Onenigheid over begroting leidt tot bitse discussies in gemeenteraad. Verslag gemeenteraad 28 maart 2022

De Truiense gemeenteraad kwam voor het eerst in lange tijd weer fysiek samen in de raadszaal op de Grote Markt. Hij ging sereen van start met een minuut stilte voor de overleden moeder van waarnemend burgemeester Ingrid Kempeneers, Yvette Herck. Ook de grootvader van raadslid Laurien Bamps, Romain Bamps werd geëerd. De sereniteit was echter van korte duur toen het meerjarenplan ter sprake kwam.

Het meerjarenplan van Sint-Truiden werd vorig jaar vernietigd door de gouverneur na een klacht van de Truiense oppositiepartijen Groen en Vooruit. Oorzaak was een ontbrekende bijlage waarop een lijst met het te verkopen patrimonium en hun geschatte waarde stond. Het Truiense stadsbestuur heeft door de jaren heen veel schulden opgebouwd omdat zij verschillende leningen aangingen in kader van stadsvernieuwing. Om de stadsschuld te drukken maar toch projecten te kunnen uitvoeren wil het stadsbestuur eigen patrimonium verkopen om aan middelen te komen.
De manier waarop het stadsbestuur met deze verkopen omgaat is echter steeds een doorn in het oog geweest van de Truiense oppositie. Zij menen namelijk dat het stadsbestuur zoveel mogelijk van deze verkopen uit het oog van de gemeenteraad en dus buiten de controle van dit orgaan wil houden. Bovendien merkte de oppositie in de documenten fouten op. Zo namen bepaalde gronden plots enorm toe in waarde na een extra schatting.

Lees ook: Truiense begroting blijft discussiepunt.

Schepen Jo François ontkent de fouten in voorgaande berekeningen niet. Maar benadrukt dat de Truiense begroting op goede koers zit. Het stadsbestuur wilt met eigen middelen de verdere ontwikkeling en vernieuwing van Sint-Truiden financieren. Samen met het Agentschap Binnenlands Bestuur zou de begroting zijn nagekeken.
De discussie eindigde op een bittere toon.

Betoog van Nijssens voor oorlogsvluchtelingen en parkeerkaarten

Opvallend tijdens deze gemeenteraad waren de betogen van gemeenteraadslid Carl Nijssens. Nijssens, die vorig jaar door zijn partijgenoten uit de CD&V-fractie werd gezet, nam tijdens gemeenteraden steeds een constructieve doch teruggetrokken rol aan. De laatste tijd komt hij steeds vaker met eigen voorstellen. Zo lanceerde hij een voorstel om op alle parkeerplaatsen in het Truiense centrum een halfuur gratis parkeren toe te staan. Momenteel mag je maar een kwartier gratis parkeren tenzij je op een Shop & Go-parkeerplaats staat. Het voorstel werd weggestemd meerderheid tegen oppositie.

Lees ook: “Maak van elke parkeerplaats een Shop & Go -plaats.” Carl Nijssens vraagt half uur gratis parkeren in stadscentrum.

Samen met de Truiense oppositie voerde Nijssens het woord in een betoog over de opvang van Oekraïense oorlogsvluchtelingen. Nijssens had al eerder in een open brief suggesties gelanceerd over locaties die konden dienen voor de opvang van de oorlogsvluchtelingen.
Waarnemend burgemeester Ingrid Kempeneers vond het bijzonder dat de oppositie met Nijssens op kop het punt naar vore bracht. Echter beloofde ze dat de plannen zouden toegelicht worden in een speciale raadscommissie. De werd afgelopen woensdag georganiseerd en bleek zeer productief.

Nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van al het nieuws, events en gezelligheid in Sint-Truiden? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief en ontvang wekelijks de interessantste scoops!

Nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van al het nieuws, events en gezelligheid in Sint-Truiden? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief en ontvang wekelijks de interessantste scoops!