter bij Open VLD. De jonge Truienaar is momenteel actief als lid van de studiedienst van de partij.

Cinema Cameo komt terug

Na de sluiting van Cinema Cameo komt Trudo Carlier met leuk nieuws: de cinema zal opnieuw zijn deuren openen, en dat in samenwerking met...
marleen thys- gemeenteraadslid - vooruit - sint truiden - sint truiden kiest 24- sintruinbegot - gemeenteraadsverkiezingen

Marleen Thys kondigt officieel vertrek aan uit de lokale politiek

Marleen Thys, gemeenteraadslid bij Vooruit, stopt met de lokale politiek. Dat kondigde ze vandaag zelf aan via sociale media.

Instagram

Goed nieuws voor de Truiense filmliefhebbers!🎥

Cinema Cameo gaat weer open en dat in samenwerking met de Lumière Group. Deze baten
Breaking! Cinema Cameo zal opnieuw openen! 🎥

Cinema Cameo zal rond kerst of begin 2025 opnieuw openen. Dat maakten ze vandaag
Truiense handelaar denkt aan verdere stappen tegen stadsbestuur na weigering evenement in Minderbroederskerk.⛪️

Peter Landerloos, eigenaar van Hooch Sint-Truiden, denkt aan
Marleen Thys, gemeenteraadslid voor Vooruit, stopt met de lokale politiek. 📰

Marleen Thys, Truiens gemeenteraadslid, stopt met de gemeentelijke politiek. Dat
Vandaag 4 juli gaan de Parkies van start met L’Adele. 🎤

Ga jij kijken naar een van de voorstellingen in ‘t
Nieuw speelpleintje geopend aan de Burcht van Brustem! 🦄

Aan de Burcht van Brustem werd vandaag een nieuw speelpleintje geopend! Het
Maison Folie, de nieuwe zomerbar aan het Truiense Speelhof, is open! 😎☀️

De zomerbar biedt een mooie rustplek in het midden
𝗧𝗿𝘂𝗶𝗲𝗻𝘀𝗲 𝘃𝗲𝗿𝗸𝗶𝗲𝘇𝗶𝗻𝗴𝘀𝗸𝗼𝗼𝗿𝘁𝘀 𝗻𝗲𝗲𝗺𝘁 𝘁𝗼𝗲.🌡

Ludwig Vandenhove, voormalig burgemeester en parlementslid, maakte bekend dat hij lijsttrekker is voor de lokale verkiezingen van
Truienaar opgepakt op de Grote Markt na conflict over onbetaalde rekening. ⛓️‍💥

Een 29-jarige man werd op woensdag 26 juni opgepakt

Advertentie

Nieuwsbrief