28 maart komt de Truiense gemeenteraad bijeen. Maar de discussies over het beleid van onze stad laaien nu al op. Oppositiepartij Vooruit en Groen willen dat de gouverneur de financiële toestand van onze stad nauwer gaat opvolgen nadat deze het meerjarenplan van Sint-Truiden vernietigde.
In januari vernietigde de gouverneur het meerjarenplan van Stad Sint-Truiden. Het plan was volgens de provincie onduidelijk. Specifiek ontbrak er een bijlage met een lijst van het te verkopen patrimonium. Hierdoor kon de herkomst van een bedrag van 16 miljoen euro op de inkomsten in het meerjarenplan niet worden geduid.
Bij de extra gemeenteraad die werd ingeroepen om een nieuw meerjarenplan goed te keuren werd het nieuwe plan ingetrokken. Volgens schepen Jo François kwam dit doordat de financiële dienst op het laatste moment een rekenfout had teruggevonden. Hierdoor moest het meerjarenplan herberekend worden.
Lees ook: Technische discussie of structureel probleem? Gouverneur vernietigt Truiense begroting
Foute cijfers?
Oppositiepartij Vooruit schreeuwt al even dat Stad Sint-Truiden op de rand van het faillissement leeft. Ze beschuldigen in media als HBVL het stadsbestuur ervan dat ze expres foute cijfers verspreiden zodat hun slechte beleid wordt verdoezeld. De lijst met het te verkopen patrimonium wordt aangehaald als voorbeeld.
Over de verkoop van het vastgoed is er ook kritiek. Deze gebeurt volgens Vooruit niet op een correcte manier. Ook oppositiepartij Groen ziet de onvolmaaktheden. Zo vond gemeenteraadslid Peter van Dam een fout van zo’n 2,5 miljoen in de begroting. Het gaat om een overschatting van de inkomsten op een te verkopen stukken landbouwgrond.
Het raadslid wijst ook op een fout in de formules van het Excelformulier. Deze fout was echter al aangehaald door schepen Jo François.
Door het uitblijven van een begroting moet de Stad voorlopig verder met voorlopige tienden. Grote uitgaven zijn uitgesteld maar er is geen gevaar voor het uitbetalen van het personeel.
Technische fouten
Kan een stad onder financieel toezicht geplaatst worden door het Agentschap Binnenlands Bestuur dat ook de meerjarenplannen van de gemeenten nakijkt? Het korte antwoord daarop is neen. In andere media werden verantwoordelijken van het agentschap al geciteerd. Het Agentschap Binnenlands Bestuur controleert begrotingen maar is niet bevoegd om gemeenten extra financieel toezicht te bieden ook al vragen ze daarom.
Lees ook: De (financiële) toekomst van Sint-Truiden. Een clash van visies
Ondertussen vind de meerderheid de kritiek van de oppositie niet alleen fout maar zwaar overdreven. Volgens schepen van financiën Jo François zijn de aanklachten tegen de begroting van de stad steeds te reduceren tot technische fouten. In het opstellen van het meerjarenplan zijn fouten gekropen. De foute formules in de Excelbestanden zijn daar het voorbeeld van.
Hij bevestigt wel dat de financiële toestand van Sint-Truiden beter moet. Maar zegt daar dan wel onmiddellijk bij dat de grote stadsschuld het resultaat is van noodzakelijke investeringen die jaren werden uitgesteld. De grootschalige rioleringswerken die de Truiense meerderheid al twee legislaturen is aan het uitvoeren worden steevast aangehaald als grote kost. Voor de periode 2022 tot 2025 zou 34,2 miljoen euro van de stadsfinanciën voorzien zijn voor riolerings- en infrastructuurwerken.
Het verkopen van Truiens patrimonium is volgens de schepen een van de manieren die het bestuur wilt gebruiken om de stadsschuld te reduceren.
Het lijkt erop dat twee jaar voor de gemeenteraadsverkiezingen het grootste politieke hangijzer van onze stad is gekozen: de begroting.