Nieuwe schepen Günther Dauw hoopt op gezond verstand van coalitiepartners

Vandaag, 24 april, legt Günther Dauw de eed af als nieuwe schepen van financiën van Sint-Truiden. De 44-jarige Truienaar kwam in 2018 voor het eerst op onder invloed van Mieke Claes en Zuhal Demir. Dauw neemt zijn opdracht serieus op en hoopt op het gezonde verstand van zijn coalitiepartners om de Truiense financiën weer in goede banen te leiden. Hij blijft zo onder andere strijden voor het punt van zijn voorganger Jo François, over de differentiatie van de onroerende voorheffing.

Dauw (44) is opgegroeid in het Truiense deeldorp Wilderen. Thuishaven van bloesems, tennis en de gekende Brouwerij van Wilderen. Hij vormt samen met zijn echtgenote en 3 kinderen een nieuw samengesteld gezin. Als bedrijfsjurist deed hij al ervaring op bij Alken-Maes, Nestlé en FedEx. Momenteel is hij actief bij Wolters-Kluwer, een Nederlands bedrijf dat historisch vooral bekend staat als juridische uitgever, maar daarnaast ook softwareoplossingen ontwikkelt voor o.a. de boekhoudkundige en financiële sector. Dauw is een sportliefhebber. Iets wat hij op jonge leeftijd al uitoefende als doelman voor de jeugdploeg STVV, al heeft het actieve sporten door de jaren heen plaats moeten maken voor de professionele activiteiten.

“Hoewel ik vroeger een actief voetballer was (ik was doelman bij o.a. de jeugd van STVV, Beringen, het toenmalige Zepperen, Landen etc.), ben ik nu al blij als ik nog af en toe de tijd vind om een keer te gaan lopen in de velden van Wilderen en Duras. Ik ben wel nog altijd een sportliefhebber en volg met bijzondere aandacht het voetbal, wielrennen en Formule 1. Een andere belangrijke hobby van me is het bezoeken van concerten en festivals. Zo is bv. Rock Werchter al jaren een vaste waarde in mijn agenda, maar meer recent ging ik o.a. nog kijken naar optredens van White Lies, Coldplay, Rammstein, Franz Ferdinand etc.”

Günther Dauw, schepen van Financiën

Politieke vuurdoop in 2018

Tijdens zijn rechtenstudies aan de KUL leerde hij Zuhal Demir kennen. Ze waren samen actief in het VRG (Vlaams Rechtsgenootschap). Het waren Zuhal Demir en Mieke Claes die Dauw overhaalde om in 2018 voor het eerst op te komen. Hij haalde toen 541 stemmen en kwam als 7de verkozene van N-VA de Truiense gemeenteraad binnen.
Dauw bleef de afgelopen jaren als gemeenteraadslid in de luwte. In die periode bouwde hij zijn reputatie op bij andere gemeenteraadsleden als een correct iemand die met iedereen door één deur kan.

“Als gemeenteraadslid van een meerderheidspartij sta je natuurlijk zelden op het voorplan en komt het er vooral op aan om achter de schermen het een en ander in beweging te proberen krijgen; terwijl in de gemeenteraad zelf de aandacht toch voornamelijk gaat naar het college van burgemeester en schepenen en naar de oppositie. Daar heb ik trouwens ook nooit een probleem mee gehad. Ik ben geen tafelspringer, dus een rol in de luwte was zeker geen probleem voor mij. Mijn belangrijkste ambitie was, en is, om op een correcte manier aan politiek te doen. Bij mij staat het algemeen belang centraal en niet de politiek zelf. In dat opzicht ben ik ervan overtuigd dat wij met N-VA een zuivere en rechtlijnige koers proberen varen.”

Günther Dauw, schepen van Financiën

Dauw stapt nu op de politieke voorgrond in wat wel eens de meest tumultueuze legislatuur uit de Truiense politieke geschiedenis kan genoemd worden. De schandalen stapelde zich de laatste jaren op en het politieke debat in onze stad is steenhard geworden. In die maten dat zelfs politici uit andere gemeenten opmerken hoe laag het vertrouwen is tussen de Truiense politieke spelers onderling, zowe binnen meerderheid als oppositie. Vertrouwelijke documenten worden te pas en te onpas gelekt en het vertrouwen van de Truienaar in zijn politieke klasse zakt steeds verder weg. De toenemende populariteit van Vlaams Belang in onze stad en heel Vlaanderen is onlosmakelijk verbonden met de verharding van het debat.
N-VA Sint-Truiden wordt niet gespaard in deze evolutie. Na Jelle Engelbosch koos ook Jo François ervoor om het politieke toneel te verlaten. François blijft wel nog actief als gemeenteraadslid terwijl Engelbosch volledig van het toneel verdween.

Lees hier meer over de politieke situatie in Sint-Truiden en onze eindejaarspeiling.

“Net als jullie moet ik vaststellen dat er ook lokaal een verharding van het politieke debat is. Nu, op zich heb ik geen enkel probleem met een hard en stevig debat, zo lang het maar inhoudelijk en met respect voor elkaar wordt gevoerd. Uiteindelijk is dat ook de essentie van een democratie hè: een georganiseerd meningsverschil dat op een respectvolle en geweldloze manier wordt beslecht. Ik zal er dan ook alles aan doen om op een inhoudelijke manier bij te dragen aan dat debat omdat ik oprecht geloof dat elke Truienaar daar recht op heeft. En als er beslissingen moeten worden genomen, heb ik één gouden leidraad, namelijk dat wanneer ik ’s ochtends voor de spiegel sta, ik mezelf nog recht in de ogen wil kunnen kijken omdat ik verdedigd heb waarvan ik oprecht geloof dat het de beste oplossing is voor onze stad en haar inwoners.”

