cdn_helper

cdn_helper

Geen nieuw verscherpt toezicht – Gouverneur Lantmeeters weerlegt geruchten over nieuw verscherpt toezicht Stad Sint-Truiden

Partners

cdn_helper cdn_helper cdn_helper cdn_helper

Stad Sint-Truiden staat niet onder een nieuw verscherpt toezicht. Dat meldt de Limburgse Gouverneur Jos Lantmeeters in HBVL. Volgens Lantmeeters staat het Truiense bestuur al sinds 2022 onder verscherpt toezicht van de gouverneur en is dit nooit opgeheven. In HBVL deelt hij het vermoeden dat iemand probeerde politiek profijt te halen uit het verkeerd kaderen van de informatie.

Eind april zou er een brief zijn verstuurd naar het college van burgemeester en schepenen van Stad Sint-Truiden. De afzender, het Agentschap Binnenlands Bestuur, zou hierin hebben gemeld dat Stad Sint-Truiden opnieuw onder verscherpt toezicht komt te staan na het 4de forensische onderzoek van Audit Vlaanderen. Gouverneur Jos Lantmeeters weerlegt deze informatie. Hij zegt dat het verscherpt toezicht op Stad Sint-Truiden nooit is opgeheven. Dat kon niet doordat er telkens een nieuwe audit werd opgestart.

Lantmeeters reageert aan HBVL dat de foute informatie over de brief waarschijnlijk een politiek manoeuvre was. Er zou wel een brief zijn verstuurd eind april. Maar in deze brief zou alleen aan de stad zijn gevraagd om een reeks van genomen en te nemen maatregelen op te sommen. (Bron HBVL) Op de gemeenteraad van april werd al aangegeven door schepen Günther Dauw dat Audit Vlaanderen tegen 15 mei een lijst van voorstellen verwacht die het Truiense stadsbestuur wil nemen om toekomstige problemen tegen te gaan.

Verscherpt toezicht

Stad Sint-Truiden werd in december 2022 onder verscherpt toezicht geplaatst door Limburgs gouverneur Jos Lantmeeters. De aanleiding was een onderzoek van Audit Vlaanderen over bepaalde vastgoedtransacties van voormalig schepen Jelle Engelbosch.
Burgemeester Kempeneers en schepen Mieke Claes moesten om de twee maanden naar de gouverneur gaan om daar uit te leggen welke stappen het stadsbestuur had genomen om de aanbevelingen van Audit Vlaanderen toe te passen.
Stad Sint-Truiden heeft ondertussen al verschillende aanbevelingen van Audit Vlaanderen doorgevoerd.
Burgemeester Ingrid Kempeneers noemt het toezicht geen straf maar een extra controle om fouten te voorkomen.
Ondertussen spreekt oppositiepartij Vooruit over ‘ultimatums.’ Indien de voorstellen van het stadsbestuur aan Audit Vlaanderen hen niet aanstaan zullen zij zelf met voorstellen komen. Een dreigement dat volgens bronnen dichtbij het stadsbestuur met veel hol gelach werd onthaald. Het is een publiek geheim dat Vooruit Sint-Truiden Carl Nijssens graag op hun lijst wilt. De recente audit bracht daar geen verandering in. Iets wat wat al tot veel misnoegde reacties in de schaduw van het Truiense stadhuis heeft gezorgd. Of om het in de woorden van een misnoegd mandataris te zeggen:“Een partij die verbrande figuren op hun lijst wil zetten, moet niet afkomen met een moraliserende vinger.”

In een communicatie over de brief aan persagentschap Belga zou ook worden vermeld dat de inhoud van het laatste auditrapport besproken moest worden op de Truiense gemeenteraad. Dit is echter al gebeurd in een besloten zitting op de gemeenteraad van april. Ook tijdens de openbare zitting van de raad werd er even stilgestaan bij de feiten uit de audit. Al werd snel duidelijk dat verschillende bestuurspartijen en oppositie het liever niet over dit onderzoek hadden.
In de wandelgangen van de Truiense politiek wordt dit gelinkt aan het feit dat belangrijke kandidaten voor de gemeenteraadsverkiezingen worden genoemd in het verslag.
De 4de forensische audit over onze stad zou draaien rond inbreuken op de wet rond openbare aanbestedingen. In het onderzoek zou ook over belangenvermenging worden gesproken.
De namen van schepen Hilde Vautmans, Jos Pierard en schepen Peter Deltour worden vernoemd. Al draait het onderzoek voornamelijk rond een klacht tegen voormalig schepen Carl Nijssens. Deze zou via een vzw op directe en indirecte wijze communicatie opdrachten naar zijn reclamebureau hebben geleid.

Lees ook

Stadsbeiaardier Noël Reynders gehuldigd

Noël Reynders laat al sinds 1967 de klokken van het belfort over de stad luiden. Als blijk van waardering voor zijn buitengewone en jarenlange...

“Breek uit en wees jezelf” Sint-Truiden trapt campagne voor inclusie en...

Op 17 mei is het Internationale Dag Tegen Holebifobie, Transfobie en Interseksefobie (IDAHOT). Wereldwijd werpen mensen een licht op de sociale onwenselijkheid van discriminatie en...

Stadsbestuur stelt maatregelen voor na recentste audit over belangenvermenging en fouten...

In de raadscommissie van dinsdag 14 mei 2024 stelde het Truiense stadsbestuur zijn actieplan voor om belangenvermening (de schijn van en feitelijke) te voorkomen....

De handbal dames van Sint-Truiden wonnen vandaag de titel van Belgisch kampioen.

Proficiat dames!!!

#welldone #kampioen
Haspengouw (s)maakt! 🍎🍐

Jaarlijks organiseert Visit Sint-Truiden streekproductenmarktjes op verschillende plaatsen in Sint-Truiden. Je kan er niet alleen verschillende streekproducten proeven
Het Truiense stadsbestuur heeft zijn actiepunten voorgesteld ter navolging van het recentste onderzoek van Audit Vlaanderen. 📰

Het stadsbestuur zal inzetten
Ooooooh, Rrrrrené!!!! 🥖🍷🧀

Het stuk ‘Allo, Allo,’ van Theater De Roxy is een groot succes!
Al voor de première waren zo goed
Matte Smets is door supportersgroep Victoria uitgeroepen tot Mister STVV! 🏆

Proficiat Matte!

Foto: @stvv_official

#stvv #kanaries #misterstvv #sinttruiden #sintruinbegot
Ex-medewerkers zorgen voor ophef rond Europarlementslid Hilde Vautmans❗️

In Knack getuigen verschillende voormalig medewerkers van Vautmans over de toxische werksfeer op
Fijne moederdag aan alle mama’s. ❤️ Hoe hebben jullie deze speciale dag gevierd?

#mama #plusmama #bijmoeder #grootmoeder #pleegmoeder #pleegmama #moederdag
Wow!

Terwijl het zomerweer in onze streek is, kwam gisterenavond plots iets moois uit het noorden. 🤩
Heb jij gisteren het noorderlicht
Autisme Leeft zoekt vrijwilligers! 🤩

Autisme Leeft is een organisatie die zich inzet voor het organiseren van een veilige en leuke
keyboard_arrow_left keyboard_arrow_right Volg ons op instagram
cdn_helper cdn_helper cdn_helper cdn_helper cdn_helper cdn_helper cdn_helper cdn_helper cdn_helper

Advertentie

cdn_helper cdn_helper cdn_helper cdn_helper

Nieuwsbrief