Trupark reageert: voor de zomer wordt parking Sportpark betalend

Op 22 februari 2022 ontstond er grote verwarring bij de gebruikers van de parking Sportpark aan LAGO Bloesembad Sint-Truiden. De parking zou betalend worden maar niemand wist wanneer of hoe het zat met de sporters en zwemmers. Vandaag mocht onze redactie een reactie van Trupark ontvangen.

Het autonoom gemeentebedrijf Trupark werd in leven geroepen om het beheer van de stedelijke parkeerplaatsen in handen van het stadsbestuur te houden. Op deze manier hoopt het stadsbestuur een extra bron van inkomsten te hebben maar willen ze ook voorkomen dat de parkeerplaatsen in handen van private partners zouden vallen. In verschillende grootsteden zoals Hasselt is dit het geval. Daar heeft het stedelijk beleid ook geen invloed op de prijzen van de plaatsen.
Het geheel kadert in een globale visie op het Truiense parkeerbeleid. Daarom kocht het stadsbestuur ook de parking van de Clockempoort op.

Verwarring over tarieven en tijdlijn

Gisteren ontstond er verwarring over de tarieven van de parking en vooral over het moment dat de parking betalend zal worden. Ook de leiding van het LAGO complex was namelijk niet op de hoogte van de verdere ontwikkeling.
Onze redactie nam daarom contact op met AGB Trupark. De organisatie bevestigt ons dat de parking betalend zal worden. Momenteel is Trupark alles in orde aan het maken om de technische kant van het verhaal klaar te krijgen (parkeermeters, signalisatie etc). Het autonoom gemeentebedrijf schat dat ze tegen de zomer klaar zullen zijn en de parking vanaf dan betalend zal worden.
Over de testfase van 6 maanden zeggen ze het volgende:

We vinden het belangrijk om rekening te houden met de praktische impact van het retributiereglement op het terrein. Daarom start er – zodra het systeem in voege getreden is – een testfase van 6 maanden. Hierna zullen we de werking evalueren en bijsturen indien nodig.

Lore Soors, Bedrijfsleider Trupark

Tarieven?

Ook op de gemeenteraad van september 2021 werd benadrukt dat het retributiereglement van de parking steeds eerst een testfase zou ondergaan. De tarieven van 1 euro per uur, na 1 uur gratis parking met een maximumtarief van 20 euro werden er ook besproken en ter stemming neergelegd.
Raadslid Carl Nijssens kwam toen tussen om de onpraktische kant het reglement toe te lichten. Iemand die gaat sporten of zwemmen heeft zelden genoeg tijd om op één uur zijn bezoek aan het sportcomplex af te ronden.
Hij riep toen op om samen met LAGO een alternatief uit te werken waarbij bezoekers van het sportcomplex hun zwemticket etc konden voorleggen om een verminderd parkeertarief te krijgen.

Oppositie verontwaardigd

Zijn vraag werd herhaald door leden van oppositiepartij Vooruit (Marleen Thijs, Erwin Vaes en Eddy El Herbouti) die in de raad van bestuur van Trupark zetelen. Vooruit is niet tegen het betalend maken van de parking. Momenteel zorgen langparkeerders immers voor overlast. Ze bezetten plaatsen in een polyvalente zone waardoor sporters bepaalde sportterreinen niet kunnen gebruiken.
Vooruit wil echter wel dat de tarieven worden aangepast zodat de gebruikers van het sportpark en de vrijwilligers van bijvoorbeeld sportclubs zich niet blauw betalen.

Of er daadwerkelijk een aanpassing komt is niet duidelijk. Trupark en LAGO zouden wel in contact met elkaar staan om over een oplossing na te denken.

Nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van al het nieuws, events en gezelligheid in Sint-Truiden? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief en ontvang wekelijks de interessantste scoops!