Günther Dauw, schepen van Financiën

Onroerende voorheffing

Dat Dauw zijn mandaat serieus neemt, ook al heeft hij nog slechts één jaar de tijd, is een understatement. In zijn eerste communicatie herhaalde hij verschillende voorstellen die zijn voorganger Jo François had aangehaald bij zijn exit. Zo wil Dauw een differentiatie in de onroerende voorheffing. Op deze manier wil N-VA Sint-Truiden ervoor zorgen dat de sterkste schouders, de zwaarste lasten dragen zonder dat de middenklasse extra belastingen moet betalen.

“Ik wil hier toch nog eens een lans breken voor het differentiëren van de onroerende voorheffing. Sinds 2019 is het gemeenten toegelaten om dit door te voeren en dit is een middel bij uitstek om de sterkste schouders de zwaarste lasten te laten dragen. Het komt er dus op neer dat je in functie van de grootte van het KI van een onroerend goed, als gemeente meer of minder opcentiemen zal doorbelasten. Natuurlijk werd er in 2018 binnen de meerderheid afgesproken geen belastingverhogingen door te voeren, maar voor mij is dit eerder een verhaal van het rechtvaardiger maken van belastingen, dan ze te verhogen. “

Günther Dauw, schepen van Financiën

In het bestuursakkoord van 2018 werd afgesproken dat het stadsbestuur geen nieuwe belastingen zou invoeren. En dat is ook niet gebeurd. Het stadsbestuur heeft zelfs verschillende keren bepaalde taksen laten varen door toedoen van de coronacrisis. Dit zorgde er onder andere voor dat de financiële situatie van Sint-Truiden erop achteruit ging. Al meent Dauw dat de financiële situatie al vele legislaturen terug begon scheef te groeien. Een herevaluatie van het totaalpakket van de stadsinkomsten (taksen en andere) is volgens hem aan de orde.

“Het is niet de bedoeling dat hiermee de middenklasse wordt geraakt of zelfs de eigenaar die over een occasioneel tweede eigendom beschikt waarvan de huurgelden eerder een aanvulling op diens pensioen moeten vormen. Maar het is wel de bedoeling dat de eerder institutionele beleggers of eigenaars van uitzonderlijk grote of waardevolle onroerende goederen meer zullen bijdragen. Op die manier kom je tot een eerlijkere herverdeling van de lasten en laat je de sterkste schouders meer bijdragen zonder dat ze daar echt zwaar last van zullen ondervinden. In de concrete uitwerking hiervan kan natuurlijk nog veel verfijnd worden, dit moet wel een maatregel worden die door de eigenaars van zowat 98% van de onroerende goederen in Sint-Truiden niet of nauwelijks zal gevoeld worden, maar die tegelijk toch kan zorgen voor broodnodige bijkomende financiële ademruimte voor onze stadskas. Ik hoop oprecht dat alle coalitiepartners de ernst van de situatie inzien en voldoende de noodzaak beseffen om een dergelijke maatregel door te voeren.”

Günther Dauw, schepen van Financiën

Lees hier meer over het ontslag van Jo François.

Eén jaar

Opvallend is dat Dauw niet alleen pleit voor een herziening van de financiële inkomsten van Sint-Truiden maar ook de uitgaven. Net als zijn voorganger Jo François is hij hard voor de manier waarop het politiek bestuur van onze stad communiceert. Het gaat dan niet over de werking van de communicatiedienst op zich maar eerder over ad hoc campagnes. Dauw spreekt net als François over communicatie die eerder lijkt op individuele publiciteit.
De nieuwe schepen beseft dat hij de stedelijke financiën niet op één jaar volledig kan rechttrekken maar hoopt op de steun van de coalitiepartners om hun verantwoordelijkheid op te nemen.

“Ik haalde inderdaad aan dat op communicatie nog veel bespaard kan worden, maar dan heb ik het uiteraard niet over de officiële communicatie waarmee de stad de burger informeert over haar aanpak en initiatieven. Er is in mijn ogen nog veel te veel versnipperde communicatie over alle andere departementen heen die eigenlijk geen toegevoegde waarde heeft in het geheel en al te vaak alleen maar uitmondt in individuele publiciteit.
Ik ben er mij van bewust dat we vlug 2024 zullen zijn en het zal onmogelijk zijn om op die korte termijn alles recht te trekken, maar ik hoop oprecht we de stadsfinanciën terug op het goede spoor krijgen. Alleen is dat natuurlijk geen opdracht die ik als schepen van Financiën individueel tot een goed einde kan brengen. De opdracht waar we voor staan, vergt verantwoordelijkheidszin van elke beleidspartij, maar ik reken op het gezond verstand van onze coalitiepartners.”

Günther Dauw, schepen van Financiën
© Günther Dauw

Nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van al het nieuws, events en gezelligheid in Sint-Truiden? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief en ontvang wekelijks de interessantste scoops!

Nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van al het nieuws, events en gezelligheid in Sint-Truiden? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief en ontvang wekelijks de interessantste scoops!