De gemeenteraad van 31/05/2021 samengevat

Er waren hoge verwachtingen van de eerste gemeenteraad zonder burgemeester Veerle Heeren aan het roer. De geruchten over eventuele nieuwe namen in het vaccinatieschandaal deden de ronde. Toch (of eerder gelukkig) kregen we een vrij kalme gemeenteraad waar soms toch harde woorden vielen tussen N-VA en de oppositiepartij Vooruit.

De raad werd getekend door technische problemen die al enkele weken aan de gang zijn. De Truiense gemeenteraad vergadert al enige tijd digitaal om alles zo coronaproof mogelijk te houden. Bij het digitaal stemmen komen er echter vaak problemen voor. Waarnemend burgemeester Jelle Engelbosch stelde dan ook voor dat er dringend moet gekeken worden naar de mogelijkheden om weer fysiek te vergaderen.
Waarschijnlijk zal dit doorgaan in de Gazo waar voorheen de gemeenteraden op afstand al eens doorgingen.

OCMW gaat samenwerking aan met de Fietsbieb

De Fietsbieb is een initiatief waarbij mensen voor een jaarabonnement van 20 euro een kinderfiets kunnen gaan huren. Deze kan altijd worden ingewisseld voor een groter model als het kind het nodig heeft.
Het Truiense OCMW zal waardebonnen voorzien die gebruikt kunnen worden bij de Fietsbieb. Voor meer kan je ons eerder artikel lezen via deze link.

Stadsbestuur zkt ontwerper voor Sint-Trudo Abdij

Het stadsbestuur zal een oproep doen voor offertes van ontwerpers. Dit in kader van een project waarbij de gehele site van de Sint-Trudo Abdij zal worden bekeken. Grote delen van de site moeten immers dringend gerestaureerd worden. Waarnemend burgemeester Jelle Engelbosch ‘redden wat er te redden valt’ zodat er kan worden nagedacht over de herinrichting van de site zonder dat deze verder verloederd.
Het volledige artikel over dit punt kan je hier lezen.

Ophef over voetweg

In 2011 sprak een rechter een vonnis uit waarbij het stadsbestuur van Sint-Truiden voetweg 23 moet schrappen. De beslissing van de rechter kan niet langer vooruit worden geschoven en dus zal het huidige bestuur de beslissing uitvoeren na een openbaar onderzoek.
De Vooruit fractie was hier niet voor te vinden. Er ontbrak een hevige discussie tussen de N-VA en Vooruit fractie waarbij N-VA verwees naar de periode waarin de beslissing van de rechter is gevallen. Dit was onder socialistisch bestuur.

Bekendmaking verkopen stadseigendommen

De Vooruit fractie legde een voorstel voor om de bekendmaking van de verkoop van stadseigendommen te verbeteren. De oppositiepartij is namelijk van mening dat er onregelmatigheden zijn bij het verkopen van stadsdomeinen. Zij wouden dat deze bekendmakingen gebeuren op de stadswebsite, in het stedelijk infoblad en in minstens één krant.
Alhoewel de meerderheid ontkende dat er onregelmatigheden waren bij de verkopen, keurden zij een aangepaste versie van het voorstel goed. Zij zullen de verkopen bekend maken op de stadswebsite en oftewel in het stedelijk infoblad oftewel in een krant.

Mobiel recyclagepark

Gemeenteraadslid Filip Moers legde een voorstel neer over een mobiel recyclagepark. Hasselt is recentelijk begonnen een project rond een mobiele afvalcontainer. Deze gaat elke deelgemeente en wijk van Hasselt af. Mensen kunnen er gratis klein gevaarlijk afval naartoe brengen.
Schepen Ingrid Kempeneers benadrukte dat het project van Hasselt nog niet zo lang loopt en dit geen alternatief is voor de ophaling van grofvuil.
Lees ons artikel hier voor meer informatie.

Bekijk onze samenvatting in videovorm hieronder!

Nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van al het nieuws, events en gezelligheid in Sint-Truiden? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief en ontvang wekelijks de interessantste scoops!